
Γέννημα θρέμμα Πορτοχελιώτης. “Ψυχή και Σώματι” ταγμένα στην Πατρίδα, αλλά και στην μεγάλη αγάπη του τη θάλασσα. Ο Γιάννης Λούμης, επαγγελματίας εκπαιδευτής – δύτης, εδώ και αρκετά χρόνια με την αμέριστη συμπαράσταση της συζύγου του Αγγελικής, λειτουργούν με επιτυχία το Καταδυτικό Κέντρο Ergodive με έδρα το Πόρτοχελι.
Διαβάστε τα όσα συναρπαστικά και ενδιαφέροντα ο κ. Λούμης παρέθεσε στην “Ενημέρωση Πελοποννήσου” μέσα από την ακόλουθη συνέντευξη.
Κώστας Πρώιμος: Γιάννη, ο βυθός είναι το δεύτερο σου σπίτι να υποθέσω. Από μικρό παιδί βουτάς. Ωστόσο, έχεις βιώσει μια αντίφαση επίτρεψε μου να παραθέσω. Τα βάθη της θάλασσας τα έχεις γνωρίσει και ως επίλεκτος των ΟΥΚ αλλά και ως εκπαιδευτής στις καταδύσεις. Το πρώτο σκέλος σου λείπει;
Γιάννης Λούμης: Μπορώ να πω πως νιώθω πολύ άνετα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γαλήνια θα έλεγα. Πρώτη επαφή λοιπόν με την αυτόνομη κατάδυση το 1984.ήταν τότε που ο πατέρας μου είχε στο καΐκι δύτες σφουγγαράδες. Εκείνο το καλοκαίρι, βοηθός εγώ του καπετάν Νικόλα στο καΐκι, ένιωσα μια απίστευτη περιέργεια. Απορούσα πώς αυτοί οι άντρες ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για μια ώρα και ύστερα τους έβλεπα στην αποσυμπίεση στα πλατάνια της ξέρας ή να κρατιούνται από την άγκυρα. Όσο αυτοί λοιπόν έκαναν αποσυμπίεση σε βάθη από 3 έως 9 μ., εγώ έκανα μακροβούτια, πήγαινα δίπλα τους, αυτοί γελούσαν και με έδιωχναν. Μετά από ένα μήνα περίπου και αφού αυτό επαναλαμβάνονταν κάθε μέρα και εγώ είχα εξοικειωθεί, κατά την διάρκεια της αποσυμπίεσης τους, πήρα τον ρυθμιστή από τον δύτη, τον Γιώργο και άρχισα να παίρνω αναπνοές. Μεγάλο λάθος. Άγνοια βλέπεις. Είχα προλάβει να πάρω 2 με 3 αναπνοές όταν μου πήρε το δεύτερο στάδιο και εγώ φυσικά πήγα να φύγω προς την επιφάνεια της θάλασσας. Εκείνη την ώρα ένιωσα κάτι να με κρατάει από το πόδι, εμποδίζοντας την ανάδυσή μου. Ήταν ο Γιώργος. Άρχισα να χτυπιέμαι προσπαθώντας να ξεφύγω γιατί τελείωνε η αναπνοή μου αλλά το χέρι του δε με άφηνε. Μόλις έβγαλα όλο τον αέρα από τα πνευμόνια μου, τότε με άφησε να φύγω. Ήπια λίγο θάλασσα αλλά με αυτό τον τρόπο γλίτωσα την λεγόμενη εμβολή. Όταν βγήκε στο καΐκι και αφού έφαγα δυο τρεις φάπες, μου εξήγησε τι δεν πρέπει να ξανακάνω και εγώ τον παρακολουθούσα με τα μάτια και τα αφτιά ορθάνοιχτα. Νομίζω πως αυτός ο άνθρωπος υπήρξε το πρώτο και μεγαλύτερο σχολείο για εμένα γιατί αυτό που έκανα απλά ήταν ενάντια στους νόμους της φύσης. Η αλήθεια είναι πως τότε υπήρχε ελλιπής γνώση συγκριτικά με τώρα. Από την άλλη όταν μαθαίνεις κάτι από την αρχή, έτσι με τον λάθος τρόπο, το λάθος χαράζεται μέσα σου και ύστερα, αφού μαθαίνεις το σωστό τρόπο επεξεργάζεσαι τα λάθη με σκοπό να μην τα επαναλάβεις.

Υπόθεση ΟΥΚ λοιπόν και το 1994 ξεκινά για μένα ένα τεράστιο ταξίδι από την πρώτη στιγμή που πέρασα την Πύλη της ΜΥΚ για το 128 ΣΥΚΤ, όπου θα ζούσα 28 βιωματικές εβδομάδες εκπαίδευσης. Ένα ταξίδι απίστευτο και μοναδικό για έναν άνθρωπο. Ένα ταξίδι που σε παροτρύνει να ‘’ξεκλειδώσεις’’ πολλά μονοπάτια στο μυαλό σου. Μαθαίνεις πως δεν υπάρχει ‘’δεν μπορώ’’. Μαθαίνεις να δαμάζεις τους δαίμονές σου, τους φόβους σου, να μεγιστοποιείς την επιμονή και την υπομονή σου. Πολλές φορές έχω πει πως για να καταφέρεις να γίνεις τελικά μέλος της οικογένειας της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών χρειάζεσαι ένα βαθύ σκοπό που σε έσπρωξε να συμμετάσχεις και αυτό αποτελεί το 50% της επιτυχίας και το υπόλοιπο 50% είναι η τύχη. Η τύχη για να μην τραυματιστείς σοβαρά και χρειαστεί να αποχωρήσεις. Με ρωτάς αν μου λείπει. Θα σου πω πως δεν μπορεί να σου λείπει κάτι το οποίο έχεις κερδίσει δικαιωματικά. Το μόνο που νοσταλγώ είναι η ‘’μυρωδιά’’ του στίβου μάχης και αυτή η απίστευτη αίσθηση της αδρεναλίνης. Όσο για την επαφή με τα παιδιά και τους εκπαιδευτές μας δεν μου λείπει γιατί έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 30 χρόνια μια οικογενειακή σχέση, συχνή προσωπική επαφή και πολλή αγάπη.
► Σε μια χώρα με άπειρη θάλασσα ολόγυρα της, δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριλαμβάνονται στις τουριστικές δραστηριότητες και οι καταδύσεις. Οι Έλληνες ή οι ξένοι επισκέπτες έχουν “αγκαλιάσει” περισσότερο αυτόν τον τομέα αναψυχής; Και γιατί;
Γιάννης Λούμης: Η αυτόνομη κατάδυση όσο κι αν σου φανεί υπερβολικό είναι ψυχοθεραπεία, είναι ένα σπορ φοβερά συναρπαστικό, φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με τους φυσικούς θησαυρού της θάλασσας και την μαγεία του βυθού. Το απέραντο γαλάζιο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σε όσους αποφασίσουν να εξερευνήσουν τα βάθη του. Είναι αδιαμφισβήτητο πως οι καταδύσεις ευνοούν την σωματική, αλλά και την πνευματική μας υγεία, βοηθώντας παράλληλα στην αντιμετώπιση του στρες. Και φυσικά η ευεργετική σιωπή που χαρακτηρίζει τον βυθό μεταδίδει στον δύτη μια γενικότερη ηρεμία, η οποία του επιτρέπει να αναδυθεί στην επιφάνεια απόλυτα χαλαρός και αναγεννημένος. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια τάση προς την αυτόνομη κατάδυση στις τουριστικές δραστηριότητες. Οι δύτες είναι πάνω από 50.000.000 παγκοσμίως. Μόνο οι Γερμανοί που ασχολούνται με τις καταδύσεις αξίζει να σκεφτεί κανείς πως είναι 3.000.000 και μάλιστα το 1.000.000 απ’ αυτούς ταξιδεύουν κάθε χρόνο για καταδύσεις. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος πως οι δύτες απ’ αυτές, τις κεντροευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τη χαρά να καταδύονται σε νερά με διαύγεια και φως όπως τα δικά μας αλλά σε λίμνες όπου η ορατότητα είναι πάρα πολύ χαμηλή, τότε καταλαβαίνουμε πως ναι, το μέλλον της αυτόνομης καταδυτικής δραστηριότητας είναι φωτεινό, αρκεί φυσικά να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις.

Οδυσσέα και Χρήστο.
► Το μυστήριο του βυθού σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων προξενεί φοβία. Έχετε αντιμετωπίσει να υποθέσω αρκετά παραδείγματα διστακτικών πρωτάρηδων. Πως τα διαχειρίζεστε;
Γιάννης Λούμης: Είναι πλέον γνώριμες και συνηθισμένες για εμάς οι δικαιολογίες που προβάλουν ξανά και ξανά οι διστακτικοί πρωτάρηδες, όπως χαρακτηριστικά μου αναφέρεις και εμείς χαμογελάμε και σε αυτό το σημείο ξεκινάει η ενημέρωση. Έχουμε ακούσει τα πάντα. ‘’Θα πνιγώ, έχω κλειστοφοβία, δεν είμαι fit, που να κουβαλήσω τόσο βάρος, με πονάνε τα αφτιά, θα κουφαθώ’’ και άλλες πολλές δικαιολογίες. Φυσικά εμείς το αντιμετωπίζουμε με χιούμορ και αυτοί χαλαρώνουν, ενημερώνονται και στην συνέχεια η πράξη και η ικανοποίηση που νιώθουν όταν τα καταφέραν διαψεύδουν αυτόματα οποιοδήποτε μύθο υπήρχε στο μυαλό τους. Η αλήθεια είναι πως η αυτόνομη κατάδυση έχει την φήμη, φυσικά λανθασμένα, ενός επικίνδυνου σπορ. Τους κατανοούμε απόλυτα γιατί αναγνωρίζουμε τον φυσικό φόβο προς το άγνωστο. Στο σημείο αυτό παίζει ρόλο ο εκπαιδευτής. Εμείς δεν εκπαιδεύουμε απλά για να πάρει ο εκπαιδευόμενος ένα χαρτί ή έναν τίτλο, εμείς την αμοιβή μας και όλα οκ και που θα τον ξαναδούμε. Μακριά από εμάς όλα αυτά. Η Ομάδα της Ergodive έχει καταφέρει να προσεγγίζει με μοναδικό τρόπο την εκπαίδευση, την κατάδυση και την επαφή με τον επισκέπτη.
► Είσαι γέννημα – θρέμμα Πορτοχελιώτης. Σίγουρα γνωρίζεις μετά από την πολυετή σου ενασχόληση με τις υποβρύχιες δράσεις κάθε σπιθαμή του βυθού της περιοχής. Σε ποιες θαλάσσιες περιοχές της Ερμιονιδας κατά την γνώμη σου ο κόσμος κάτω από το νερό γίνεται πιο συναρπαστικός;
Γιάννης Λούμης: Συναρπαστικός για μένα ή για τον επισκέπτη; Θα σου πω πως οι προτιμήσεις των πελατών ως προς την μορφολογία του βυθού και για το ποιο υποθαλάσσιο καταδυτικό σημείο είναι συναρπαστικό, ποικίλλουν. Σε κάποιους αρέσει ο βυθός με λιβάδια Ποσειδωνίας, άλλοι συναρπάζονται με απότομους υποθαλάσσιους τοίχους, αποχές, γκρέμια και άγρια τοπία. Κάποιοι άλλοι μας λένε: δεν μας ενδιαφέρει το που, μας ενδιαφέρει μόνο η αίσθηση της αυτόνομης κατάδυσης.

με τους συμπολεμιστές του, επίλεκτους των ΟΥΚ,
Δημήτρη Καρτέρη και Στέργιο Θαλασσινό.
► Πολλά τα παράπονα για την εφετινή σεζόν από τους επιμέρους κλάδους του Τουρισμού. Οι καταδύσεις επηρεάστηκαν από την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση; Δεδομένου πως άπαντες, τουρίστες, επισκέπτες και παραθεριστές ήταν “μαζεμένοι”;
Γιάννης Λούμης: Είναι οξύμωρο το γεγονός πως ενώ το ποσοστό των αφίξεων αυξήθηκε συγκριτικά με το 2023, η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε. Όσον αφορά στις καταδύσεις εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από την εφετινή ανταπόκριση των επισκεπτών. Αν κάθε επαγγελματίας στο είδος του μπορέσει να αντιληφθεί ότι το κόστος πρέπει να ανταποκρίνεται στην ποιότητα των υπηρεσιών, τότε σίγουρα δεν έχει να φοβηθεί κάτι και μόνο ανοδική πορεία θα έχει. Γενικά όμως πιστεύω πως αν αγαπάς αυτό που κάνεις, αν αντιμετωπίζεις τον επισκέπτη με σεβασμό, αν προσφέρεις αξιοπρεπείς υπηρεσίες και αν έχεις μια ομάδα δυνατή, όπως η Ergodive, δεν χάνεις.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.