ΆρθραΔοκιμάζοντας "τυφλά"

Δοκιμάζοντας “τυφλά”

Γιώργος Νικολακόπουλος
Του Γιώργου Νικολακόπουλου*

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αγαπάμε το κρασί έχουμε μία μικρή ή και μεγάλη συλλογή κρασιών φυλαγμένη σε κάποιο συντηρητή ή υπόγειο. Το ίδιο κάνω και εγώ και ο Ηλίας Μαντζαβράκος, φίλος, και συνοδοιπόρος στο ταξίδι εξερεύνησης του κόσμου του κρασιού. Ο Ηλίας περιβαλλοντολόγος στο επάγγελμα, αγαπά πολύ το κρασί και ενώ είναι κάτοχος του WSET lvl 1 η γνώση του και η εμπειρία του είναι σε level 3. Με ότι καταπιάνεται αυτό το παιδί και του αρέσει, πραγματικά το τελειοποιεί. Στους συντηρητές μας λοιπόν βρέθηκαν αρκετές φιάλες με την ένδειξη Νεμέα ΠΟΠ της εσοδείας 2016.

Έτσι σκεφτήκαμε να καλέσουμε φίλους και να τις δοκιμάσουμε τη μία δίπλα στην άλλη, είτε συνοδεύοντας ένα δείπνο είτε μόνες τους, ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στο κρασί. Η καλύτερη ιδέα ήταν όμως του Ηλία που πρότεινε να δοκιμάσουμε τα κρασιά τυφλά, χωρίς να γνωρίζουμε ποιο είναι ποιο, και παράλληλα να τα αξιολογήσουμε. Παρόλο που και οι δύο έχουμε δοκιμάσει πολλά κρασιά ποτέ δεν το είχαμε κάνει κατά αυτόν τον τρόπο. Για να οργανώσουμε την δοκιμή αυτή ζητήσαμε την συνδρομή του φίλου μας του Πάνου Τζίμα που εκτός από οινοποιός, είναι χημικός – οινολόγος και κάτοχος του Dimploma lvl4 WSET.

Ο Πάνος εκτός από τα καταπληκτικά κρασιά που οινοποιεί, έχει λάβει μέρος ως κριτής σε πολλούς διαγωνισμούς, εγχώριους και διεθνείς. Έτσι του ήταν εύκολο να μας βοηθήσει με τη διαδικασία βαθμολόγησης των κρασιών. Με λίγα λόγια λοιπόν σε κάθε κρασί βαθμολογήσαμε την εμφάνιση, την ένταση και την ποιότητα της όσφρησης, την ένταση και την ποιότητα της γεύσης και την ισορροπία. Το άθροισμα όλων αυτών άρα και το άριστα είναι το εκατό.

Μετά από μερικά τηλέφωνα μαζεύτηκε η παρέα των οινόφιλων, έντεκα στον αριθμό, και το ραντεβού κλείστηκε στο Μεζέ Μπαρ Μέντα. Στη παρέα συμμετείχαν άνθρωποι που είτε σαν επαγγελματίες είτε σαν οινόφιλοι έχουν καλή σχέση με το κρασί, το γνωρίζουν και το αγαπούν. Ξεκινώ με τους εστιάτορες ο Περικλής Μπελίτσος (360), ο Χρήστος Λαγκαδίτης (Αίολος) και ο οικοδεσπότης μας Γιώργος Μπούκουρας (Μέντα), ο Στρατής Τζανέτος WSET lvl 3 εκπροσωπούσε την Οινογνωσία, οι οινοχόοι Τηλέμαχος Κωτσιομυτης WSET lvl 2 (Πηδάλιο) και Περικλής Ράπτης WSET lvl 3 (Κάστρο Καρίμα), ο οινοποιός Κώστας Δασακλής, ο Σεφ Κώστας Παπασταμάτης (Savoy Nafplio Experience) και ο οινόφιλος Σιμεών Λίγγος.

Είχαμε 12 φιάλες με Νεμέα 2016 έτσι τις χωρίσαμε σε 3 flights από 4 κρασιά. Καλύψαμε τις ετικέτες, σερβίραμε τα κρασιά ανά τετράδες, τα δοκιμάσαμε χωρίς να γνωρίζουμε ποιο είναι ποιο και τα βαθμολογήσαμε. Όλοι πήραμε το ρόλο του κριτή πολύ σοβαρά, θέλοντας να μην αδικήσουμε ή μην υπερεκτιμήσουμε κάποιο κρασί. Σίγουρα ήταν μια διαδικασία που μας εξιτάρισε και όλοι συμφωνήσαμε να την ξανά επαναλάβουμε.

Εγώ και ο φίλος μου ο Στρατής, προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε κρασιά με τα οποία έχουμε συχνά τριβή μαζί τους και με κάποια όντως τα καταφέραμε. Είχε την πλάκα του! Αφού τελειώσαμε και τα τρία flights, αποκαλύψαμε τις ετικέτες των κρασιών και ο καθένας ανακοίνωσε την βαθμολογία του. Τέλος, τις προσθέσαμε όλες και υπολογίσαμε το μέσο όρο. Κατά γενική ομολογία όλα τα κρασιά που δοκιμάσαμε ήταν πολύ καλά και η διαφορά ποιότητας μεταξύ τους δεν ήταν μεγάλη.

Τα κρασιά που αξιολογήθηκαν και η βαθμολογία τους είναι τα εξής:

► Δαίμων Ιερόπουλος 88,3
► Δρυόπη Reserve Τσέλεπος 88
► Μονοπάτι Αιβαλή 86
► Κτήμα Γαία Νεμέα 85
► Βασίλειο Νεμέα Γκόφας 84
► Κτήμα Παπαιωάνου Νεμέα 83
► Ζήτα Νεμέα Ζαφείρη 83
► Grand Cuvee Σκούρας 82
► AMMOS Terra Leone Παλυβός 82
► Παλαιά Κλήματα Μητραβέλας 81
► Νεμέα Μπίζιος 80
► Νεμέα Reserve Παρπαρούσης 60

Βέβαια θέλω να επισημάνω ότι κάποια κρασιά μπορεί να αδικήθηκαν, γιατί δεν ήταν σωστά συντηρημένα (όχι από εμάς, από εκεί που αγοράσθηκαν) όπως του Παρπαρούση που ήταν ένα κουρασμένο κρασί και σίγουρα πρέπει να του δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία. Κάποια άλλα έπρεπε να τα αφήσουμε να «αναπνεύσουν» περισσότερο ώστε να αναδείξουν τα αρώματα τους. Τα κόκκινα κρασιά που έχουν κάποια χρόνια στη πλάτη τους πρέπει να μείνουν περίπου μία ώρα σε καράφα για να έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο. Νομίζω ότι το Βασίλειο του Γκόφα, το Grand Cuvee του Σκούρα και τα Παλαιά Κλήματα του Μητραβέλα ήταν κάποια από αυτά. Ο Δαίμων σταθερή αξία πρώτευσε με την Δρυόπη να ακολουθεί γεγονός που μας εξέπληξε όλους ευχάριστα. Η δικιά μου βαθμολογία συμφώνησε με τις τρείς πρώτες θέσεις της τελικής ενώ στη τρίτη θέση με 87 πόντους ισοβαθμεί μαζί με το Μονοπάτι το Grand Cuvee. Θέλω ακόμη να σημειώσω ότι όλο αυτό αφορά την εσοδεία του 2016 μια όχι πολύ καλή χρονιά για πολλά Κτήματα και ότι αν επαναλάβουμε την διαδικασία για τις τρέχουσες χρονιές κάθε οινοποιείου τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά.

Γνωρίζω ότι ο γραπτός λόγος μου δεν είναι αρκετός για να σας δείξω πόσο συναρπαστική ήταν αυτή η διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας και πόσο μας ενθουσίασε όλους. Ελπίζω όμως να σας έδωσα ένα μικρό δείγμα.

Σας Ευχαριστώ.

*WSET LΕVΕL3

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα