Διαστημικά Χριστούγεννα!

Του Γιάννη Σαρλά

Το 1960, ο Φρανκ Ντρέικ έκανε το πρώτο Αστροβιολογικό πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πήρε ένα ραδιοτηλεσκόπιο, το έστρεψε σε μερικά άστρα και περίμενε να λάβει ραδιοσήματα. Περίμενε να ακούσει την πιο γλυκιά μουσική!! Την μουσική της ζωής σε άλλους πλανήτες…

Ουδείς στο παρελθόν είχε κάνει κάτι ανάλογο σχετικά με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής! Ο Ντρέικ περίμενε, ότι θα τον λοιδορήσουν και θα τον γελοιοποιήσουν! Αντ’ αυτού όμως, χτύπησε το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κυβέρνησης, ο οποίος του ζητούσε να κάνουν ένα meeting, επάνω στους διαστρικούς τρόπους επικοινωνίας!!

Ο Ντρέικ προσεκάλεσε οκτώ ανθρώπους στο meeting, μεταξύ των οποίων και τον…τιτάνα Καρλ Σαγκάν, όταν ήταν νέος. Την παραμονή της σύσκεψης, ο Φρανκ Ντρέικ είχε έτοιμο το πλάνο του. Το αξιοπερίεργο (και συνάμα θαυμαστό) ήταν, ότι κατέβαινε στην σύσκεψη με μιαν agenda συνομιλίας για ένα θέμα, το οποίο ουσιαστικά ΟΥΔΕΙΣ είχε κουβεντιάσει, στο παρελθόν!!

Πρακτικά, τι έκανε ο Ντρέικ;; «Έσπασε» το βασικό ερώτημα, την αναζήτηση δηλαδή του αριθμού των πολιτισμών, που ενυπάρχουν στον Γαλαξία μας, σε πολλά μικρά υποερωτήματα, καθένα εκ των οποίων αποτελεί παράγοντα σε μιαν εξίσωση, όπου, εάν πολλαπλασιάσεις όλους αυτούς τους παράγοντες, τότε λαμβάνεις το…ποθητό, τουτέστιν τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών του Γαλαξία μας, με τους οποίους θα μπορούσαμε δυνητικά να επικοινωνήσουμε.

Οι εφτά παράγοντες της εξίσωσης Ντρέικ ήταν οι εξής:

1) ο ρυθμός με τον οποίον σχηματίζονται τα άστρα
2) πόσα από αυτά τα αστέρια έχουν πλανήτες
3) πόσοι από αυτούς τους πλανήτες βρίσκονται στην ζώνη κατοικισημότητας, ούτως ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το νερό σε υγρή μορφή κι άρα να φιλοξενήσουν την ζωή
4) σε πόσους από αυτούς τους κατάλληλους για την ανάπτυξη της ζωής πλανήτες έχει λάβει χώρα ένα γεγονός βιογένεσης, με άλλα λόγια σε πόσους πλανήτες έχει γεννηθεί το πρώτο κύτταρο
5) σε πόσους από αυτούς τους πλανήτες έχουν παρατηρηθεί, ότι ζουν ευφυή όντα
6) σε πόσους από αυτούς τους πλανήτες η εν λόγω ευφυΐα μετουσιώνεται στην ανάπτυξη πολιτισμού
7) πόσο διαρκεί ο χρόνος ζωής ενός τέτοιου πολιτισμού.

Το θαυμαστό εφεύρημα του Ντρέικ ήταν ότι…ποσοτικοποίησε την άγνοια μας!! Διαχωρίζοντας το πρόβλημα σε εφτά υποπροβλήματα, ουσιαστικά μοίρασε αρμοδιότητες σε πολλές κατηγορίες ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι απερίσπαστοι θα εκτελούσαν την έρευνα τους. Οι Αστροφυσικοί θα μελετούσαν τον ρυθμό γέννησης των άστρων, οι Αστροβιολόγοι θα μελετούσαν τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να γεννηθεί η ζωή κλπ κλπ.

Ο Ντρέικ έδωσε στην Αστροβιολογία, (η οποία τω καιρώ εκείνω δεν υπήρχε ούτε καν ως όρος) μια μεθοδολογία, κάποιες κατευθυντήριες γραμμές κι ένα σχέδιο δράσης, ούτως ώστε σε βάθος χρόνου, τα αποτελέσματα να είναι εκπληκτικά! Για παράδειγμα, οι άνθρωποι, που εργάζονταν στο πρόγραμμα ΣΕΤΙ «έσπρωξαν» την ΝΑΣΑ στο να αναπτύξει τεχνολογίες ανίχνευσης πλανητών…

Τω καιρώ τούτω, η έρευνα προχωράει και πάει καλά. Είναι ζήτημα χρόνου να εντοπίσουμε τον πρώτο εξωγήινο οργανισμό, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Κι όλα αυτά οφείλονται στο όραμα και στις μεθόδους του Φρανκ Ντρέικ!

Σε λίγο γεννιέται ο Θεός. ΟΛΟΙ ΜΑΣ θέλουμε να τον βρούμε. Να τον ανιχνεύσουμε. Να τον εντοπίσουμε. Να ακούσουμε την γλυκιά μουσική της ΑΛΗΘΙΝΗΣ ζωής. Όπως κι ο Ντρέικ, έτσι κι η ταπεινότητα μας, ίσως να χρειαστεί να διανείμουμε και να διακρίνουμε μέσα μας αρμοδιότητες, να χαράξουμε συγκεκριμένους ρόλους και να εκτελούμε, κάποια απλά, μικρά πραγματάκια, αποφεύγοντας κάποια άλλα.

Ας φροντίσουμε πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. ΟΛΑ ξεκινούν από αυτή την σταθερά. Ας εκριζώσουμε από μέσα μας τα ζιζάνια των παθών μας, τα οποία μας δηλητηριάζουν και δεν μας επιτρέπουν να αυτοεξελιχθούμε! Ο εγωισμός, η ζηλοφθονία, η πλεονεξία αποτελούν ΦΡΑΓΜΑΤΑ ανυπέρβλητα και τείχη πανύψηλα, τα οποία μας εμποδίζουν, από το να αντιληφθούμε και να προσεγγίσουμε το θείο.

Ας μην κρίνουμε και κατακρίνουμε τους αδερφούς μας. Έχουμε ΤΟΣΗ ΠΟΛΥ δουλειά να κάνουμε διαχειριζόμενοι τα ημέτερα πρόβλημα, όπου το να ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων, μόνο μειδίαμα θα μπορούσε να προκαλέσει! Ας δείξουμε ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ σε ανθρώπους, που περνούν τον δικό τους Γολγοθά, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση, ερχόμενοι στην ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ θέση, ενώ ταυτόχρονα να μην λησμονούμε και τις δικές μας ΕΥΛΟΓΙΕΣ!

Τέλος…

Ας ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον, ας μην μεμψιμοιρούμε κι ας απολαύσουμε τους χυμούς του κόσμου τούτου έχοντας όρεξη για ζωή, έμπνευση για δημιουργία και διάθεση για έρευνα. Η εξήγηση των φυσικών νόμων, μέσω της επιστήμης φέρνει πιο κοντά την ανθρώπινη διάνοια στην έννοια του θείου. Ίσως η τελευταία να μην εξηγηθεί ΠΟΤΕ με την υπάρχουσα νευροφυσιολογία του εγκεφάλου μας, παρόλα αυτά μας προσδίδει δύναμη, έμπνευση και πνευματική επιφωτιση, ούτως ώστε να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝΕ να ερευνούμε! Να συνεχίσουμε να παλεύουμε! Να συνεχίσουμε να αυτοβελτιωνομαστε!

Τι άλλο εκτός απ’ αυτό είναι άλλωστε η ζωή;; Ένας αέναος αγώνας. Μια διαρκή προσπάθεια για αναγέννηση…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΆ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!

*Ο Γιάννης Σαρλάς σπούδασε στο Λονδίνο Βιολογικές Επιστήμες και εξειδικεύτηκε στην Αστροβιολογία. Συνέχισε με Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στις Περιβαλλοντικές επιστήμες.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
carrera
bias savvas
NTAI-DANAH
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη