Ίσως το πιο…προβοκατόρικο και ιντριγκαδόρικο ερώτημα, το οποίο έχει βγει, από ανθρώπινα χείλη να είναι το εξής: «Υπάρχουν κι άλλα ευφυή όντα, μέσα στο Σύμπαν;;». Πριν επιχειρήσουμε να το απαντήσουμε, καλό θα είναι να γνωρίζουμε, ότι την ευφυΐα, όπως τουλάχιστον την έχει ορίσει ο άνθρωπος, ΔΕΝ την ανταμώνουμε στο αρχείο των απολιθωμένων μορφών ζωής εδώ στην Γη, όπως συναντούμε για παράδειγμα την κίνηση. Υπάρχουν είδη ζώων, δίχως χέρια και πόδια κι όμως μετακινούνται μια χαρά, όπως είναι τα φίδια.
Μια ακόμη ιδιότητα των εμβίων όντων, που απεικονίζεται ανάγλυφα στα απολιθώματα είναι η όραση. Οι οφθαλμοί των χταποδιών δεν έχουν καμία σχέση, από άποψη μορφολογίας με τα μάτια των θηλαστικών, επιτελούν όμως την ίδια λειτουργία. Την αντίληψη κι ερμηνεία του εξωτερικού τους περιβάλλοντος.
Στο ανθρώπινο είδος, τα μάτια είναι κεντραρισμένα εμπρός, ούτως ώστε να μπορούμε να προσδιορίζουμε με ευκολία την αίσθηση του βάθους και της απόστασης. Αντιθέτως, σε κάποια άλλα είδη ζώων, όπως είναι τα περιστέρια, οι λαγοί και τα ζαρκάδια, οι οφθαλμοί τους είναι τοποθετημένοι περιμετρικά για να μεγαλώνει το οπτικό τους πεδίο και να μπορούν να αντιλαμβάνονται, ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο, εξ’ αιτίας των θηρευτών τους. Όλα γίνονται με κριτήριο την επιβίωση του οργανισμού…
Κατά συνέπεια, σε αντίθεση με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά των ζώντων οργανισμών, η ευφυΐα ΟΥΔΟΛΩΣ είναι κάτι το σημαντικό για την επιβίωση του εκάστοτε είδους εδώ στην Γη διότι εάν ήταν, τότε θα υπήρχε στο αρχείο των απολιθωμάτων του πλανήτη, κατά την διάρκεια της ιστορίας του. Κι αυτό δεν έχει γίνει. Εάν μου επιτρέπεται να το προχωρήσω και περαιτέρω…
Η ευφυΐα αποτελεί ΟΤΙ ακριβώς χρειάζεται ένα είδος, ούτως ώστε αυτό να ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ!
Δεδομένης της ποικιλομορφίας των οργανισμών, οι Ανθρωπίδες (τα σημερινά είδη πιθήκων κι ο άνθρωπος) καταλαμβάνουν χρονικά ένα πολύ μικρό μέρος του δέντρου της ζωής των εμβίων όντων του πλανήτη. Αναζητώντας συνεπώς ανθρωποειδή όντα σε κάποιους άλλους πλανήτες, η ταπεινότητα μου θεωρεί πως τούτο δεν είναι, παρά μια ουτοπία! Διότι, εάν οι ανθρωποειδείς μορφές είχαν αρκετές πιθανότητες εμφάνισης, τότε θα το είχαν ΗΔΗ κάνει, κατά την διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας των οργανισμών, εδώ στην Γη. Αντιθέτως, αυτό συνέβη ΜΟΝΟ μία φορά!
Για να συμβεί δε, χρειάστηκε να γίνει η… συντέλεια του κόσμου, τουτέστιν να πέσει ο… ουρανός στο κεφάλι των δεινοσαύρων, ελέω σύγκρουσης αστεροειδούς με την Γη, ο οποίος τους εξηφάνισε κι εν τέλει, από τα μικρά δενδρόβια θηλαστικά (τα οποία επεβίωσαν κρυμμένα σε σπηλιές για να προστατευτούν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, καθώς δεν υπήρχε πλέον ατμόσφαιρα) προέκυψαν τα πρωτεύοντα θηλαστικά, (δηλαδή οι πίθηκοι κι οι άνθρωποι) από ένα εξελικτικό μονοπάτι.
Το λοιπόν, μέσα στο ταξίδι της αναζήτησης για την εύρεση νέων μορφών ζωής σε άλλους πλανήτες, αληθώς γαρ σας λέγω, ότι…
Το πιθανότερο είναι να εντοπίσουμε απλούς, μονοκύτταρους οργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια. Τα τελευταία, επιβιώνουν στην Γη μας για τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, παρόλο που… δεν τα λες κι ευφυή! Σε αντιδιαστολή, ο… πολυμήχανος ανθρώπινος εγκέφαλος είναι δεν είναι 200.000 χρόνια στον πλανήτη (ως Homo Sapiens) κι είμαστε στο μεταίχμιο της αυτοκαταστροφής μας! Θα πρέπει να ξέρετε όμως ότι…
Εάν καταστραφούμε, ως απόρροια, είτε πυρηνικού ολοκαυτώματος, είτε πτώσεως μετεωρίτη, είτε από οιαδήποτε άλλη αιτία, τότε η φύση διαθέτει όλες εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας και τους μηχανισμούς αυτοΐασης, ούτως ώστε να ανανήψει και να επιβιώσει. Απλά ΕΜΕΙΣ θα είμαστε αυτοί, που θα σβήσουμε από τον πλανητικό χάρτη, ενώ κάποιο άλλο είδος θα πάρει την θέση μας, όπως έχει γίνει ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν, όπου κάποια είδη εξαφανίζονται και κάποια άλλα γεννώνται στην θέση τους…
*Ο Γιάννης Σαρλάς σπούδασε στο Λονδίνο Βιολογικές Επιστήμες και εξειδικεύτηκε στην Αστροβιολογία. Συνέχισε με Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στις Περιβαλλοντικές επιστήμες.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.