Συνεντεύξεις“Κι όμως τα χέρια θεραπεύουν…”

“Κι όμως τα χέρια θεραπεύουν…”

Βανέσσα Γιαννοπούλου
Συνέντευξη στην Βανέσσα Γιαννοπούλου

Συνομιλώντας με τον Φυσικοθεραπευτή – Οστεοπαθητικό Δρ. Γεώργιο Γουδέβενο, που προσφέρθηκε να απαντήσει σε κάποια ερωτήματά μου.

Τα τελευταία χρόνια η χειροπρακτική έχει αποκτήσει και στην Ελλάδα φανατικούς οπαδούς, που ολοένα και αυξάνονται. Τι είναι και ποιό είναι το μυστικό της;

Πολλοί άνθρωποι κι αν ακόμα δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα έναν χειροπρακτικό. Η καθιστική ζωή, η πολύωρη εργασία μπροστά σε οθόνες, το στρες και παράλληλα η ανεπαρκής άθληση, επιφέρουν προβλήματα ακόμα και σε υγιή σώματα. Η χειροπρακτική κερδίζει έδαφος γιατί αυτά τα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, ολοένα και αυξάνονται. Ένας χειροπρακτικός χρησιμοποιεί χειρισμούς (ανατάξεις), ώστε να επαναφέρει τα τόξα της σπονδυλικής στήλης, τις καμπύλες του σώματος δηλαδή, στη φυσιολογική τους θέση. Η μέθοδος εστιάζει στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω της απελευθέρωσης των σπονδύλων και των νεύρων του νωτιαίου μυελού.

Βανέσσα Γιαννοπούλου: Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος;

Γεώργιος Γουδέβενος: Υπάρχει διεθνής βιβλιογραφία σύμφωνα με την οποία, ο κίνδυνος στα χέρια του χειροπρακτικού είναι ελάχιστος ως ανύπαρκτος. Ωστόσο, καλό είναι να επιλέξετε έναν χειροπρακτικό, που διαθέτει συστάσεις και να μπορεί να πιστοποιήσει τα πολλά χρόνια της εκπαίδευσής του (μιας και αυτά προαπαιτούνται).

► Πώς γίνεται η θεραπεία;

Γεώργιος Γουδέβενος: Στην πρώτη συνεδρία, ο χειροπρακτικός θα πάρει ένα πολύ λεπτομερές ιστορικό και στη συνέχεια θα κάνει ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης σε διάφορες γωνίες: κάμψη, έκταση, πλάγια, δεξιά και αριστερά. Η ψηλάφηση γίνεται κατά κανόνα με τα χέρια. Δεν πρέπει ποτέ κανείς να αγνοεί την κλινική εξέταση, που γίνεται με το χέρι. Ο καλός χειροπρακτικός εμπιστεύεται τα χέρια του για να κάνει διάγνωση. Σήμερα, χάρη στην τεχνολογία, έχουμε και μηχανήματα που μας δίνουν τη δυνατότητα ακριβών μετρήσεων. Αυτές οι μετρήσεις όμως έπονται και επιβεβαιώνουν τη διάγνωση που έγινε με τα χέρια. Η εξέταση έχει ως στόχο να διαπιστώσει,ποιά σημεία είναι υποκινητικά, δηλαδή “μαγκώνουν” και ποιά είναι υπερκινητικά ή ασταθή. Τα ασταθή σημεία, δεν ακουμπώνται, αλλά με ειδικούς χειρισμούς, ο θεράπων προσπαθεί να κινητοποιήσει τα υποκινητικά. Ποτέ δεν εφαρμόζονται οι ίδιοι χειρισμοί σε όλους. Κάθε ασθενής έχει το δικό του, μοναδικό ιστορικό και χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

► Τί έπεται της διάγνωσης και της πρώτης συνεδρίας;

Γεώργιος Γουδέβενος: Αφού γίνει η διάγνωση, με ή χωρίς τη συμβολή μηχανημάτων, αρχίζει η προετοιμασία για να μαλακώσουν οι μύες και να δεχτούν τους χειρισμούς του χειροπρακτικού, που συνεχίζει με ανατάξεις. Αυτές οι λεπτές κινήσεις πρέπει να γίνονται με σεβασμό και βαθιά γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας. Αντίθετα με ό,τι μπορεί κάποιοι να πιστεύουν, οι χειροπρακτικοί δεν είναι βίαιοι, ούτε επώδυνοι. Εκτελούν με μεγάλη ταχύτητα και μικρό εκτόπισμα, όπως συνηθίζεται να λένε οι ίδιοι. Οι ανατάξεις, μπορεί να συνοδεύονται από ασκήσεις, με στόχο την ενδυνάμωση των μυών που πάσχουν.

► Σε ποιούς απευθύνεται η μέθοδος;

Γεώργιος Γουδέβενος: Η χειροπρακτική είναι για όλους, μιας και εφαρμόζεται τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε παθήσεις των αρθρώσεων και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις εξής παθήσεις: αυχενικά προβλήματα, που σχετίζονται με εκφυλιστικές αλλοιώσεις, αυχενικό σύνδρομο, προβλήματα που εντοπίζονται στη θωρακική μοίρα όπως κύφωση και σκολίωση, οσφυαλγίες οφειλόμενες σε κύλες μεσοσπονδύλιου δίσκου ή σπονδυλολισθήσεις, αρθρίτιδες, πόνοι στα γόνατα, τραυματισμοί και πονοκέφαλοι που προκαλεί το αυχενικό σύνδρομο.

► Τί είναι οι τριγμοί, κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Γεώργιος Γουδέβενος: Όσοι έχουν δοκιμάσει τη χειροπρακτική, θυμούνται πολύ καλά τον ήχο που παράγεται από τους χειρισμούς του θεραπευτή, αυτό το “κρακ” των οστών που ανατάσσονται. Δεν ξέρουν όμως, πως σύμφωνα με έρευνες, χάρη σε αυτούς τους μικρούς τριγμούς, δημιουργούνται φυσαλίδες αζώτου στο σώμα μας, που στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο να εκκρίνει ενδορφίνες και εγκεφαλίνες, που με τη σειρά τους δημιουργούν έντονη μυοχάλαση μεγάλης διάρκειας και αναλγησία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, δημιουργούν και έντονη ευφορία σαν μέθη!

► Πόσο διαρκούν συνήθως οι θεραπείες;

Γεώργιος Γουδέβενος: Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του προβλήματος διαμορφώνεται και η διάρκεια της θεραπείας.Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως μία συγκεκριμένη κατηγορίες από οσφυαλγίες, που μπορεί να χρειάζονται μόνο μία συνεδρία. Μπορεί όμως να χρειαστούν και πέντε ως και δέκα συναντήσεις με τον θεραπευτή. Συνήθως πραγματοποιείται μία συνεδρία ανά εβδομάδα, αλλά και πάλι εξαρτάται από το περιστατικό. Κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργείο ή παράλληλη παρακολούθηση και από άλλον γιατρό. Μια τυπική συντήρηση όμως, περιλαμβάνει μία συνάντηση τον μήνα και μία συνεδρία διαρκεί από 45 λεπτά ως μία ώρα.

Στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο Γουδέβενο, τόσο για τη βοήθεια σε εμένα όταν τη χρειάστηκα, όσο και για τις απαντήσεις στα ερωτήματά μου, που πιστεύω ότι αφορούν την πλειοψηφία ημών. Ο εξαίρετος αυτός θεραπευτής διευθύνει το κέντρο “Osteo- Physio Therapy” στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 49, Αθήνα. www.goudevenos.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα