
Σήμερα θα σας γράψω για μια εργασία που την κάνετε κάθε μέρα, αλλά δεν τη βλέπει κανένας και για αυτό δεν μπορεί να σας αναγνωρίσει τον κόπο που κάνατε. Πρόκειται για το mental load, γνωστό και ως ψυχικό φορτίο, το οποίο αναφέρεται στην αόρατη και αδιάκοπη εργασία διαχείρισης και οργάνωσης που απαιτείται για τη λειτουργία ενός νοικοκυριού ή μιας οικογένειας. Ενώ παραδοσιακά η έννοια της εργασίας επικεντρώνεται στις φυσικές και ορατές δραστηριότητες (μαγείρεμα, ψώνια, σφουγγάρισμα κτλ), το mental load περιλαμβάνει τις νοητικές εργασίες που αφορούν τη σκέψη, την οργάνωση και τον προγραμματισμό καθημερινών δραστηριοτήτων.
Το mental load περιλαμβάνει την παρακολούθηση των καθημερινών δραστηριοτήτων, την προετοιμασία των υλικών για το μαγείρεμα, τον προγραμματισμό των επισκέψεων στον γιατρό, την δημιουργία λίστας για σούπερ μάρκετ, την οργάνωση των οικονομικών του σπιτιού και την επίβλεψη των σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων των παιδιών. Αυτές οι εργασίες απαιτούν συνεχή σκέψη και προγραμματισμό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες και εξάντληση.
Το πρόβλημα του mental load επιδεινώνεται από την έλλειψη αναγνώρισης και εκτίμησης. Επειδή πολλές από αυτές τις εργασίες είναι αόρατες και συμβαίνουν στο παρασκήνιο, συχνά δεν αναγνωρίζονται από τους άλλους, ούτε εκτιμώνται επαρκώς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απογοήτευσης και ανεπάρκειας από το άτομο που αισθάνεται κουρασμένο αλλά δεν ξέρει το λόγο, αφού δεν έχει κατανοήσει πόση ενέργεια έχει καταβάλει ήδη για εργασίες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.
Μία από τις λύσεις για την ανακούφιση του mental load είναι η ισότιμη κατανομή των εργασιών εντός του νοικοκυριού. Αυτό απαιτεί ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των μελών της οικογένειας. Οι σύντροφοι πρέπει να αναγνωρίζουν τη σημασία των αόρατων εργασιών και να είναι πρόθυμοι να μοιράζονται την ευθύνη τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός σαφούς προγράμματος που καθορίζει τις ευθύνες του κάθε ατόμου και διασφαλίζει ότι όλοι συνεισφέρουν ισότιμα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πως ακόμα και εάν το ένα άτομο ασχολείται μόνο με το νοικοκυριό, είναι και πάλι μορφή εργασίας. Αυτά όμως είναι καλύτερο να αναλυθούν σε ένα άλλο άρθρο.
Το ψυχικό φορτίο είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και ευεξία οποιουδήποτε ατόμου που αναλαμβάνει τον ρόλο του διαχειριστή σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Τολμήστε να μιλήσετε για όσα σας κουράζουν και σας προβληματίζουν.
*Ψυχολόγος Παν. Κρήτης (BSc)
Σχεσιακός Ψυχαναλυτικός – Ψυχοθεραπευτής (PgD)
τηλ: 697 971 4110
Ναυάρχου Κουντουριώτη 10, Ναύπλιο
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.