ΣυνεντεύξειςΠαγκόσμιες διακρίσεις για τον Έλληνα Ηλιοφυσικό Μανώλη Γεωργούλη

Παγκόσμιες διακρίσεις για τον Έλληνα Ηλιοφυσικό Μανώλη Γεωργούλη

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Για τον Ηλιοφυσικό Δρ. Μανώλη Γεωργούλη ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται. Ευπρεπής και χαμηλών τόνων διακατέχεται ως προσωπικότητα από αξίες και ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνάδουν με το σημαντικό του επιστημονικό έργο στην εξερεύνηση του μητρικού μας Αστεριού.

Τις επόμενες μέρες ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας ήδη θα έχει επιστρέψει στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ έπειτα από σχετική πρόσκληση των ιθυνόντων του εν λόγω ιδρύματος Εκεί ευρισκόμενος σε μόνιμη πλέον βάση ως ανώτερο στέλεχος του APL είναι σίγουρο πως θα γράψει εκ νέου με “χρυσά γράμματα” την συμμετοχή του σε επικείμενες έρευνες και διαστημικές αποστολές που σχετίζονται με την διαλεύκανση πολλών μυστηρίων που κρύβει μέσα και “πίσω” από την λάμψη του ο Ήλιος. Τα όσα ο κ,Γεωργούλης μου παρέθεσε τίθενται στην διάθεση σας ως ακολούθως…

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Γεωργούλη, μας αφήνετε και επιστρέφετε στο Johns Hopkins εκεί που άρχισαν όλα. Υπήρξε σημαντική η συμβολή σας στην διαστημική αποστολή του Parker Solar Probe της ΝASA…

Μανώλης Γεωργούλης: Πράγματι, αυτές τις ημέρες αναχωρώ για τις ΗΠΑ. θα βρίσκομαι πίσω στο Maryland των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο το οποίο νιώθω ως δεύτερο σπίτι μου, καθώς βρέθηκα εκεί για πρώτη φορά δυο εβδομάδες μετά την παρουσίαση του διδακτορικού μου το Νοέμβριο του 2000 και έμεινα για περίπου 9 χρόνια, πετυχαίνοντας την επιστημονική μου ενηλικίωση. Πρόκειται για το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (Johns Hopkins Applied Physics Laboratory – APL). Ουσιαστικά ποτέ δεν σταμάτησα να συνεργάζομαι με την ομάδα ηλιοφυσικής του APL ακόμα και μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Όπως όμως τότε καταφέραμε ομαδικά να επιτύχουμε την ανάληψη από το APL της γνωστής σε όλους πλέον αποστολής Parker Solar Probe της NASA, η οποία μας έδωσε το κοντινότερο στον Ήλιο και ταχύτερα κινούμενο ανθρώπινο αντικείμενο (είχα το εξαιρετικό προνόμιο να υπηρετώ ως Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος της αποστολής το διάστημα 2008 – 2009), έτσι και τώρα είναι μια περίοδος αναζήτησης, σύσκεψης και περίσκεψης για τις αποστολές του μέλλοντος. Δεν θα μπορούσα να λείψω από αυτό το κάλεσμα και το Εργαστήριο με τίμησε με εξαιρετικό τρόπο προσφέροντάς μου μια θέση στο Κύριο Επιστημονικό του προσωπικό. Παράλληλα, παραμένω Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών αλλά σε ερευνητική άδεια, χωρίς απολαβές. Είναι σαφές ότι κατά την παραμονή μου στις ΗΠΑ θα συνεχίσω να συνεισφέρω κατά το δυνατό και στα επιστημονικά πράγματα εντός συνόρων, τόσο στην Ακαδημία όσο και αλλού – όπου έχει δουλέψει κανείς, αφήνει και ένα κομμάτι της ψυχής του. Η επιστημονική συμμετοχή μου σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα συνεχίζεται ως έχει.

Κώστας Πρώιμος: Υπάρχουν πλέον αρκετοί Έλληνες ερευνητές που στελεχώνουν και διαπρέπουν στο APL..

Μανώλης Γεωργούλης: Ακριβώς κύριε Πρώιμε και το επισημαίνω με μεγάλη υπερηφάνεια ότι και το APL έχει πλέον αρκετούς Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι διαπρέπουν. Ελπίζω να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει κάποτε όπως πρέπει όλο αυτό το επιστημονικό της κεφάλαιο της διασποράς, σε όλους τους τομείς. Θα τη μεταμορφώσει.

Κώστας Πρώιμος: Ωστόσο και εσείς κύριε Καθηγητά, επιβεβαιώνετε συνεχώς την διεθνή σας εμβέλεια. Και δεν είναι κομπλιμέντο αλλά η αλήθεια. Αποκτήσατε καινούριες διακρίσεις…

Μανώλης Γεωργούλης: Παράλληλα με τις εξελίξεις με το APL, μέσα στο καλοκαίρι είχα και την πολύ μεγάλη τιμή να ενημερωθώ από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής (International Academy of Astronautics – IAA) ότι κατόπιν επιτυχούς κατάθεσης υποψηφιότητας από μέλη της εξελέγην ως Αντεπιστέλλον Μέλος στο Τμήμα Βασικών Επιστημών (Section I). Η ΙΑΑ έχει έδρα το Παρίσι. Ιδρύθηκε στη Στοκχόλμη το 1960 από τον Theodore von Karman, από τους πρωτοπόρους της πυραυλικής επιστήμης. Από τις τάξεις της έχουν περάσει πολλοί ενεργοί επιστήμονες του διαστήματος, ακόμα και ο ίδιος ο Yuri Gagarin, ο πρώτος αστροναύτης της διαστημικής εποχής, ως Επίτιμο Μέλος.

Κώστας Πρώιμος: Να υποθέσω πως η ΙΑΑ έχει και άλλους Έλληνες; Ποιο είναι το αντικείμενο της;

Μανώλης Γεωργούλης: Η ΙΑΑ έχει και Έλληνες στις τάξεις της, τόσο εντός συνόρων όσο και της διασποράς, και μάλιστα στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός ο οποίος αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1996 και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, παρέχοντας τη γνώμη και τη γνώση των ειδικών σε όποιον διεθνή οργανισμό τις ζητήσει. Τα μέλη της ΙΑΑ προέρχονται από όλες τις ηπείρους της Γης και συνολικά 83 χώρες. Η εκλογή μου στο Τμήμα Βασικών Επιστημών της ΙΑΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της ζωής μου, η οποία με φέρνει παράλληλα και ενώπιον νέων ευθυνών στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθώ.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα