Εργαστήριο για την υποδοχή του φιλελληνικού κινήματος το 19ο αιώνα από τον Τύπο

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος και το Μουσείο Φιλελληνισμού ανακοινώνουν την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο «Η Πρόσληψη του Φιλελληνικού Κινήματος από το 1821 μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα από τον Τύπο και τη Λογοτεχνία της εποχής».

Στο εργαστήριο αυτό, θα εστιάσουμε στη μελέτη της υποδοχής του φιλελληνικού κινήματος που αναπτύχθηκε στη διάρκεια σχεδόν ολόκληρου του 19ου αιώνα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, από τον ελληνικό –κυρίως– Τύπο. Η ύπαρξη του ελληνικού Τύπου πριν ακόμα από τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους είναι ενδεικτική της σημασίας και του ρόλου που διαδραμάτισε στην έναρξη και εξέλιξη της επανάστασης. Αλλά και στα μετεπαναστατικά χρόνια η παρατηρούμενη «εξόρμηση» του Τύπου αποτελεί ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εμβαθύνουμε στη μελέτη του ιδιαιτέρως σημαντικού κινήματος του φιλελληνισμού μέσα από τον Τύπο, αλλά και τη λογοτεχνία, επιχειρώντας να παρουσιάσουμε λιγότερο γνωστές πτυχές του, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τις σελίδες εφημερίδων αλλά και μέσα από λογοτεχνικά έργα της εποχής.

Το εργαστήριο θα συντονίσει η Χρύσα Θεολόγου, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Υπότροφος Ερευνήτρια στον Φιλελληνισμό 2024-25 του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Harvard. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί 8 και 9 Μαρτίου 2025, 11:00 πμ-3:00 μμ, στο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα, και είναι ανοικτό σε όλους/ες (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει από την ακαδημαϊκή συντονίστρια του εργαστηρίου.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 14 Φεβρουαρίου 2025.

Για περισσότερες πληροφορίες και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου «Η Πρόσληψη του Φιλελληνικού Κινήματος από το 1821 μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα από τον Τύπο και τη Λογοτεχνία της εποχής».

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
carrera
bias savvas
NTAI-DANAH
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη