ΑργολίδαΗμερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων “Cyberbullying” στο Ναύπλιο

Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων “Cyberbullying” στο Ναύπλιο

Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου
Της Σταυρούλας Γιαννουλοπούλου*

Το Σάββατο 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η Ημερίδα Ενημέρωσης και Δικτύωσης με θέμα: «Παραβατικότητα ανηλίκων στο διαδίκτυο. Συνεργασία και δικτύωση για μία ολιστική αντιμετώπιση» στην αίθουσα του «Βουλευτικού» στο Ναύπλιο. Η Ημερίδα ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ναυπλίου και τον Δήμο Ναυπλιέων, με τη συμμετοχή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αργολίδας, του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ Ναυπλίου, του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Αργολίδας “Ελπίδα Ζωής”, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.

Ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ναυπλίου, κύριος Χουντάλας Παναγιώτης ως συντονιστής της συζήτησης και ως ομιλητής τόνισε ότι στόχος της ημερίδας ήταν η συνεργασία των παραπάνω φορέων και η ανταλλαγή καλών πρακτικών για τη διαχείριση των ανήλικων δραστών, ηλικίας 12-18 χρόνων, που εμφανίζονται στις υπηρεσίες τους και την αποκατάσταση της ζωής τους.

Απώτερος στόχος των διοργανωτών ήταν να φτάσουν οι πληροφορίες στο ευρύ κοινό ώστε παιδιά και γονείς να καταγγέλλουν αστραπιαία τα περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού, χωρίς φόβο κι ενοχές. Μέτρα πρόληψης μπορούν να βρουν εφαρμογή εξίσου και στα σχολεία.

Μερικά κύρια σημεία των ομιλητών ήταν τα παρακάτω:

Η Επιμελήτρια Ανηλίκων Ναυπλίου κυρία Παναγιωτίδου Μαρία, κοινωνική λειτουργός, παρουσίασε το μέτρο-θεσμό της “Συνδιαλλαγής” για την έκφραση συγγνώμης του ανήλικου δράστη προς το θύμα του. Επίσης, άλλα μέτρα είναι σεμινάρια οδήγησης, πρώτων βοηθειών, αθλητικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Σημείωσε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο τιμωρεί αυστηρότερα από το παλιό σε περίπτωση που ένας νέος πάνω από 15 χρονών διαπράξει κακούργημα, δηλαδή ισχύουν οι ποινές των ενηλίκων δραστών.

• Ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου, κύριος Θεοχαρόπουλος Θωμάς, τόνισε ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) δεν γνωρίζει σύνορα ενώ έχει σχέση με το ανώνυμο έγκλημα, και μάλιστα σε σπείρες που διασπείρουν πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.

• Η Πρωτοδίκης Δικαστής Ανηλίκων Ναυπλίου, κυρία Κόλλια Νίκη, ανέλυσε το έργο της υπηρεσίας ανηλίκων να παρέχει εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών στον ανήλικο και να συντάσσει έκθεση για αυτόν ενώπιον του δικαστηρίου. Τα αναμορφωτικά μέτρα είναι η επίπληξη (συγγνώμη στο δικαστήριο), η ανάθεση επιμέλειας στους γονείς και η παρακολούθηση του παιδιού από υπηρεσίες. Ο βασικότερος στόχος είναι το παιδί να κατανοήσει ότι έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός του και κανείς δεν έχει δικαιοδοσία να διανέμει σε άλλους τις φωτογραφίες που του έχει αποσπάσει με δόλο.

• Η Επιμελήτρια Ανηλίκων Ναυπλίου, η κοινωνική λειτουργός κυρία Παναγιωτίδου Μαρία, ανέλυσε ότι ο ρόλος της είναι να διαχειριστεί με διακριτικότητα και αγάπη την οπτική γωνιά του ανηλίκου και της οικογένειάς του. Βοηθός στο έργο της είναι η τεχνική “αφήγηση ιστορίας” και η έκφραση των παιδιών με ζωγραφιές που ανοίγουν την πόρτα της ψυχής τους, όταν δεν μπορούν να μιλήσουν με λέξεις. Ενδείκνυται συνεργασία με ΚΕΘΕΑ, ΚΕΔΑΣΥ και κέντρα ψυχικής υγείας.

Η παιδοψυχίατρος- επιμελήτρια Α΄ ΜCPsych του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αργολίδας, κυρία Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνα – Αλεξία, παρουσίασε τη μελέτη περίπτωσης μιάς 13χρονης μαθήτριας που έπεσε στην παγίδα να ενδώσει και να στείλει ημίγυμνες φωτογραφίες, οι οποίες διαδόθηκαν στο περιβάλλον της. Δυστυχώς οι γονείς δεν είχαν αντιδράσει εγκαίρως και το παιδί τους βίωνε έναν εφιάλτη χωρίς να το ξέρουν.

Η ψυχολόγος του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ- ΟΞΥΓΟΝΟ Ναυπλίου, κυρία Λαμπροπούλου Μαρία Ελένη, παρουσίασε τα κριτήρια προβληματικής χρήσης του διαδικτύου όπως περιορισμός κοινωνικότητας, πτώση σχολικής επίδοσης, χαμηλή αυτοπεποίθηση, διάσπαση προσοχής.

• Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής», Μπαβέλλα Αγγελική, ψυχολόγος, χαρακτήρισε το διαδίκτυο σαν την εξώπορτα του σπιτιού μας που είναι συνέχεια ανοιχτή. Το έργο της είναι οι παρεμβάσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να γίνεται ασφαλής χρήση του διαδικτύου χωρίς να αποκοπεί η χρήση του για επικοινωνία, διασκέδαση και δουλειά. Τόνισε ότι στόχος είναι η ενημέρωση των παιδιών και η απόκτηση δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στο διαδίκτυο, η ενδυνάμωση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας.

• Ο Ανθυπαστυνόμος Τ.Α. Ναυπλίου του Συνδέσμου Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας, κύριος Λυκάκης Ευάγγελος παρομοίασε το διαδίκτυο με παγόβουνο, από το οποίο μόνο το 4% είναι ορατό και έχουμε πρόσβαση σε αυτό. Σύστησε στα παιδιά να μην θεωρούν φίλο τους τον φίλο του φίλου τους! Να ξέρουν ότι μία φωτογραφία στο διαδίκτυο δεν σβήνεται ποτέ! Να ξέρουν ότι στα chat-rooms υπάρχουν ψεύτικα προφίλ επιτηδείων, που μπορεί να προσποιούνται για μήνες ή χρόνια μέχρι να καταφέρουν να τα παρασύρουν!

• Η Διευθύντρια του 1ου Λυκείου Ναυπλίου, κυρία Κατσιμάνη ως εκπρόσωπος της Β’ θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας παρουσίασε την πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών του Υπουργείου Παιδείας https://stop-bullying.gov.gr/ και τη σύνθεση των συμβουλίων των Υπευθύνων Σχολικού Εκφοβισμού και Προγραμμάτων Ευαισθητοποίησης σε Α’ θμια και Β’ θμια Εκπαίδευση.

Προτάσεις αντιμετώπισης

• Καταγγελίες όλων, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, βρεφονηπιοκόμων, κοινωνικών λειτουργών, γονιών.

• Εκπαίδευση του γονιού στο διαδίκτυο.

• Ψυχραιμία του γονιού, όχι πανικός και φωνές.

• Τη στιγμή που το παιδί σας λαμβάνει ένα απειλητικό μήνυμα ή μια ανήθικη πρόταση σε διαδικτυακή συζήτηση να κάνετε αντιγραφή – επικόλληση (copy-paste) του ιστοτόπου ή screenshot, να αποθηκεύετε το μήνυμα και να το δίνετε αμέσως στις αρχές.

https://stop-bullying.gov.gr/ : επώνυμες καταγγελίες με κωδικούς taxis από μαθητές και γονείς της Α’ θμιας Εκπαίδευσης ενώ με το μητρώο μαθητή από μαθητές Β’ θμιας Εκπαίδευσης.

https://cyberalert.gr/, τηλέφωνο δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος 11188

https://www.cyberkid.gov.gr/ : οδηγίες διαχείρισης του διαδικτύου για γονείς, σχετικά άρθρα και ασφαλή διαδραστικά παιχνίδια.

Τέλος, στην ημερίδα αναφέρθηκε η απουσία Επιμελητή Ανηλίκων στους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας. Αυτό σημαίνει όχι μόνο υπερβολικό φόρτο των αντίστοιχων υπηρεσιών των όμορων νομών αλλά τελικά απουσία της πολιτείας από την μέριμνα των παραβατικών ανηλίκων των δύο αυτών νομών τη στιγμή που πανελλαδικά οι νεανικές παραβάσεις συμπεριλαμβανομένου του “Cyberbullying” έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Όσο για την πρόληψη του “Cyberbullying” στα σχολεία δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικό καθήκον των καθηγητών με το υπερβολικά φορτωμένο ωράριο και τις απαιτητικές εργασιακές συνθήκες. Η πρόληψη στο χώρο του σχολείου είναι αδύνατη χωρίς την παρουσία του σχολικού ψυχολόγου σε κάθε σχολική μονάδα. Η αντιμετώπιση των νεαρών παραβατών θα πρέπει να ακολουθεί τα πρόσφατα πορίσματα της Ψυχολογίας από τα οποία απουσιάζει η τιμωρία ως παιδαγωγικό μέσο.

Φιλόλογος, Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» και Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα