
Με ρίζες από το Ναύπλιο, καθήλωσε στην κυριολεξία τους τυχερούς λάτρεις της Κλασικής μουσικής που είχαν το μοναδικό προνόμιο να την παρακολουθήσουν το Σάββατο 15 Μαρτίου στην αίθουσα του Βουλευτικού, να ερμηνεύει σε κορυφαίο επίπεδο θρυλικούς συνθέτες.
Η κ. Μαργαρίτα Κολάση, διεθνούς φήμης σολίστ στο πιάνο, στην ακόλουθη και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παρέθεσε στην “Ενημέρωση Πελοποννήσου”, φανέρωσε τα εξαιρετικά της ταλέντα και σε νευραλγικούς επιστημονικούς κλάδους, όπως μπορείτε αυτούς να απαριθμήσετε στο απόσπασμα του πλούσιου βιογραφικού της σημειώματος, το οποίο και παραθέτουμε στο τέλος.
► Κυρία Κολάση, κάνατε το επίσημο ντεμπούτο σας σε ηλικία μόλις εννέα ετών. Να αποτολμήσω και να ρωτήσω: έκτοτε έχουν παραμείνει ανεξίτηλες μνήμες; Προφανώς κερδίσατε τις εντυπώσεις και τον άκρατο θαυμασμό του κοινού…
Μαργαρίτα Κολάση: Αναμφίβολα, αν και ήδη είχα βραβευτεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό και είχα εμφανιστεί σε αρκετές αίθουσες, στα εννέα μου χρόνια είχα μια ιδιαίτερα σοβαρή επαφή με το κοινό αλλά και με ορχήστρα, δεδομένου ότι είχα κληθεί να παίξω ως σολίστ με την ορχήστρα της Κ.Ο.Θ. Ενώ στα παρασκήνια μου κρατούσε συντροφιά το αγαπημένο μου λούτρινο ζωάκι και η παιδική μου ψυχή δεν ήθελε να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ευθύνης που έφερε, θυμάμαι ακόμα την αίσθηση δέους μόλις βρέθηκα στη σκηνή περιστοιχισμένη από τους μουσικούς της ορχήστρας. Ο αξιολογότατος μαέστρος A. Pestalozza σήκωσε την μπαγκέτα του και μου χαμογέλασε. Μια απίστευτη εσωτερική δύναμη και θέληση ξεχείλισε από μέσα μου μόλις άρχισα να παίζω. Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ουσιαστικά πόσο ισχυρή είναι η επικοινωνία των ανθρώπων μέσω της μουσικής. Και ναι, αυτές οι στιγμές έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα μου, τόσο για τη συγκίνηση που με απογείωσε ερμηνευτικά, όσο και για την αγάπη και τον θαυμασμό που εισέπραξα από τον κόσμο. Θυμάμαι ακόμα, ότι η μητέρα μου και καθηγήτρια μου Βικτώρια Βούρτση βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό σε θέση που να μπορεί να την βλέπει η άκρη του ματιού μου, είχα όμως ζητήσει στα καμαρίνια από την γιαγιά μου, την πιανίστα Ρίτα Βούρτση, να έχει αγκαλιά το λούτρινό μου και να βρίσκεται όσο μπορεί πιο κοντά στην σκηνή. Όταν τελείωσα, με ανακούφιση ανακάλυψα ότι η επιθυμία μου είχε πραγματοποιηθεί…
► Πώς επηρέασε το Ναύπλιο την σχέση σας με το πιάνο; Ομολογουμένως η κυρία Μαυρούλη σας έχει στην καρδιά της…
Μαργαρίτα Κολάση: Ο παππούς μου, Μιχάλης Βούρτσης γεννήθηκε στο Ναύπλιο όπου έμαθε τρομπέτα στην Φιλαρμονική Εταιρία Ναυπλίου, κιθάρα στην Μαντολινάτα και συμμετείχε στη χορωδία Ναυπλίου. Δεκαεξάχρονος, διορίστηκε ως βοηθός αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Εταιρίας. Το 1926 ήρθε στην Αθήνα και κατατάχτηκε εθελοντής στη Μουσική Φρουρά Αθηνών ώστε να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του δίπλα στον μεγάλο μουσουργό και συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη. Από εκεί και έπειτα, ξεκίνησε μια μεγαλειώδης πορεία στον μουσικό ελληνικό και διεθνή χώρο και υπήρξε μόνιμος διευθυντής της χορωδίας της Ε.Λ.Σ. από το 1944 – 1979. Δεν θα μακρολογήσω περαιτέρω γύρω από το βιογραφικό του παππού μου. Περισσότερο τα αναφέρω σαν τεκμηρίωση της ψυχικής επαφής την οποία έχω με το Ναύπλιο, που είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καρδιάς μου και του μυαλού μου. Κάθε καλοκαίρι βρισκόμουν εκεί, παίζοντας στην πλατεία Συντάγματος τα απογεύματα και διαβάζοντας πιάνο κάποιες πρωινές ώρες στο ωδείο της κας Μαυρούλη, που είχε διδαχθεί πιάνο από την γιαγιά μου, την πιανίστα Ρίτα Βούρτση και θεωρητικά από τον παππού μου Μιχάλη Βούρτση. Την θυμάμαι από τα πιο τρυφερά παιδικά μου χρόνια, να είναι δίπλα στην οικογένεια μας με αγάπη, φιλία, προσφορά και σεβασμό. Ένας άνθρωπος πολύ δοτικός, με προσήλωση στους μαθητές της.
