ΆρθραΣχολεία έμπνευσης

Σχολεία έμπνευσης

Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου
Της Σταυρούλας Γιαννουλοπούλου*

Η αρχιτεκτονική των σχολικών κτηρίων ως τόπων μόρφωσης έχει ανέκαθεν απασχολήσει την ανθρώπινη ιστορία. Κι αν για πολλά χρόνια η σχολική αίθουσα μονοπωλούσε το παιδαγωγικό περιβάλλον, οι νεότερες έρευνες έδειξαν ότι η αρχιτεκτονική του σχολικού συγκροτήματος έχει άμεση σχέση με ένα κλίμα αισιοδοξίας αλλά και αξιοποίησης των δεξιοτήτων των μαθητών.

Όλοι οι χώροι του σχολείου είναι ένα αδιάσπαστο σύνολο, ένας μοναδικός κατοικήσιμος τόπος που υποδέχεται ανθρώπινες ψυχές με τις δραστηριότητές τους, άνετος, λειτουργικός, γεμάτος χαρά και θετική ενέργεια.

Τα σχολικά κτήρια περιέχουν εκτός από τις κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας χώρους κοινής δράσης όπως εισόδους, διαδρόμους, σκάλες, εργαστήρια. Επομένως δεν αποτελούν μόνο χώρους μετάδοσης της γνώσης αλλά συνδυάζουν τη μάθηση με τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις ατομικές ανάγκες και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Επιπλέον, εκτός από τις διδακτικές λειτουργίες τα σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα είναι τόποι ανοιχτοί για την πολιτιστική ζωή ολόκληρης της τοπικής κοινότητας.

Θα ήταν ευχής έργον αν επιλέγονταν με κριτήρια τη χωροταξική διευθέτησή τους μακριά από το αστικό τοπίο, σε μέρη με λίγο θόρυβο, μακριά από πολυσύχναστους δρόμους, με χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης. Η πρόσβαση διαφορετικών μέσων μεταφοράς, τροχοφόρων και ποδηλάτων, θα έπρεπε να εγγυάται την ασφάλεια όλων των μαθητών. Το σύνολο του σχολικού περιβάλλοντος, χώροι διδασκαλίας, γραφεία, βιβλιοθήκες, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι ανάπαυλας θα έπρεπε να είναι εξίσου διαθέσιμοί σε μαθητές με περιορισμένη κινητικότητα ή προβλήματα όρασης.

Το πιο σημαντικό κριτήριο κατασκευής ενός σχολείου είναι οι μαθητές να μην νιώθουν σαν φυλακισμένοι αλλά προστατευμένοι. Το σχολικό συγκρότημα θα πρέπει να εμπνέει τον μαθητή και να του εξάπτει το ενδιαφέρον για μάθηση. Μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτός, μη ομοιόμορφες αίθουσες, όμορφα χρώματα, οικολογικά υλικά κατασκευής με σεβασμό στο περιβάλλον ελκύουν τον μαθητή, του δίνουν αίσθηση ελευθερίας και ενθαρρύνουν την δημιουργικότητά του.

Πολλά σχολεία της Ευρώπης των οποίων η ιστορία έχει τις ρίζες της πολλές δεκαετίες στο παρελθόν ανακαινίστηκαν και απέκτησαν πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά διατηρώντας τον χαρακτήρα τους. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το σχολείο Gentofte στην Δανία όπου φυτεύτηκε δάσος – καταφύγιο πουλιών και εντόμων για παιδαγωγικούς σκοπούς.

Τελειώνοντας, ένα μοντέρνο σχολικό κτήριο δεν είναι ποτέ αρκετό από μόνο του για να θεωρείται ποιοτικό. Το μεράκι των εκπαιδευτικών και οι υψηλές απαιτήσεις τους από τους μαθητές είναι τα βασικότερα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ακαδημαϊκή επιτυχία!

*Φιλόλογος, Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία»
και Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα