ΣυνεντεύξειςΧριστίνα Ροζή - Η σμαραγδένια φωνή του Παραδοσιακού Τραγουδιού!

Χριστίνα Ροζή – Η σμαραγδένια φωνή του Παραδοσιακού Τραγουδιού!

Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου
Συνέντευξη στη Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου

Ο πολιτισμικός θησαυρός που λέγεται Ελληνικό Παραδοσιακό Τραγούδι εξακολουθεί να ζει και να εμπνέει, παρά τους τρανταγμούς που δέχεται και τον ανταγωνισμό με τη μοντέρνα ή “μεταμοντέρνα” μουσική.

Η καλλίφωνος του Ελληνικού Παραδοσιακού Τραγουδιού Χριστίνα Ροζή, εγγονή και κόρη Αρκάδων δεξιοτεχνών του κλαρίνου δέχτηκε με χαρά να μας μιλήσει για το πηγαίο ταλέντο της. Η πάντα πρόσχαρη και χαμογελαστή Χριστίνα που με τα ταξίδια της έχει γνωρίσει πολλούς άλλους πολιτισμούς διαιωνίζει με αγάπη, προσήλωση και σεβασμό την οικογενειακή παράδοση. Με ένα κοίταγμα στα σμαραγδένια μάτια της το κέφι ανάβει στη φιλική παρέα και μας τραγουδά και παραδοσιακά τραγούδια και αυτοσχέδιους στίχους, και μάλιστα a cappella!

Στ. Γιαννουλοπούλου: Κυρία Χριστίνα, θα θέλατε να μας πείτε πώς και από ποιον μυηθήκατε στο παραδοσιακό τραγούδι;

Χριστίνα Ροζή: Στο παραδοσιακό μυήθηκα κυρίως από τα ακούσματα και τα βιώματα που είχα ως παιδί καθώς μεγάλωσα σε οικογένεια μουσικών. Με επηρέασαν οι παππούδες μου που έπαιζαν κλαρίνο σε διάφορες συνάξεις, όπως επίσης και ο πατέρας μου, Γεώργιος Ροζής από την Μυγδαλιά Γορτυνίας, ο οποίος ως έμπειρος κλαρινίστας με οδήγησε στα όμορφα μονοπάτια της παραδοσιακής μουσικής. Σε αυτή την πορεία συνέβαλε σημαντικά και ο περίφημος δεξιοτέχνης του λαούτου και δάσκαλός μου, ο αείμνηστος Χρήστος Ζώτος.

► Ποιοι μεγάλοι τραγουδιστές/καλλιτέχνες έχουν υπάρξει πρότυπά σας και γιατί τους θαυμάζετε;

Χριστίνα Ροζή: Πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες έχουν υπάρξει για μένα πρότυπα ανάμεσά στους οποίους η Χάρις Αλεξίου, η Ελένη Βιτάλη, η Γλυκερία, η Τασία Βέρρα, η Σοφία Κολλητήρη, η Φιλιώ Πυργάκη κ.ά. Το ήθος τους και η αστείρευτη καλλιτεχνική τους αξία με άγγιξαν βαθιά και με ενέπνευσαν σε μεγάλο βαθμό.

► Τι χρειάζεται να διαθέτει ένας καλλιτέχνης όπως εσείς για να ερμηνεύσει εκ νέου με επιτυχία ένα χιλιοτραγουδισμένο παραδοσιακό τραγούδι;

Χριστίνα Ροζή: Κάθε καλλιτέχνης είναι μοναδικός και αφήνει το δικό του προσωπικό στίγμα κατά την εκτέλεση ενός κομματιού. Ωστόσο, για να ερμηνεύσει εκ νέου με επιτυχία ένα χιλιοτραγουδισμένο παραδοσιακό τραγούδι σπουδαίο ρόλο διαδραματίζουν τα βιώματά του και η πλήρης ταύτιση του καλλιτέχνη με την παραδοσιακή μουσική.

► Ποιο ή ποια αγαπημένα τραγούδια σάς εκφράζουν περισσότερο;

Χριστίνα Ροζή: Ο πολιτισμικός πλούτος της ελληνικής μουσικής διαθέτει ένα ευρύ φάσμα από αγαπημένα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. Θα έλεγα ότι με αγγίζουν περισσότερο και με συγκινούν βαθύτατα τα ηπειρώτικα λόγω του ιδιαίτερου ρυθμού και σκοπού που τα χαρακτηρίζει.

► Μέσα από την εμπειρία σας διαπιστώνετε ότι οι Νεοέλληνες ενδιαφέρονται θερμά για την παραδοσιακή μουσική; Ποιες ηλικίες αγγίζει περισσότερο;

Χριστίνα Ροζή: Πράγματι, οι Νεοέλληνες ενδιαφέρονται θερμά και αγαπούν την παραδοσιακή μουσική. Θεωρώ πως δεν υπάρχει ηλικιακό όριο, καθώς η παράδοση περνά από γενιά σε γενιά με το ίδιο απαράμιλλο ενδιαφέρον και σεβασμό. Έτσι, οι νεότερες γενιές αναγνωρίζουν και τιμούν όλον τον πολύτιμο θησαυρό της παραδοσιακής μουσικής, διατηρώντάς τον ολοζώντανο στις καρδιές τους.

► Πού θα μπορούσαν οι λάτρες της παραδοσιακής μουσικής να απολαύσουν την μελωδικότατη φωνή σας; Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια σε σχέση με το παραδοσιακό τραγούδι;

Χριστίνα Ροζή: Οι λάτρες της παραδοσιακής μουσικής θα μπορούσαν να με ακούσουν σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ενόψει καλοκαιριού. Όσον αφορά τα μελλοντικά μου σχέδια εκτός από το να συνεχίσω να υπηρετώ πιστά το παραδοσιακό τραγούδι, στόχος μου είναι και η δημιουργία ενός μουσικού πρότζεκτ με τραγούδια δικής μου έμνευσης σε στίχο και μουσική.

Με τις καλύτερες ευχές μας για τα σχέδιά της, την ευχαριστούμε θερμά για την παρούσα συνέντευξη και θα απολαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία την μελωδικότατη και γλυκύτατη φωνή της που σκορπά ρίγη συγκίνησης στην ψυχή κάθε ανθρώπου!

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα