ΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Έλληνα νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας

Συνέντευξη με τον Έλληνα νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Θα μου επιτραπεί να “σπάσω” το επαγγελματικό πρωτόκολλο καθώς με τον Ξενοφώντα Μπαραλιάκο υπήρξαμε παιδικοί φίλοι και συμμαθητές. Αν και υπηρέτησε αρχικώς τον “Όρκο του Ιπποκράτη” ως νεαρός χειρούργος – Ορθοπεδικός στη συνέχει τον κέρδισε η ρευματολογία.

Ο Ξενοφώντας Μπαραλιάκος, δεν είναι πλέον μόνο καταξιωμένος Καθηγητής Παθολογίας και Ρευματολογίας, στο πανεπιστήμιο του Μπόχουμ στη Γερμανία. Ο διεθνούς βεληνεκούς Έλληνας επιστήμονας αναγνωρίστηκε για το έργο του εμπράκτως από την Πανευρωπαϊκή Ιατρική Κοινότητα καθώς εξελέγη προσφάτως πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Εταιρία Ρευματολογίας (ΕULAR) στις αρχαιρεσίες που έγιναν στη διάρκεια του ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στην Ιταλία.

Στην ακόλουθη συνέντευξη που μου παρέθεσε μιλάει για τις σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου της Ρευματολογίας αλλά και για τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν επιτευχθεί,

Κώστας Πρώιμος: Αγαπητέ Ξενοφώντα, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας;

Ξενοφώντας Μπαραλιάκος: Στην Ευρώπη η κάθε χώρα έχει τη δική της Επιστημονική Ρευματολογική Εταιρεία. Μέλη της είναι οι γιατροί. Επίσης υπάρχουν οι αντίστοιχες εταιρείες των ασθενών αλλά και των νοσηλευτών. Κοινός στόχος και των τριών μερών είναι η αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών. Η Ευρωπαϊκή Ρευματολογική Εταιρεία λειτουργεί ως σύνδεσμος των ανωτέρω μερών ανά κράτος.
Αυτό σημαίνει ότι είναι η “εταιρεία – ομπρέλα” όλων αυτών. Αποτελούμαστε και από τις τρεις κατηγορίες συμβαλλομένων, δηλαδή τους γιατρούς, τους ασθενείς και τους νοσηλευτές – φυσιοθεραπευτές.

► Υπάρχει μια “χρονική ιδιομορφία” ως προς την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Εκλογές για τη συγκεκριμένη κορυφαία θέση διεξάγονται δύο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του προηγούμενου. Γιατί;

Ξενοφώντας Μπαραλιάκος: Ναι, είναι γεγονός πως ο επόμενος πρόεδρος εκλέγεται δύο χρόνια πριν τη παράδοση της προεδρίας από τον νύν. Αυτό γίνεται διότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις αλλά και εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος όταν αναλάβει ο νέος πρόεδρος να είναι απόλυτα έτοιμος να συνεχίσει απρόσκοπτα αλλά και να βελτιώσει το έργο που παρήγαγε ο προηγούμενος.

► Τι σημαίνει αυτό στην πράξη κύριε Μπαραλιάκο;

Ξενοφώντας Μπαραλιάκος: Σημαίνει ότι γίνεσαι γνώστης όλων των καίριων ζητημάτων της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας, λαμβάνεις αποφάσεις μαζί με τον πρόεδρο αλλά την τελική ευθύνη την έχει σαφέστατα ο τωρινός. Προετοιμάζεις επί της ουσίας την ατζέντα σου ώστε να είσαι σε θέση όταν αναλάβεις να εφαρμόσεις νέα δεδομένα τα οποία θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση όλων των δομών της εταιρείας με ουσιαστικό στόχο την βελτίωση της διάγνωσης και εν τέλει της θεραπείας των ασθενών που είναι και το ζητούμενο!

► Ποιες είναι για εσάς ως επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (αρχής γενομένης το 2025) οι μεγαλύτερες προκλήσεις του μέλλοντος;

Ξενοφώντας Μπαραλιάκος: Το μεγαλύτερο μας διαχρονικό πρόβλημα είναι να επιτύχουμε την πρώιμη διάγνωση. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως μπορεί να χαθούν μέχρι και δέκα χρόνια όταν ο ασθενής δεν έχει διαγνωσθεί εγκαίρως με ρευματοπάθεια από κάποιον γιατρό.

► Είναι μια μάστιγα οι ρευματοπάθειες αν λάβουμε υπόψη πως αρκετοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται…

Ξενοφώντας Μπαραλιάκος: Μπορώ να σας παραθέσω μετά βεβαιότητας ότι το ποσοστό των πασχόντων από ρευματοπάθειες όσο ανιχνεύουμε στις νεαρότερες ηλικίες δυστυχώς αυξάνει. Δεν ισχύει ότι οι χρόνιες ρευματολογικές παθήσεις ήταν συνυφασμένες με τους γηραιότερους. Απλά δεν είχαμε τα τεχνολογικά μέσα για να το εντοπίσουμε. Δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι η διεπιστημονική συνεργασία που έχουμε πετύχει. Υπάρχουν βελτιωμένα και προηγμένα προγράμματα εκμάθησης άλλων ιατρικών κλάδων που εντοπίζουν πλέον τις σοβαρές ενδείξεις ρευματοπάθειας και παραπέμπουν σε εμάς τους εν δυνάμει ασθενείς. Η διαγνωστική προσέγγιση έχει εξελιχθεί και σε πολλές περιπτώσεις προλαμβάνουμε τα χειρότερα.

► Έχετε ήδη χαράξει μια νέα Στρατηγική ατζέντα; Πού θέλετε να φτάσετε επί της δικής σας προεδρικής θητείας στην Ευρωπαϊκή Ρευματολογική Εταιρεία;

Ξενοφώντας Μπαραλιάκος: θα ήθελα την καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας. Από το πανευρωπαϊκό επίπεδο στο εθνικό επίπεδο ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις. Μέχρι σήμερα ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει. Στην Ελλάδα για παράδειγμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τελείως διαφορετικό εν συγκρίσει με το Γερμανικό αλλά και πάλι υπάρχουν κοινά σημεία τα οποία είναι οι παθήσεις των ασθενών. Επίσης θα επιχειρήσουμε να φέρουμε πιο κοντά τους ρευματολογικούς ασθενείς με τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την επίλυση του κλινικού προβλήματος των παθόντων εφόσον βελτιώσουμε όπως έχω προαναφέρει την έγκυρη διάγνωση.

► Προφανώς η Ευρωπαϊκή Ρευματολογική Εταιρεία οφείλει να αξιολογήσει τις νέες επιταγές και να αναλάβει έναν ουσιαστικό Πανευρωπαϊκό συντονιστικό ρόλο….

Ξενοφώντας Μπαραλιάκος: Ακριβώς, πρέπει να “μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα” όσον αφορά όχι μόνο το δικό μας πρόβλημα αλλά από κοινού να προχωράμε στην εξεύρεση λύσεων και την αντιμετώπιση προβλημάτων σε διεθνές επίπεδο. Ο Κόσμος έχει αλλάξει πολύ, δεν είναι αυτός που ήταν πριν δέκα χρόνια, η κίνηση στην Ευρώπη αυξάνει ραγδαία με τις μετακινήσεις, με τις μεταναστευτικές ροές από άλλες ηπείρους κυρίως, ακόμη και με το brain drain. Αυτός ο χάρτης της νέας πραγματικότητας επιτάσσει τον εναρμονισμό όλων των Εθνικών Συστημάτων Υγείας προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

► Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μεγάλη κουβέντα… Ωστόσο ποια ήταν τα κίνητρα για εσάς ώστε να ταχθείτε στην Ιατρική και δη στην Ρευματολογία;

Ξενοφώντας Μπαραλιάκος: Μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους και ειδικά όσους πάσχουν από χρόνιες νόσους. Σχετικά με την ρευματολογία ήθελα πάντα να ασχολούμαι όχι μόνο με το κλινικό αλλά και με το επιστημονικό κομμάτι. Να έχω τη δυνατότητα να δουλέψω ερευνητικά ώστε εν συνεχεία να είμαι σε θέση να βελτιώσω την θεραπεία.

► Μεταναστεύσατε οικογενειακώς στη Γερμανία το 1990. Υπάρχει ακόμη το δίλημμα στο μυαλό σας; Ελλάδα ή Γερμανία;

Ξενοφώντας Μπαραλιάκος: Σίγουρα υπάρχει αυτό το δίλημμα και δεν έχει φύγει από το μυαλό μου ποτέ. Καλώς ή κακώς οι διαφορές μέσα από τη δική μου οπτική εξαλείφονται σιγά – σιγά μεταξύ των Συστημάτων Υγείας στις Κοινοτικές χώρες, οπότε δεν θα απέκλεια στο μέλλον τίποτα.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα