Αργολίδα"Ο κ. Μαργέτας κατρακυλάει στον ολισθηρό κατήφορο της κινδυνολογίας, της παραπλάνησης και...

“Ο κ. Μαργέτας κατρακυλάει στον ολισθηρό κατήφορο της κινδυνολογίας, της παραπλάνησης και της μηδενιστικής και στείρας αντιπολίτευσης”

Ο κ. Μαργέτας ανακάλυψε για μια ακόμα φορά  “κύκλους πολεοδομικών προβλημάτων στο Κρανίδι”, με αφορμή την έγκριση από την Δημοτική Επιτροπή του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων (Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.) του Δήμου Ερμιονίδας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο αναφέρει η ανακοίνωση του Δημάρχου Ερμιονίδας Γ.Γεωργόπουλου και συνεχίζει:

Κινδυνολογούσε προεκλογικά, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι δήθεν στο Κρανίδι οι ιδιοκτήτες θα έχαναν τις περιουσίες τους με την εκπόνηση του Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. και έλαβε αποστομωτικές απαντήσεις με δελτία τύπου της “Δυνατής Ερμιονίδας” στις 16/09/2023 εδώ, στις 18/09/2023 εδώ και την τελική απάντηση την 8η Οκτωβρίου 2023 στις κάλπες από τους Δημότες της Ερμιονίδας.

Παρόλα αυτά δεν έβαλε μυαλό και μέχρι σήμερα συνεχίζει απτόητος να κατρακυλάει στον ολισθηρό κατήφορο της κινδυνολογίας, της παραπλάνησης και της μηδενιστικής και στείρας αντιπολίτευσης.

Κατά την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής της 28ης Μαΐου 2024 για την έγκριση του εν λόγω θέματος, έγινε στα μέλη της εκτενέστατη και λεπτομερέστατη ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης, από τον υπεύθυνο της εκπόνησης της μελέτης του Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.

Έγινε ξεκάθαρο για μια ακόμα φορά ότι αφενός μεν με το σχέδιο αυτό, το οποίο χρηματοδοτείται κατά 100% από το Πράσινο Ταμείο, ο Δήμος Ερμιονίδας εξασφαλίζει όλες τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση απαλλοτριώσεων σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στην Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου και αφετέρου δε, σε καμία περίπτωση δεν θα απαλλοτριωθούν οι ιδιοκτησίες, οι οικίες και τα οικόπεδα που θίγονται από το σχέδιο “Μαρασλή”.

Έτσι λοιπόν με την εκπόνηση του Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. γίνεται ένα νοικοκύρεμα, εφόσον για πρώτη φορά καταγράφονται και κατηγοριοποιούνται όλοι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, τους οποίους δύναται να απαλλοτριώσει ο Δήμος Ερμιονίδας σύμφωνα με το σχέδιο “Μαρασλή”.

Μάλιστα κατά την εκπόνηση του  Ε.Σ.Ε.Κ.Κ., διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, ενώ έχουν ήδη απαλλοτριωθεί από τον Δήμο Ερμιονίδας σύμφωνα με το σχέδιο “Μαρασλή”, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα κάποια αποζημίωση, διότι δεν την έχουν αιτηθεί από τον Δήμο Ερμιονίδας.

Σε περίπτωση που την αιτηθούν, ο Δήμος μας θα λάβει εξ’ ολοκλήρου την χρηματοδότηση της αποζημίωσης αυτής από το Πράσινο Ταμείο.

Είναι δεδομένο ότι ο Δήμος Ερμιονίδας δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών που θίγονται από το σχέδιο “Μαρασλή” και οι ιδιοκτήτες τους δεν επιθυμούν την απαλλοτρίωση.   

Είναι εξάλλου γνωστό ότι  όλες οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις του σχεδίου “Μαρασλή”, το οποίο εγκρίθηκε το έτος 1987, έχουν αρθεί αυτοδικαίως μετά την παρέλευση της δεκαπενταετίας, δηλαδή από το έτος 2002 και έπειτα.

Έτσι λοιπόν από το 2002 και μετά από την αυτοδίκαιη άρση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, οι ιδιοκτήτες με αίτησή τους προς τον Δήμο Ερμιονίδας μπορούν να ζητήσουν την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου η ιδιοκτησία τους να καταστεί οικοδομήσιμη.

Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί σε πολλές περιπτώσεις παλαιότερα στον πρώην Δήμο Κρανιδίου και στον Δήμο Ερμιονίδας.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπου το σχέδιο Μαρασλή προβλέπει απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, με τις οποίες είναι σύμφωνοι οι ιδιοκτήτες αυτών.

Μόνο λοιπόν σε περιπτώσεις ιδιοκτησιών όπου υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, ο Δήμος Ερμιονίδας θα προχωρήσει στις απαλλοτριώσεις, έχοντας πλέον εξασφαλίσει από το Πράσινο Ταμείο τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίησή τους.

Οπότε με την εκπόνηση του Ε.Σ.Ε.Κ.Κ., η Δημοτική Αρχή πέρα από το νοικοκύρεμα,  εξασφαλίζει από το Πράσινο Ταμείο όλες τις χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των απαλλοτριώσεων σύμφωνα με το σχέδιο “Μαρασλή”, οι οποίες θα γίνουν στο μέλλον μόνο εφόσον το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους.

Και ενώ τα προαναφερθέντα έγιναν πλήρως κατανοητά από όλα τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής κατά την συνεδρίαση της 28ης Μαΐου, ο κ. Μαργέτας πιστός στην προσφιλή του τακτική της στείρας και μηδενιστικής αντιπολίτευσης, επέλεξε να καταψηφίσει την έγκριση του Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. (ο μοναδικός από τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής).

Δηλαδή επέλεξε να πει όχι στο νοικοκύρεμα και στην χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια του Δήμου Ερμιονίδας και των ιδιοκτητών που είναι σύμφωνοι με τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους με βάση το σχέδιο “Μαρασλή”.

Τον αφήνουμε στην αλάνθαστη κρίση των Δημοτών.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Κοκκορομαχίες σε υπαίθριο θέατρο σκιών…
  Ο δήμαρχος Ερμιονίδας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και οι δυο διεκδικητές του χρίσματος της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, που τους χωρίζουν μόλις 54 ψήφοι αλλά μαζί εκπροσωπούν το 95% των δημοτών ψηφοφόρων, πρωταγωνιστούν καθημερινά στα δελτία τύπου για τις μεταξύ τους έντονες προσωπικές αντιπαραθέσεις σε κάθε ευκαιρία.
  Σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, για την απαλλοτρίωση κοινωφελών χώρων του Κρανιδίου, σύμφωνα με μια αρχαϊκή απόφαση προϊστορικών χρόνων πολεοδομίας και πρώιμης κυκλοφοριακής εποχής περασμένων αιώνων χωρίς προβλήματα κυκλοφορίας, που έχει χαραχτεί στη μνήμη με χρυσά γράμματα: μελέτη Μαρασλή!
  Κι ενώ οι αψιμαχίες μεταξύ τους φτάνουν παντού με κάθε μέσον, θεμιτό και αθέμιτο, με χρήση και κατάχρηση του τοπικού τύπου, social network και media, ενώ η προσωπική σύγκρουση των πολιτικών τους αντιλήψεων περί πολεοδομικού σχεδιασμού του χωριού τους πυρακτώνεται για να τραβούν την προσοχή του αναγνωστικού κοινού, οι πολεοδομικές αναπτυξιακές πολιτικές εκλείπουν παντελώς! Καμιά αναφορά σε κάποια σημερινή επιστημονικά έγκυρη μελέτη, κανένας σχεδιασμός του πολεοδομικού μέλλοντος, κολλημένοι σε προϊστορικές εποχές και πρακτικές του σχεδίου Μαρασλή που έχασε κάθε νομική ισχύ προ πολλού αλλά και επαφή με τον σύγχρονο κόσμο της ραγδαίας εξέλιξης, τεχνολογικής και επιστημονικής.
  Και φυσικά, καμιά πληροφορία περί Πράσινου Ταμείου… Ας πούμε δυο λόγια αρχικά εμείς λοιπόν: τι είναι το Πράσινο Ταμείο; Τι προβλέπει; Ποιος το εφαρμόζει, Ποια είναι η διαχειριστική αρχή στην Ελλάδα; Πώς χρηματοδοτείται; Πώς αποπληρώνεται το μέρος του ευρωπαϊκού δανείου στήριξης;
  Βλέπε:
  Πράσινο Ταμείο: https://prasinotameio.gr/
  Ερωτήσεις & Απαντήσεις Πράσινου Ταμείου: prasinotameio.gr/faq/
  Νόμος 3889/2010: https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/57836/nomos-3889-2010
  Η αξιοποίηση από το Πράσινο Ταμείο των Πράσινων Πόρων γίνεται μέσω προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση δράσεων προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος που υλοποιούν τρίτοι (φορείς υλοποίησης) και μπορεί να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων, κεφαλαιακής συμμετοχής ή άλλης ισοδύναμης μορφής κεφαλαιακής ενίσχυσης. Οι δράσεις αυτές επιτρέπεται ταυτόχρονα να συγχρηματοδοτούνται ή να ενισχύονται και από άλλες δημόσιες ή ευρωπαϊκές πηγές ή/και ιδιωτικούς πόρους ή που δανειοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς ενίσχυσης.
  Αυτό σημαίνει πως οι δράσεις του Πράσινου Ταμείου συγχρηματοδοτούνται και με Ευρωπαϊκούς πόρους υπό μορφή δανεισμού, που στη συνέχεια πρέπει να αποπληρωθεί έστω και με ελάχιστο τοκισμό, ίδιο επιτόκιο με αυτόν της ισχυρής γερμανικής οικονομίας, την ατμομηχανή της Ευρώπης κι αυτό ως αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών.
  Όλα αυτά οι δυο μονομάχοι της αρένας εντυπώσεων τα αγνοούν στις επικοινωνίες τους, τα θεωρούν γραφειοκρατικά μυστικά τους, ασήμαντα για τις υποθέσεις των κατοίκων της Ερμιονίδας, θεωρούν πως αποκλειστική γνώση πρέπει να έχουν για την προσωπική συμβολή του καθενός εκλεγμένου στην υπόθεση και όχι η ενημερωμένη άποψη του πολίτη. Πολύ περισσότερο ΔΕΝ ενημερώνουν, δεν προβλέπουν, δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις που τον αφορούν! Συνεχίζουν να μονομαχούν εικονικά για να αποδείξουν ποιος έχει τη μακρύτερη και καλύτερη αποψάρα για το θέμα, επιμένοντας να αγνοούν στην επικοινωνία τους το εργαλείο παρέμβασης στον πολεοδομικό σχεδιασμό χρηματοδότησης, για το οποίο οι πολίτες δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τίποτα, ούτε να έχουν άποψη, ούτε να αποφασίζουν κάτι σχετικά! Αρκεί μετά να πληρώνουν με τυφλή υπακοή τα σπασμένα σε αστοχίες, καθυστερήσεις έργων, υπερτιμολογήσεις, αποσβέσεις δανείων…
  Αυτά για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει καθημερινά στον άνοστο και άκομψο “πολιτικό” λόγο του δήμου Ερμιονίδας, που εκτοξεύεται από θεσμικούς παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης επί προσωπικού, με απολίτικο, παλαιοκομματικό, παραγοντικό τρόπο, που επιμένουν να λειτουργούν σαν πριμαντόνες και αυθεντίες στην καμπούρα των συμπολιτών τους και πάντα εν αγνοία κινδύνου των πολύ δύσκολων εποχών που προδιαγράφονται σύντομα με τη λήξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων συγχρηματοδότησης, όπου ο δήμος Ερμιονίδας έχει προς το παρόν μοναδικό αρωγό τα κυβερνητικά επιτελεία της Αθήνας και αγνοεί παντελώς το 40% των διαθέσιμων αναπτυξιακών ευρωπαϊκών πόρων που μοιράζουν απευθείας με προκηρύξεις τακτικών διαγωνισμών οι Βρυξέλλες!
  Ευάγγελος Αλεξανδρής Ανδρούτσος – Fact Checker
  Εκπαιδευτικός, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, εκδότης.
  Σύμβουλος οργάνωσης και επικοινωνίας.
  Συντονιστής διεθνών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα