Καύσωνας: Προσοχή σε Αργολίδα και Κορινθία την Παρασκευή

Συνθήκες καύσωνα και ακραία θερμική επιβάρυνση σε τμήματα της χώρας έως το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που επικρατεί στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη θα έχει αποτέλεσμα την μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα μας. Στους χάρτες των Εικόνων 1 και 2 παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων* από την μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 για το μεσημέρι της Πέμπτης 26/06. Όπως γίνεται εμφανές, η θερμοκρασία σε ύψος 1500 μέτρων αναμένεται να είναι κατά τόπους έως και 10-12 °C υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα.

Κοντά στο έδαφος, θα επικρατήσουν τοπικά συνθήκες καύσωνα, με τη μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται στην περιοχή των 39-40 °C το μεσημέρι της Πέμπτης 26/06. Την Παρασκευή 27/06 η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους τους 41-42 °C ενώ και το Σάββατο 28/06 η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι στην περιοχή των 39-40 °C. Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Κυριακή 29/06, οπότε η μέγιστη δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 34-35 °C και μόνο στα δυτικά τμήματα της χώρας θα φτάσει κατά τόπους τους 37-38 °C.

Αποτέλεσμα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών θα είναι η πολύ υψηλή ή ακραία θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM** και όπως διακρίνεται στον χάρτη της Εικόνας 2 παρακάτω ομάδα χαρτών, ακραία θερμική επιβάρυνση και σχετική επικινδυνότητα αναμένεται την Πέμπτη 25/06 σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ πολύ υψηλή θερμική επιβάρυνση θα υπάρχει και σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου. Την Παρασκευή 27/06 (Εικόνα 3) ακραία θερμική επιβάρυνση αναμένεται σε περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Πελοποννήσου και νησιών Ανατολικού Αιγαίου ενώ πολύ υψηλή θερμική επιβάρυνση αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

*Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων, ο άνεμος και η τοπογραφία κάθε περιοχής.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

Τα πιο δημοφιλη