► Είστε αναμφίβολα μια πολυσχιδής προσωπικότητα δεδομένου ότι ενταχθήκατε το 2023 και στο τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών Κρυπτογραφίας, στην σχολή Ευελπίδων. Το πιάνο, στο δικό σας ανώτατο ερμηνευτικό επίπεδο είναι συνυφασμένο με ορισμένες από τις αρχές της εν λόγω επιστήμης; (Κρυπτογραφία). Αν αυτό ισχύει, θα μπορούσατε να μας το εξηγήσετε μέσα από μια εκλαϊκευτική σύνοψη;
Μαργαρίτα Κολάση: Είναι πολύ εύστοχη η παρατήρησή σας. Αν και εκ πρώτης όψεως τα Γεωπληροφοριακά Συστήματα και η μουσική μοιάζουν να ανήκουν σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους, στην πραγματικότητα έχουν πολλά κοινά. Στη μουσική, όπως και στα GIS (Geographic Information System), καλείσαι να χαρτογραφήσεις ένα πολύπλοκο “τοπίο” – στην πρώτη περίπτωση είναι το εσωτερικό τοπίο ενός μουσικού έργου, στη δεύτερη ο φυσικός ή ανθρωπογενής χώρος. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται ακρίβεια, προσοχή στη λεπτομέρεια, αναγνώριση μοτίβων και μια βαθύτερη κατανόηση του “συνόλου” μέσα από τα επιμέρους. Όπως ένα GIS μας βοηθά να δούμε τον κόσμο με νέα μάτια, έτσι και η μουσική μας αποκαλύπτει “κρυμμένους χάρτες” συναισθημάτων και σκέψεων. Άρα ναι, υπάρχει μια εσωτερική σχέση: είναι και τα δύο “εργαλεία” κατανόησης πολύπλοκων συστημάτων, το καθένα με τον δικό του τρόπο.
► Παρά το “βαρύ” και πλούσιο- διεθνούς βεληνεκούς πρόγραμμα σας, δεχτήκατε με χαρά να ερμηνεύσετε κομμάτια των Mozart, Liszt, Chopin, το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Βουλευτικού. Είναι γεγονός ότι άπαντες μαγεύτηκαν από την εξαιρετική απόδοση σας. Εσείς, “εισπράξατε” τα όποια έντονα συναισθήματα θαυμασμού από τον κόσμο;
Μαργαρίτα Κολάση: Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που παίζω, ειδικά μπροστά σε ελληνικό κοινό και ιδίως στο Ναύπλιο, αισθάνομαι αυτή τη μοναδική ρευστότητα ενέργειας. Το βλέμμα, η σιωπή, ακόμα και η ανάσα του κοινού, είναι η απάντηση στη μουσική προσέγγιση κάθε καλλιτέχνη, είναι με απλά λόγια, αυτό που σου λέει ότι έχεις “αγγίξει” τον ακροατή. Το περασμένο Σάββατο ήταν μια μαγική βραδιά. Με συγκίνησε. Έπαιζα για το Ναύπλιο. Έπαιζα για τις ρίζες μου. Έπαιζα για τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια κοντά μου, που ήταν γέννημα και θρέμμα αυτής της πανέμορφης, τρυφερής πόλης. Ναι, ένιωσα αυτό τον παλμό, την αγάπη και τον θαυμασμό και πάνω από όλα την επικοινωνία. Αυτό είναι το σπουδαιότερο δώρο. Σας ευχαριστώ!

► Ποια στιγμή θεωρείτε ως κορυφαία, στην ήδη λαμπρή καριέρα σας;
Μαργαρίτα Κολάση: Κάθε παρουσία έχει τη δική της μοναδική αξία, χρονικά αλλά και διαχρονικά. Ίσως θα ξεχώριζα την ερμηνεία μου του Κοντσέρτου για πιάνο αρ. 3 του Rachmaninoff στο δίπλωμά μου. Ένα έργο τεράστιας δυσκολίας και ανυπέρβλητης ομορφιάς αντίστοιχα. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα πως όλα όσα δούλεψα, όλες οι αμφιβολίες, οι αγωνίες, μετατράπηκαν σε καθαρό συναίσθημα που απλόχερα το μοιράστηκα με το κοινό.
► Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Εκτιμάτε πως θα έρθει η ώρα που θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε με αξιώσεις στις φοβερές απαιτήσεις του επιπέδου σας στο πιάνο παράλληλα με την άσκηση διαφορετικού επαγγελματικού βίου; Θεωρώ πως είναι δύσκολο αυτά τα (επιτρέψτε μου) “μαγικά χέρια” να σταματήσουν αν μη τι άλλο άμεσα να “αποκρυπτογραφούν” μοναδικές ερμηνείες θρυλικών και κορυφαίων συνθετών για χάριν φερειπείν των υπολοίπων πανεπιστημιακών σας τίτλων…
Μαργαρίτα Κολάση: Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η αλήθεια είναι ότι για εμένα, το πιάνο δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα – είναι λόγος ύπαρξης. Ό,τι και αν ακολουθήσω, είτε στον χώρο της επιστήμης είτε αλλού, το πιάνο θα είναι πάντα το σημείο αναφοράς μου, η “γλώσσα” μου. Σίγουρα ο συνδυασμός δύο τόσο απαιτητικών κόσμων δεν είναι εύκολος, αλλά είναι πρόκληση. Αυτό εξάλλου, το βιώνω από την αρχή των σπουδών μου. Τα “μαγικά χέρια”, όπως τα λέτε, μάλλον δεν θα σταματήσουν ποτέ – ίσως απλώς να μάθουν να “γράφουν” και άλλου είδους ιστορίες, πέρα από τις μουσικές.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαργαρίτα Κολάση γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1997. ‘Eχει ήδη στο ενεργητικό της 13 χρυσά βραβεία πανελλήνιων διαγωνισμών πιάνου όλων των ηλικιακών κατηγοριών και 3 διεθνή (Σόφια-Βουλγαρία, βραβείο εξόχως ταλαντούχου νέου παιδιού, Παρίσι-Γαλλία διεθνής διαγωνισμός Alexandre Scriabine 2016 – 1o βραβείο και διαγωνισμός “CECILE EDEL-LATOS” στο Chatou – Γαλλία – 1ο Βραβείο και χρηματικό έπαθλο). Έχει παίξει κατ΄επανάληψη με την Ορχήστρα των Χρωμάτων – διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και με την Κ.Ο.Θ. – διεύθυνση Andrea Pestalozza σε ηλικία 9 ετών. Πολλές ατομικές συναυλίες και πιανιστικές συμμετοχές (Μπενάκειο, Βαφοπούλειο, Ίδρυμα Ερευνών, Μέγαρο Μουσικής, Κ.Ο.Θ., Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού, C. Bechstein Centrum Köln, Citykirche St. Nikolaus Aachen κ.α.). Συναυλίες ως βραβευμένη νέα σολίστ του μουσικού σωματείου Gina Bachauer.
Πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικότερη το ντοκιμαντέρ της Αλμπέρτας Τσοπανάκη βασισμένο στην ζωή της με τίτλο «Ες αύριον τα σπουδαία : Με την Μαργαρίτα» από την ΕΡΤ. Το 2015 αποφοίτησε από την Λεόντειο Σχολή. Το 2017 ολοκλήρωσε τις ανωτέρου κύκλου σπουδές στο Conservatoire International de Musique De Paris C.I.M.P.,(Τάξη Β.Βούρτση) και της αποδόθηκε το Diplôme de Concert de Piano à l’unanimité avec Félicitations. Μετά από ακρόαση στην E.N.M.P. της απονεμήθηκε το Diplôme Supérieur d’ Enseignement (Τάξη Patricia Thomas, 2019).
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και διεξαγωγή πτυχιακής με τίτλο «Η εξέλιξη του σωματικού βάρους των Canidae από το Ηώκαινο έως Σήμερα» υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γ. Λύρα. Το 2021 της απονεμήθηκε δίπλωμα πιάνου του Εθνικού Ωδείου Μανώλη Καλομοίρη με την τιμητική διάκριση Άριστα Παμψηφεί, Πρώτο Βραβείο και το Αριστείο Εξαιρετικής Ιδιοφυΐας συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο στην μνήμη Βύρωνα Κολάση, Μιχάλη και Ρίτας Βούρτση. Παράλληλα εντάχθηκε στο Μεταπτυχιακό τμήμα στην σχολή Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, «Ιστορία, Θεωρία, Σύνθεση και Ερμηνεία Έντεχνης Μουσικής» και ορκίζεται ως αριστεύσασα τον Δεκέμβριο του 2023. Τον Απρίλιο του 2022 της απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Σολίστ και τον Δεκέμβριο του 2022 έλαβε το βραβείο του Νεαρού Καλλιτέχνη της Χρονιάς από το διεθνές Σωματείο Gina Bachauer ενώ προηγήθηκε συναυλία στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πιάνου Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ. Τον Ιούνιο του 2023 μετά από πρόσκληση του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου και Χορού ερμήνευσε έργα Σκαλκώτα και Καλομοίρη στα πλαίσια της ημερίδας «Η κριτική στη σύγχρονη Ελλάδα». Τον Αύγουστο του 2023 άνοιξε το Φεστιβάλ των Αισχυλείων και παράλληλα την συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη. Το 2023 έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό της Σχολής Ευελπίδων, “Κρυπτογραφία, Ασφάλεια και Συστήματα Πληροφόρησης. Τον Φεβρουάριο του 2025 δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Επιθεώρηση Αποκέντρωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης» η εργασία της, «Παρακολούθηση ανάπτυξης αστικού τοπίου με την χρήση δορυφορικών συστημάτων», μετά από θετική αξιολόγηση.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.