
Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 είναι γνωστοί ως Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας και ως Παρίσι 2024.
Η φετινή διεθνής αθλητική διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024 στο Παρίσι και στα προάστιά του αλλά και σε 16 πόλεις στη μητροπολιτική Γαλλία. Οι αγώνες και η κάλυψή τους θα πραγματοποιηθούν σε υπάρχουσες, ανακαινισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, ακόμη και σε προσωρινές. Το σέρφινκ θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική αποικία της Ταϊτής.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διαρκέσουν από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα γίνει στους πανέμορφους κήπους του Τροκαντερό με χωρητικότητα 600.000 θεατών, για πρώτη φορά εκτός σταδίου, με αθλητές να παρελαύνουν με βάρκες στον ποταμό Σηκουάνα. Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων θα διεξαχθεί επίσης έξω από το στάδιο, στα Ηλύσια Πεδία και στην Πλατεία Κονκόρντ όπου περίπου 65.000 θεατές που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τους αθλητές με τις ξεχωριστές ικανότητες.
Το πρόγραμμα των Θερινών ΟΑ 2024 περιλαμβάνει 32 αθλήματα και 329 αγωνίσματα:
► Αθλητική αναρρίχηση (4)
► Αντιπτέριση (5)
► Αντισφαίριση (5)
► Άρση βαρών (10)
► Γκολφ (2)
► Γυμναστική
► Ενόργανη (14)
► Ρυθμική (2)
► Τραμπολίνο (2)
► Επιτραπέζια αντισφαίριση (5)
► Ιππασία
► Τρίαθλο (2)
► Εμπόδια (2)
► Ντρεσάζ (2)
► Ιστιοπλοΐα (10)
► Καλαθοσφαίριση
► Καλαθοσφαίριση (2)
► Καλαθοσφαίριση 3×3 (2)
► Κανόε καγιάκ
► Σλάλομ (6)
► Σπριντ (10)
► Κωπηλασία (14)
► Μοντέρνο πένταθλο (2)
► Μπρέικ ντανς (2)
► Ξιφασκία (12)
► Πάλη
► Ελεύθερη (12)
► Ελληνορωμαϊκή (6)
► Πετοσφαίριση
► Πετοσφαίριση (2)
► Πετοσφαίριση άμμου (2)
► Ποδηλασία
► Ελεύθερο BMX (2)
► Αγωνιστικό BMX (2)
► Δρόμου (4)
► Ορεινή (2)
► Πίστας (12)
► Πόδοσφαιρο (2)
► Πυγμαχία (13)
► Ράγκμπι σέβενς (2)
► Σέρφινγκ (2)
► Σκέιτμπορντ (4)
► Σκοποβολή (15)
► Στίβος (48)
► Ταεκβοντό (8)
► Τζούντο (15)
► Τοξοβολία (5)
► Τρίαθλο (3)
► Υγρός στίβος
► Καλλιτεχνική κολύμβηση (2)
► Καταδύσεις (8)
► Κολύμβηση (35)
► Υδατοσφαίριση (2)
► Χειροσφαίριση (2)
► Χόκεϊ επί χόρτου (2)

Θα είναι οι πρώτοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1960 κατά τους οποίους θα διεξαχθούν λιγότερα αγωνίσματα από την προηγούμενη διοργάνωση στο Τόκιο με 339 αθλήματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι στους Αγώνες του 2024 θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση το breakdance ως ολυμπιακό άθλημα στις 9 και 10 Αυγούστου.
Το έμβλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 είναι κοινό. Απεικονίζεται με ένα χρυσό μετάλλιο μέσα στο οποίο κυματίζει μια λευκή φλόγα, δύο παγκόσμια σύμβολα του αθλητισμού και της Ολυμπιακής Ιδέας. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι απεικονίζουν εξίσου ένα ανθρώπινο πρόσωπο και μάλιστα γυναικείο. Προφανώς η διοργανώτρια χώρα θέλησε να υποδηλώσει την αλληγορία που παραπέμπει στην “Marianne” το σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας να ρίχνει τη ματιά της στον σύγχρονο κόσμο.
Στο κάτω μέρος της γραφικής παράστασης του ολυμπιακού εμβλήματος 2024 υπάρχουν οι ολυμπιακοί κύκλοι και τρία σχέδια “agitos” σε κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα που συμβολίζουν την κίνηση, το κουράγιο, την αποφασιστικότητα και την ισότητα των αθλητών με αναπηρίες. Τα βλέμματα όλων μας, λοιπόν, πρέπει να στραφούν στα 22 παραολυμπιακά αθλήματα και στους αθλητές τους που είναι ικανοί να εμπνέουν και να διεγείρουν τις καρδιές των θεατών με τις ιδιαίτερες επιδόσεις τους, τις αρχές τους και τον εξαίρετο χαρακτήρα τους.
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί συνολικά από 101 αθλητές και αθλήτριες (42 γυναίκες, 59 άνδρες) σε 17 αθλήματα. Ηχηρά ονόματα όπως Κορακάκη, Τεντόγλου, Πετρούνιας, Στεφανίδη, Τσιτσιπάς, Δόση, Πλατανιώτη, Παπαγγελής στην παραποδηλασία, Καπελλάκης Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και πολλοί άλλοι θα αγωνιστούν ανάμεσα σε 10.500 αθλητές από όλο τον κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες αθλητές θα μετέχουν ως εξής: 5 μέλη στη σκοποβολή, 14 στον στίβο, 16 στην κολύμβηση, 1 στην ανοιχτή θάλασσα, 7 στην κωπηλασία, 3 στην πάλη, 1 στη γυμναστική, 1 στην ποδηλασία, 1 στην ιππασία, 2 στην καλλιτεχνική κολύμβηση (ντουέτο), 1 στην ξιφασκία, 26 μέλη σε δύο ομάδες (13 + 13 παίκτες/-τριες) στο πόλο, 3 στην ιστιοπλοΐα, 1 στο πινγκ πονγκ, 2 στο τζούντο, 4 στο τένις και 12 στο μπάσκετ.
Υπάρχει ακόμη καιρός να προγραμματίσουμε ένα ταξιδάκι στο Παρίσι, να αγοράσουμε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά μας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024. Αλλιώς, ας απολαύσουμε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες τη μεγάλη αυτή γιορτή του σύγχρονου αθλητισμού, του πολιτισμού και της παγκόσμιας συναδέλφωσης ελπίζοντας στην Ολυμπιακή εκεχειρία. Ποτέ πια πόλεμος μεταξύ των εθνών!
*Φιλόλογος, Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία»
και Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας»
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.