Κριτική στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ασκεί ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, με αφορμή την απάντηση που έλαβε σε ερώτησή του για την κατάσταση στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου. Ο κ. Πουλάς επισημαίνει ότι το Υπουργείο αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημοπράτηση και την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, δεν προσδιορίζει το κόστος και το χρηματοδοτικό εργαλείο, ενώ στερείται σχεδίου για την προσωρινή μετεγκατάσταση των υπηρεσιών, παραπέμποντας την ευθύνη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Ανδρέα Πουλά.
«Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε σχέδιο για το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου»
Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά, για την εγκατάλειψη του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου, αποτελεί μια ακόμη ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας και αδυναμίας να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο και ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών.
Παρά τον μεγάλο όγκο διοικητικών εγγράφων, αποφάσεων και ημερομηνιών που παραθέτει το Υπουργείο, αποφεύγει να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν.
Δεν αναφέρει σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται σήμερα η μελέτη αποκατάστασης, παρότι η σύμβαση υπεγράφη ήδη από τον Μάρτιο του 2024 και η συμβατική διάρκειά της ήταν μόλις έξι μήνες. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν η μελέτη ολοκληρώθηκε, ποιες εγκρίσεις εκκρεμούν και πότε θα ολοκληρωθεί οριστικά η διαδικασία.
Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η πλήρης απουσία οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος για τη δημοπράτηση και την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης. Το Υπουργείο δεν δεσμεύεται ούτε για το πότε θα ξεκινήσει το έργο ούτε για το πότε θα ολοκληρωθεί.
Ταυτόχρονα, δεν απαντά ποιο θα είναι το συνολικό κόστος της αποκατάστασης ούτε από ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα καλυφθεί, ενώ αποφεύγει να εξηγήσει γιατί, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις από το 2022, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική παρέμβαση στο ιστορικό κτίριο.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως απάντηση για την προσωρινή μετεγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών, παρότι η ίδια η κυβέρνηση είχε δημόσια ανακοινώσει την ανάγκη μεταφοράς τους προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες. Δεν αναφέρεται χώρος, χρονοδιάγραμμα ή προϋπολογισμός.
Το μόνο που παρουσιάζει ως «έργο» η κυβέρνηση είναι η παράταση της μίσθωσης προστατευτικών ικριωμάτων και μεταλλικής σκάφης, δηλαδή προσωρινά μέτρα ασφαλείας που επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει.
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι ότι το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει πως δεν είναι αρμόδιο να ενημερώσει για την εξέλιξη της αποκατάστασης και παραπέμπει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της ΚΤΥΠ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εμφανίζεται χωρίς ενιαίο σχεδιασμό και χωρίς φορέα που να αναλαμβάνει την ευθύνη για την πορεία ενός έργου που εκκρεμεί επί χρόνια.
Ο Ανδρέας Πουλάς δήλωσε:
«Η απάντηση του Υπουργείου επιβεβαιώνει πλήρως όσα καταγγείλαμε. Τέσσερα χρόνια μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης, ούτε ημερομηνία δημοπράτησης, ούτε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ούτε σχέδιο μετεγκατάστασης των δικαστικών υπηρεσιών. Υπάρχουν μόνο μελέτες, αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών και παρατάσεις στα προσωρινά μέτρα προστασίας.
Το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου εξακολουθεί να λειτουργεί σε ένα κτίριο με σοβαρά προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να μεταθέτει τις ευθύνες από υπουργείο σε υπουργείο. Οι εργαζόμενοι, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι δικηγόροι και οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από νέες δικαιολογίες. Έχουν ανάγκη από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, σαφές χρονοδιάγραμμα και άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.
Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σταματήσει να διαχειρίζεται το ζήτημα επικοινωνιακά και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη Δικαιοσύνη και στην τοπική κοινωνία της Αργολίδας.»
- Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανακαινισμένο αίθριο Δημαρχείου Κορίνθου
- Κόρινθος: Ξεκινούν οι καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά στη Βιβλιοθήκη
- Φεστιβάλ Ναυπλίου: Οι “Στοιχειωμένοι” του Δημήτρη Μαραμή στο Παλαμήδι
- Γιατί δεν φτάνουν στους πολίτες τα αντισταθμιστικά των ΑΠΕ;
- Άργος: Συναυλία διεθνούς φήμης σολίστ στη νέα αίθουσα της Φιλαρμονικής
- Νέα Κίος: Εργαστήρι animation για παιδιά και προβολές στα ΚΙΑΝΑ 2026










