Γιατί παιδί μου φοβάσαι, μην είσαι δειλό…

Γράφει ο Δημήτρης Γερανιός*

Οι παιδικές φοβίες είναι ένα κοινό φαινόμενο που επηρεάζει πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Αυτοί οι φόβοι είναι συνήθως φυσιολογικές αντιδράσεις σε πραγματικές ή φανταστικές απειλές. Συχνά συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα όπως τρέμουλο, ταχυκαρδία και σφίξιμο στο στομάχι. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι φόβοι τους εξελίσσονται: τα μικρά παιδιά φοβούνται το να μείνουν μόνα τους ή κάποιο φανταστικό τέρας, ενώ οι έφηβοι ανησυχούν για την κοινωνική αποδοχή και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Μια μεγάλη ανησυχία των γονιών είναι ότι αυτό το αίσθημα του φόβου θα κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και ότι το παιδί είναι δειλό. Κάτι τέτοιο είναι πολύ λάθος να το συμπεραίνουμε για ανήλικα άτομα, καθώς αυτά έχουν το δικό τους χρόνο και τρόπο να διαχειρίζονται τις αντιδράσεις μέσα τους. Μην ξεχνάτε ότι τα ανήλικα άτομα είναι τα πιο ανίσχυρα μέσα σε αυτό το κόσμο, τον κόσμο των ενηλίκων.

- Advertisement -

Οι γονείς είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τους φόβους των παιδιών τους, προσφέροντας υποστήριξη και ενθαρρύνοντας τα να εκφράζουν αυτά που τα απασχολούν. Πείτε τους ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι και ότι αυτό δε σημαίνει ότι υστερούν σοβαρά σε κάτι από τα υπόλοιπα άτομα. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά θέλουν να δείχνουν στους γονείς μια εικόνα “καλή”, ακόμα κι αν σημαίνει ότι πρέπει να κρύψουν ανησυχίες και ελαττώματά τους. Διαβεβαιώστε τα ότι τα αγαπάτε παρά τις ατέλειες τους, και ότι θέλετε να ξέρετε πραγματικά τί είναι αυτό που τα απασχολεί.

Μια αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης των παιδικών φοβιών είναι η χρήση ιστοριών και παιχνιδιών. Μέσα από αυτά, τα παιδιά μπορούν να επεξεργαστούν τους φόβους τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε σε αυτό το άρθρο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά εργαλεία ανάλογα με το κάθε αναπτυξιακό στάδιο και ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού. Επιπλέον, το να είστε μαζί τους και να εκτίθενται σιγά – σιγά σε αυτό που τα φοβίζει, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους να ξεπεράσουν ευκολότερα τη φοβία τους.

Οι γονείς θα πρέπει επίσης να προσπαθούν να κατανοούν τις ρίζες των φόβων των παιδιών τους. Γιατί ένα παιδί φοβάται αυτό που φοβάται; Μήπως συνέβη κάποιο γεγονός που ο γονιός δεν γνωρίζει; Μήπως έχει ακούσει το παιδί κάτι πχ φήμες, τρομακτικές ιστορίες που του δημιουργούν αυτό το φόβο; Ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες, η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα, οπότε είναι σημαντικό να εντοπίσουμε κάτι τέτοιο αν συμβαίνει.

Οι θεραπευτές υπενθυμίζουμε πως το αίσθημα του φόβου δεν είναι κάτι αρνητικό, υπάρχει για να μας προστατεύει από επικίνδυνες καταστάσεις. Μάλιστα όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με κάποιους κοινούς φόβους όπως ο φόβος για το σκοτάδι ή για το κάτι άγνωστο. Το στοίχημα είναι να καταλαβαίνει κανείς τι φοβάται, για ποιο λόγο, και πώς θα βρει το κατάλληλο τρόπο για εκείνον ώστε να υπερβεί το φόβο του.

*Ψυχολόγος Παν. Κρήτης (BSc)
Σχεσιακός Ψυχαναλυτικός – Ψυχοθεραπευτής (PgD)
τηλ: 697 971 4110
Ναυάρχου Κουντουριώτη 10, Ναύπλιο

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Heli Cars
Γερανιός-2
tabernaki
xalkidis
heli-cars
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
en_vogue
kookouvagia
Memento Nauplio
en _vogue
kookouvagia
memento1
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη