ΆρθραΕίμαι αριθμός, με βλέπεις κάθε μέρα

Είμαι αριθμός, με βλέπεις κάθε μέρα

Στατιστικά στοιχεία, αριθμοί, ένα κιλό ντομάτες, η φανέλα με το νούμερο 9, σκοράρει ανά 2 αγώνες, 30.000 άστεγοι, 2 φορές παντρεμένος. Αν καθώς ξεκίνησες να διαβάζεις το άρθρο ένας αριθμός δεν σε συγκίνησε καθόλου, απλά ανήκεις στη πλειοψηφία, όπως και εγώ, που ζούμε κάτω από μια στέγη, έχουμε το φαγητό μας και κάνουμε το μπάνιο μας.

Πόσες φορές γυρίσαμε το κεφάλι στην αντίθετη κατεύθυνση όταν στο οπτικό μας πεδίο βρέθηκε ένας άστεγος;

Ένας αριθμός χωρίς ονοματεπώνυμο, ένα στατιστικό στοιχείο.

Οι εθελοντές είναι λίγοι, οι περισσότεροι έχουμε τις “δουλειές” μας δεν έχουμε χρόνο, δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε χρόνο. Δεν είμαστε εμείς. Δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς. Είμαστε έξυπνοι, με σωστές επιλογές και κρίση.

Ενημερωνόμαστε για την κακοτυχία ή τις κακές επιλογές συμπολιτών μας από τα δελτία ειδήσεων, συνήθως μέσα από μια αράδα δέκα δευτερόλεπτων από ένα παρουσιαστή-τρια, τραγική φιγούρα, που σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο καλοί είναι και συμπάσχουν με την είδηση που μεταδίδουν για να περάσουν στο επόμενο θέμα με χαρά για την πληρότητα των κλινών στα χιονοδρομικά κέντρα.
Εκατομμύρια άστεγοι, είτε γεννήθηκαν με αυτή την “τύχη“, είτε οι άσχημες αποφάσεις που πήρανε τους έφερε σε αυτήν τη θέση.

Οι αριθμοί 100.000.000 άστεγων στο πλανήτη μας, επίσημα καταγεγραμμένοι από τον Ο.Η.Ε θα έπρεπε να μας ταρακουνήσουν.

Είναι κάποιος Πέτρος, Μαρία, Γιάννης, Χριστίνα ανάμεσα στους αριθμούς. Πολίτες αυτής της χώρας.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας από τη Λισαβόνα στη Πορτογαλία, με 300 άστεγους και 3 εκατομμύρια κάτοικους έχουν στο πλευρό τους βοήθεια από τις εθελοντικές ομάδες.

Δουβλίνο (Ιρλανδία): 2500 άστεγους, πληθυσμό 530.000 και αδυναμία της κυβέρνησης για λύση του προβλήματος.

Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία): 2500 άστεγοι κ πληθυσμό που ξεπερνάει τα 6 εκατομμύρια, Σάο Πάολο περίπου 10.000 σε 11.000.000 κάτοικους που έχουν βρει στέγη σε εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία και εργοστάσια, στη χώρα που οι φαβέλες θεωρούνται στέγη.

Τόκιο (Ιαπωνία): Με πληθυσμό άνω των 13 εκατομμυρίων παρατηρείται αύξηση των αριθμών κάθε χρόνο σε πολίτες με ανεπάρκεια στέγης που σήμερα φτάνει στους 5.000.

Ιταλία: Με συνολικό πληθυσμό άστεγων που αγγίζει τους 17.000 οι 7.000 βρίσκονται στη πρωτεύουσα της Ρώμη.

Μπουένος Άϊρες (Αργεντινή): 15.000 άστεγοι με 3.000.000 κατοίκους, μια δραματική κατάσταση χωρίς ελπίδα. χωρίς πολιτικό σχόλιο.

Μουμπάϊ (Ινδία): 25.000 άστεγοι, σε μια χώρα που μετράει πάνω από 25 εκατομμύρια πολίτες που κοιμούνται κάθε βράδυ στους δρόμους.

Μεξικό: Οι μετρήσεις είναι εφιαλτικές με το 40% των κατοίκων να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και εκτιμώμενο αριθμό αστέγων στην πρωτεύουσά 15 με 30.000.

Μόσχα (Ρωσία): Με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά που φτάνουν και τους 50.000 άστεγους και χωρίς κανένα μέτρο αντίδρασης από την κυβέρνηση, ο αριθμός στη χώρα αγγίζει τα 5 εκατομμύρια από τα οποία το 1 εκατομμύριο είναι παιδία.

Νέα Υόρκη (Η.Π.Α): 60.000 άστεγοι από τα όποια τα 20.000 είναι κάτω των 18. Το αμερικανικό όνειρο έχει εφιάλτες.

Μανίλα (Φιλιππίνες): 1.5 εκατομμύριο παιδιά στους δρόμους, 30.00.000 συνολικά άστεγοι .Αριθμοί. Σε μια χώρα που ο τουρισμός του σεξ ανθεί. Από χώρες που δημιουργούν τους αριθμούς.

Αθήνα (Ελλάδα): 20.000 άστεγοι 10.000 στο κλεινόν άστυ, ανεπίσημα σίγουρα πολύ μεγαλύτερος αριθμός. Η χώρα μας παρακολουθεί, επί το πλείστον γυρνάει την πλάτη της, κλείνει τα μάτια, απέναντι στο πρόβλημα. Η ιστορία δεν ήταν επιτυχής, είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε, για τους συμπολίτες μας, τα παιδιά μας. Δεν θέλω να γίνω αριθμός ούτε στατιστικό στοιχείο.

Μηνάς Π.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα