Αποτυχία σε διαγώνισμα και μετά;

Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου
Της Σταυρούλας Γιαννουλοπούλου*

Το σχολείο αποτελεί το χώρο που τα παιδιά περνούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους. Το σχολικό περιβάλλον διαπλάθει και διαμορφώνει τον τρόπο που ο μαθητής αντιλαμβάνεται τον κόσμο, τον τρόπο σκέψης του και την αντίληψη του ίδιου του του εαυτού.

Όλοι μας στα μαθητικά μας χρόνια έχει τύχει να αποτύχουμε σε κάποιο διαγώνισμα. Τι νιώσαμε; Ντροπή; Απογοήτευση από τον εαυτό μας; Θυμό με τον καθηγητή; Φόβο για τις συνέπειες; Σίγουρα ο καθένας μας θα προσπάθησε να αιτιολογήσει με διαφορετικό τρόπο την αποτυχία του. Ο σπουδαίος ψυχολόγος Bernard Weiner μελέτησε σε βάθος τις ερμηνείες για τους λόγους της αποτυχίας των ανθρώπων. Έτσι είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τις διαφορετικές σκέψεις των μαθητών μετά από μία αποτυχία σε ένα διαγώνισμα.

Άλλοι μαθητές αποδίδουν την αποτυχία σε προσωπικούς/εσωτερικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα «Δεν είμαι ικανός» με συνέπεια να νιώθουν μειονεκτικά. Άλλος ρίχνει την αιτία στις συνθήκες όπως «Ήμουν άυπνος». Άλλος πιστεύει σε μία σταθερή αιτία όπως «Συνήθως δεν γράφω καλά» και τότε θα νομίζει ότι και στο μέλλον θα του συμβεί το ίδιο. Άλλος θεωρεί την αιτία της αποτυχίας ελέγξιμη λέγοντας «Αν διάβαζα περισσότερο θα τα πήγαινα καλύτερα» με αποτέλεσμα να αισθάνεται θυμωμένος με τον εαυτό του. Αν θεωρήσει την αιτία μη ελέγξιμη όπως για παράδειγμα «Μα τι μας έβαλε πάλι αυτός ο καθηγητής!» θα νιώσει λυπημένος. Αν όμως θεωρήσει ότι η προσπάθειά του επηρεάστηκε από τυχαίους παράγοντες τότε οι μελλοντικές του προσδοκίες δεν θα επηρεαστούν σημαντικά.

Ωστόσο η πρόοδος και η καλή επίδοση των μαθητών επηρεάζονται και διαμορφώνονται σημαντικά από τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών και των γονιών τους. Για να αποκτήσουν οι μαθητές πιο θετική αυτοαντίληψη και περισσότερα κίνητρα για να μελετήσουν πρέπει:

► να ζουν μέσα σε ένα κοινωνικο-συναισθηματικό περιβάλλον με αρκετά πνευματικά ερεθίσματα (βιβλία, άρθρα, τέχνες)

► να έχουν ευκαιρίες ενεργού συμμετοχής στα μαθήματα

► να λαμβάνουν θετική ανατροφοδότηση, δηλαδή θετικά σχόλια για μαθητικές εργασίες και ιδέες.

Φιλόλογος, Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» & Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
bias savvas
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη