ΕρευνεςΈνα νέο «κύτταρο» ζωής για τους χρήστες ναρκωτικών

Ένα νέο «κύτταρο» ζωής για τους χρήστες ναρκωτικών

Έρευνα: Κώστας Πρώιμος

Ο Γιώργος και ο Παναγιώτης, δύο πρώην χρήστες ναρκωτικών, κάτοικοι του Ναυπλίου, και ο Νικόλαος Κανελλόπουλος, δικηγόρος ειδικευμένος σε ποινικές υποθέσεις σκληρών ναρκωτικών, που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου, μιλούν στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» για μια μηδενικού κόστους διαδικασία που μπορεί να αποσπάσει από τα νύχια των εμπόρων τους χρήστες ναρκωτικών. Να λυτρώσει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από την περιθωριοποίηση, την οικονομική καταστροφή και την στροφή προς την εγκληματικότητα.

Για ένα κύτταρο ζωής που, όποιος χρήστης θελήσει να το χρησιμοποιήσει θα αισθανθεί ότι μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια του. Ότι, «το παιχνίδι της ζωής δεν έχει χαθεί ακόμη για κανέναν!».

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) που επισήμως ιδρύθηκε το 1987, είναι από τους πρώτους θεσμικούς φορείς που «ρίχτηκαν» στη σκληρή μάχη του φαινομένου της «τοξικοεξάρτησης» στην Ελλάδα. Σήμερα, έχει εξαπλωθεί με περισσότερες από εκατό μονάδες στην Χώρα μας . Μονάδες οι οποίες έχουν τις επιστημονικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις, να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα εξαρτήσεων. Η “Ενημέρωση Πελοποννήσου” επισκέφτηκε τον νεοσύστατο Συμβουλευτικό Σταθμό «Κύτταρο», στο Ναύπλιον, συνομίλησε με δύο πρώην χρήστες, με τον επικεφαλής του προγράμματος και με έναν έγκριτο και εξειδικευμένο νομικό της Περιοχής.. .Τα συμπεράσματα είναι εύλογα και κοινά: Σε μια αδιάφορη Πολιτεία, που έχει επιβάλλει την αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών με πρακτικές λογιστηρίου (κοινώς ως νούμερα και αριθμούς), το τελευταίο ανάχωμα προστασίας της νεολαίας μας έναντι της φονικής επέλασης των ναρκωτικών είναι η στενή συνεργασία των θεραπευτικών κοινοτήτων με την οικογένεια και το ίδιο το θύμα. Αυτό το αρραγές μέτωπο, αποτελεί την μοναδική ελπίδα σωτηρίας και της ολικής επαναφοράς του ατόμου από τους ψεύτικους παραδείσους, που το σύστημα διαφημίζει περίτεχνα ως τους «απόλυτους ταξιδιωτικούς προορισμούς» με όσα μέσα προβολής διαθέτει…
Ο Γιώργος, πρώην τοξικομανής από το Ναύπλιον, αποτελεί πλέον μέλος, της εθελοντικής ομάδας στον συμβουλευτικό σταθμό του «Κυττάρου». Ο ίδιος μας μιλάει για τα ευεργετικά αποτελέσματα, και την καθολική ανατροπή στις δυσοίωνες προβλέψεις που αφορούσαν στην εξελικτική πορεία της ζωή του, μέσω της παρέμβασης της συγκεκριμένης θεραπευτικής μονάδας.

«Έμπλεξα με τα ναρκωτικά το 1997», μας λέει. «Βρισκόμουν στην περίοδο της εφηβείας, σε πλήρη σύγχυση. Υπήρχαν οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα. Αισθανόμουν μόνος και αβοήθητος. Τα ναρκωτικά ήταν για μένα μία ψεύτικη φυγή στο παραμύθι… Τον Αύγουστο του 2010 έκανα εισαγωγή στην θεραπευτική κοινότητα. Ολοκλήρωσα το θεραπευτικό της πρόγραμμα, πέρασα στο καθοριστικό στάδιο της επανένταξης με επιτυχία. Αυτήν την περίοδο, διανύω το τρίτο και τελευταίο στάδιο … Το «Κύτταρο» μου έδωσε σιγά -σιγά πίσω την ζωή μου! Με βοήθησε να σταθώ στα πόδια μου. Να δω τον κόσμο από μια θετική και αισιόδοξη οπτική που δεν πίστευα ποτέ ότι υπάρχει! Είμαι στην εθελοντική και συμβουλευτική ομάδα του παραρτήματος της πόλης μας, για να «δώσω ό,τι μου έδωσαν»… Η ψυχή του καθενός μας έχει φοβερές δυνάμεις. Αν πριν από τρία χρόνια με διαβεβαίωνε κάποιος πως θα «καθάριζα» από τα ναρκωτικά θα το θεωρούσα σκέτη κοροϊδία! Και όμως.. Μέσα στο «Κύτταρο» με έκαναν να το πιστέψω! Με βοήθησαν να βρω τον εαυτό μου ανακτώντας την χαμένη μου προσωπικότητα και την ταυτότητα μου

Το δεύτερο μέλος της ομάδας, ο Παναγιώτης, στα τριάντα πέντε χρόνια της ζωής του σήμερα, πλήρως απεξαρτημένος από την μάστιγα των «σκληρών ναρκωτικών» συνιστά ανεπιφύλακτα, την προσέγγιση στο «Κύτταρο» όλων όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ψυχοτρόπες ουσίες: «Έκανα χρήση ναρκωτικών από το 1993, σε νεαρή ηλικία… Με παρακίνησε η συστηματική τους χρήση που γινόταν τότε, αφού τα είχαν «περάσει» στην νεολαία ως …μόδα! Έχω «καθαρίσει» εντελώς χάριν στις θεραπευτικές μεθόδους του ΚΕΘΕΑ -Κυττάρου. Θέλω να πω σε όλα τα παιδιά να μην φοβούνται. Να μας απλώσουν το χέρι, για να τους περάσουμε στην απέναντι όχθη της ζωής, όπως για εμάς το άπλωσαν μέσα στην θεραπευτική κοινότητα κάποιοι άλλοι… Η πόρτα του Συμβουλευτικού μας σταθμού είναι ανοικτή για όλους. Αφού έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από αυτόν τον αληθινό εφιάλτη ο Γιώργος και εγώ, που κυριολεκτικά μας σκότωνε κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε λεπτό επί σειρά ετών, τότε μπορούν όλοι.!!! Το «παιχνίδι της ζωής» δεν έχει χαθεί ακόμη για κανέναν!».

Ο υπεύθυνος του συμβουλευτικού σταθμού (Κύτταρο) στο Ναύπλιο και μέλος του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΘΕΑ κ. Γιώργος Παπαμακάριος μας μίλησε για την δομή κα την φιλοσοφία των επιστημονικά εγκεκριμένων μεθόδων και εφαρμογών αποθεραπείας: «Το Κύτταρο ως συμβουλευτικός σταθμός και φορέας που υπάγεται στο ΚΕΘΕΑ, με έδρα στην Πόλη της Καλαμάτας, έχει κύριο στόχο την ψυχική απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες. Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι «ψυχοκοινωνικής προελεύσεως». Όλες μας οι θεραπείες προσανατολίζονται στην εξεύρεση των ουσιαστικών κινήτρων για το άτομο, που τελικά θα καταφέρουν σε συνδυασμό με την ατομική του θέληση, να το οδηγήσουν στην απεξάρτηση. Απευθυνόμαστε κυρίως σε ενήλικους χρήστες άνω των 21 ετών. Ο συμβουλευτικός σταθμός του Ναυπλίου λειτουργεί περίπου ενάμιση χρόνο ως παράρτημα, υποστηριζόμενος οικονομικά πρωτίστως από τον Δήμο. Στην παρούσα φάση, λόγω αδυναμίας και του φορέα, λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα με επιστημονικό προσωπικό που έρχεται από την Καλαμάτα. Εξετάζουμε περιστατικά που μπορεί να είναι ίδιοι χρήστες, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μας προσεγγίζουν συγγενικά τους πρόσωπα για μια πρώτη ενημέρωση. Επίσης πραγματοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικές δράσεις. Τα ναρκωτικά έχουν την τάση να κουκουλώνουν τα προσωπικά μας προβλήματα. Είναι ένας εύκολος τρόπος φυγής από την πραγματικότητα. Εμείς με τις ψυχολογικές, ως επί τω πλείστον, μεθόδους θεραπείας που υιοθετούμε, «αφυπνίζουμε το εξαρτημένο άτομο». Δεν αντιμετωπίζουμε τους χρήστες ως ασθενείς και γι’ αυτό άλλωστε, ακολουθούμε τα γνωστά ως «στεγνά προγράμματα», χωρίς την χορήγηση υποκατάστατων φαρμάκων ή άλλων ουσιών απεξάρτησης. Δυστυχώς το φαινόμενο των ναρκωτικών είναι πολυδιάστατο, και μάλιστα εντείνεται κατά τις περιόδους κοινωνικής και οικονομικής αποσάθρωσης διότι τότε παρατηρείται , η μειωμένη δυνατότητα της παρέμβασης των αρμοδίων φορέων. Οι κρατικές οικονομικές επιχορηγήσεις προς τις θεραπευτικές κοινότητες, έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ στις καλύτερες περιπτώσεις»! Παρόλα αυτά το ΚΕΘΕΑ , με τις υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζει, καταφέρνει να απεξαρτήσει το 30% των ενταγμένων τοξικομανών και χρηστών στις κοινότητες του. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε, πως η επιτυχία της απεξάρτησης έχει έναν ασφαλή χρονικό ορίζοντα πενταετίας…»

Θετικός ως προς την συμβολή των μονάδων απεξάρτησης του ΚΕθΕΑ, και κατ’ επέκτασιν του συμβουλευτικού σταθμού «Κύτταρο» στο Ναύπλιο, διαφαίνεται μέσω των ακόλουθων του δηλώσεων στην εφημερίδα μας ο γνωστός ποινικολόγος κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος , ο οποίος επισημαίνει και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η υποστήριξη της οικογένειας στην επίλυση του καυτού προβλήματος των ναρκωτικών: «Τα άτομα που έχουν ξεφύγει από την μάστιγα των ναρκωτικών μέσα από τα προγράμματα απεξάρτησης του «Κυττάρου» αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό. Η Νεοσύστατη μονάδα του Ναυπλίου εκτιμώ πως θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μείωση αυτού του φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή.. Βέβαια υπάρχουν και άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις για την απεξάρτηση του ατόμου, όπως η σχέση του με την οικογένεια, οι επιδράσεις, καθώς και οι αντιδράσεις του κοινωνικού περίγυρου. Η θέληση σε πολλές περιπτώσεις, ενισχύεται σε καθοριστικό βαθμό, από τον τρόπο που θα διαχειριστούν την κατάσταση τα συγγενικά πρόσωπα του χρήστη. Ένα άλλο, μείζονος σημασίας, θέμα που αφορά και ενδεχομένως να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά, την έκβαση της μετέπειτα πορείας του χρήστη είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική προκατάληψη. Το διαπιστώνω μέσα από τις υποθέσεις μου. Είναι δύσκολο για έναν πρώην χρήστη ή τοξικομανή να επανενταχθεί ουσιαστικά και ενεργά, στο κοινωνικό σύνολο, για ευνόητους λόγους, ειδικά στις περιπτώσεις, που έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης . Θα πρέπει η κοινωνία να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν καταφέρει να αφήσουν στο παρελθόν τους τις ναρκωτικές ουσίες. Ωστόσο εμπειρικά μπορώ να σας αναφέρω, πως το φαινόμενο των ναρκωτικών στην Περιφερειακή Ενότητα της Αργολίδας, δεν έχει εξίσου ανησυχητικές διαστάσεις, τουλάχιστον ως προς το άγος και τoν αριθμό των δικαστικών υποθέσεων που απαριθμούνται στις περιοχές της Μεσσηνίας και την Κορινθίας αντίστοιχα».

 

Το δεύτερο μέρος της έρευνας, που θα δημοσιευτεί στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» το επόμενο Σάββατο (22 Δεκεμβρίου) θα αναφέρει στατιστικά στοιχεία από ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην επίδρασή του προβλήματος στην αύξηση της εγκληματικότητας και μία μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία εφαρμόσθηκε στην Ελβετία και επέφερε μείωση κατά 70%, στην εμπορία και την εγληματικότητα.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα