
Ο όρος «ομαδοσυνεργατική διδασκαλία» έχει κατακλύσει οδηγούς σπουδών παγκοσμίως. Αλλά μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι πραγματικά έτοιμοι να την ακολουθήσουν ή οι γονείς να κατανοήσουν σε τι προτείνεται πλέον να συμμετέχουν τα παιδιά τους;
H ομαδοσυνεργατική διδασκαλία έγκειται στον χωρισμό της τάξης σε ομάδες 3-4 ατόμων, με σαφή ρόλο σε κάθε μαθητή και με μεικτή σύνθεση ως προς το μαθησιακό τους επίπεδο. Ο σκοπός όλων των ομάδων είναι κοινός, για παράδειγμα η επίλυση κάποιου κοινωνικού, περιβαλλοντικού ή ηθικού ζητήματος ανάλογα τη σχολική βαθμίδα. Το παραγόμενο αποτέλεσμα μπορεί να είναι αφίσα, βίντεο, σκετς, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρουσίαση ή και διάφορα κείμενα. Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να είναι βοηθητική, διευκολυντική και αφορμή για περαιτέρω έρευνα και πρωτότυπες ιδέες. Οι μαθητές καλούνται να έρθουν σε επαφή με πραγματικά προβλήματα που ζητούν λύσεις ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Στο τέλος, ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα παρουσιάζει τη δουλειά της ομάδας του στην ολομέλεια της τάξης.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής στη διδασκαλία του εκπαιδευτικού είναι πολλαπλά. Οι μαθητές μαθαίνουν να επικοινωνούν σε κλίμα αλληλεπίδρασης, αποδοχής και διαλόγου. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες της δημιουργικότητας, της ανάλυσης, της σύνθεσης και την κριτική σκέψη. Η μάθηση γίνεται διαδραστική άρα και πιο ευχάριστη. Εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε ενδιαφέροντα για αυτούς θέματα τα οποία μπορούν να τα κάνουν πράξη. Εξασκούνται στο σωστό χειρισμό του λόγου, πάντα με τη διακριτική εποπτεία του καθηγητή. Η ολοκλήρωση του σχεδίου περιλαμβάνει τη διάχυση των ιδεών τους. Δηλαδή, να ανακοινώσουν τις δημιουργίες τους σε όλη τη σχολική κοινότητα, την τοπική κοινωνία ή τα ΜΜΕ.
Με την ενσωμάτωση της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στη σχολική ρουτίνα οι μαθητές μαθαίνουν να μαθαίνουν. Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του μαθητή καθώς μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Ο κίνδυνος της σχολικής αποτυχίας μειώνεται αφού η ομάδα στηρίζει κάθε μέλος της και το βοηθάει στην κατάκτηση της γνώσης.
Επιστημονικά, γίνεται λόγος για τη θεωρία μάθησης του ψυχολόγου Lev Vygotsky ο οποίος πέθανε μόλις 38 ετών αλλά άφησε ένα αξιόλογο έργο πίσω του με αδιαμφισβήτητη παιδαγωγική αξία. Το άτομο μαθαίνει να συμμετέχει ενεργά στο χτίσιμο των γνώσεων, οι οποίες αποκτούν νόημα μέσα σε ένα κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, μέσα από διαπραγμάτευση και όχι όταν βρίσκεται κλεισμένο στον εαυτό του.
Φιλόλογος, Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» & Μεταπτυχιακό «Διδασκαλίαν της Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας»
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.