Άρθρο του Κώστα Παπαδόπουλου*
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη στο Ντουμπάι προειδοποίησε για τις ραγδαίες αλλαγές που έρχονται στον χώρο της εργασίας διεκήρυττε σύσσωμος ο Ελληνικός τύπος τις προηγούμενες ημέρες…
«έως το 2030, το χάσμα μεταξύ χωρών αναμένεται να διευρυνθεί. 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους σε όλον τον κόσμο και περίπου 182 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητούν θέσεις εργασίας, που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός εξαλείφουν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης…
Περίπου 50% όλων των θέσεων εργασίας σήμερα θα εξαλειφθούν με την επέλαση της αυτοματοποίησης. Το 65% όλων των προπτυχιακών φοιτητών αναζητούν θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν σήμερα».
Η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» δε έγραφε, «Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη έρευνά της η McKinsey υπολόγιζε ότι έως το 2030 θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη δουλειά τους έως και 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον πλανήτη- μέγεθος που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1/5 του υφιστάμενου παγκόσμιου εργατικού δυναμικού»…
Στις 17-11-2017 η «Ενημέρωση Πελοποννήσου», δημοσίευσε το άρθρο «Μια χαραμάδα προς τον Ουρανό», το οποίο αποτελείτο από τέσσερα τμήματα. Στόχος της εφημερίδος και του υποφαινόμενου αρθογράφου, ήταν να καταδείξει τις ραγδαίες κοσμοϊστορικές εξελίξεις που έρχονται και να κρούσει τον κώδωνα του κίνδυνου, ότι η χώρα θα εισέλθει μετά την κατάρρευση ου Χρηματιστηρίου το 1999 και την Στάση Πληρωμών-Χρεωκοπία το 2010, σε μια νέα και μεγαλύτερη ταραχώδη περίοδο, λόγω κρατούντων Ιδεοληψιών του Πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας εν’ γένει… Τα ανωτέρω οδηγούν σε λανθασμένες Πολιτικές, Οικονομικές, Κοινωνικές και Εκπαιδευτικές επιλογές και ως εκ τούτου σε ανέφικτες προσδοκίες. Ανεξαρτήτως των όποιων Ιδεοληψιών και «Γνωμών» εντός και εκτός των Τειχών, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση πρόκειται να φέρει τα «επάνω κάτω» την επόμενη 15-30ετια.
«Τεχνολογία 21ου αιώνος, το Μέγα άλμα
προς τα Εμπρός»
Οι αλλαγές στην ζωή-φύση είναι συνήθως μικρές και έρχονται τμηματικά. Ενίοτε δε είναι στιγμιαίες και μεγάλες, σαν ένα τεράστιο κύμα από το πουθενά. που λίγοι μπορούν να το αντιληφθούν εν τη γενέσει του και αρκετοί εξ αυτών ακόμα και όταν το δουν σφυρίζουν αδιάφορα ως να μην υπάρχει, λόγω κεκτημένης νοητικής αδράνειας. Πάρε τα μεγάλα Ηφαίστεια για παράδειγμα. Κείτονται «φαινομενικά ανενεργά» για αιώνες ή και χιλιετηρίδες, και αίφνης εκρήγνυνται και αλλάζουν μονομιάς τον ρουν της Ανθρώπινης Ιστορίας.
Έλα που το ίδιο ισχύει και με την Τεχνολογία: προχωρά αργά, τμηματικά, σταδιακά για αιώνες και αίφνης έρχεται η “Μεγάλη Ανακάλυψη” που αλλάζει ριζικά την Οικονομική, Κοινωνική και Πολιτική δομή της Ανθρωπότητας. Το «Τεχνολογικό Ηφαίστειο» εκρήγνυται συμπαρασύροντας τους «άπιστους Ιδεοληπτικούς» στον Οικονομικό Μεσαίωνα και τους Διορατικούς Πραγματιστές στην Οικονομική Ευμάρεια και Ευημερία. Χώρες «Καταποντίζονται» και άλλες Αναδύονται ως Ηγέτιδες δυνάμεις. Έρχονται κοινώς, τα «πάνω-κάτω».
Ο 21 αιώνας φέρνει τα «πάνω-κάτω», και η Ιστορία μέσω της Νέας Τεχνολογίας είναι έτοιμη να ανακατέψει ξανά την «τράπουλα» των κρατών-χωρών. Η δημιουργική σύμπραξη της Νάνο-τεχνολογίας, Γενετικής με αποκορύφωμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική σε συνέργεια μετά νέων τεχνολογιών στους τομείς του Διαδικτύου, Ενέργειας, Προηγμένων και Πρόσθετων Υλικών φέρνει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση εντός της επόμενης 20ετιας προ των Πυλών μας.
Αυτό που γνωρίζαμε πριν δεν θα είναι πλέον, και θα υπάρξουν στο προσκήνιο λόγω εσκεμμένων Πολιτικών επιλογών, «Νικητές» και «Ηττημένοι», μια νέα κατάταξη χωρών στον «Πρώτο Κόσμο» και αντιστοίχως στον «Δεύτερο & Τρίτο Κόσμο», με μεγάλο χάσμα παραγόμενου πλούτου.
Οι μυαλωμένες Χώρες ήδη προχωρούν μπροστά χωρίς τυμπανοκρουσίες. Χωρίς δε να μπούμε σε λεπτομέρειες, ειδήσεις του 21 αιώνα υπάρχουν παντού γύρω μας εάν όντως κοιτάξουμε, «το τζίνι είναι ήδη έξω από το μπουκάλι». Ουρανοξύστης με το δικό του αγρόκτημα, τρένα τρέχουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξιοποίηση της ηφαιστειακής ενέργειας, κρέας που παράγεται από φυτά και θα καλλιεργείται σε εργοστάσια χωρίς αγρότες και σφαγεία, βρύα σε διακοσμητικά πάνελ φιλτράρουν τους επικίνδυνους ρύπους στον αέρα της πόλης, ρύζι που αναπτύσσεται σε αλμυρό νερό, ρομπότ που θα αυτοαναπαράγεται, κλπ..
Η δε «απίθανη είδηση της ημέρας», η Σοφία, ένα Γυναικείο Ρομπότ, έλαβε για πρώτη φορά στα καταγεγραμμένα χρονικά της ανθρωπότητος την υπηκοότητα χώρας, ήτοι αυτή του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Το «Τεχνολογικό Ηφαίστειο» εκρήγνυται. Χώρες με Υψηλό Μορφωτικό και Τεχνολογικό επίπεδο που επενδύουν στην Αριστεία και όχι στη «Ισότητα του Προλεταριάτου», όπου η Εργασία (όχι δουλειά) θεωρείται έκφραση του Είναι του ατόμου, όπου έχουν εσωτερική Πολιτισμική Ομοιογένεια και Κοινωνική Σταθερότητα θα είναι στο βάθρο των «Νικητών» ανεξαρτήτως «γήρανσης» του πληθυσμού.
Πολλοί ομιλούν για την «γήρανση» εν κενώ χωρίς να ρωτούν συγκριτικά με Τι; Με ποια ηλικία άλλων αιώνων είναι εφάμιλλος οργανικά, διανοητικά, τεχνολογικά π.χ. ο 50ρης του 21ου αιώνος;
Το βιολογικό χάσμα είναι χαώδες. Η Νέα Τεχνολογία θα «απελευθερώσει» τις δημιουργικές ορμές των καταρτισμένων τεχνολογικά, «γηρασμένων» δε ηλικιακά ατόμων, οι οποίοι λόγω της συναθροισθείσας εμπειρίας θα μετατρέψουν την «δουλειά-δουλεία» σε Δημιουργική Εργασία.
Το «Τεχνολογικό Ηφαίστειο» εκρήγνυται και το ασπασθέν και εφαρμοσθέν Πολιτικό – Οικονομικο θεώρημα «ο πληθυσμός γηράσκει, μέγα το πρόβλημα της οικονομικής επιβιώσεως της χώρας, άρα «Ανοικτά Σύνορα», χωρίς Μορφωτικά και Πολιτιστικά κριτήρια για να προσελκύσουμε νέο-ηλικιακα και διψασμένο, στερημένο καταναλωτικά πληθυσμό, να αντικαταστήσουμε στην οικονομία τους «γέροντες» ώστε να παράγουμε καλύτερα και συνάμα φθηνότερα προϊόντα» δεν ευσταθεί για τα κράτη της τεχνολογίας του 21 αιώνος. Η Πολιτική σκέψις και το Επιχειρηματικό-Βιομηχανικό αυτό μοντέλο, απευθύνεται αποκλειστικά σε Οικονομίες και Οικονομικά συστήματα πολύ προγενεστέρων αιώνων.
Στον αντίποδα οι Χώρες που ησπάσθησαν την Ιδεοληψία της «Πνευματικής και Φυσικής Υπεροχής» των Προλετάριων της Υφηλίου και επένδυσαν στην πολιτική των «Ανοικτών Συνόρων». Οι χώρες αυτές θα καταρρεύσουν οικονομικά ως χάρτινος πύργος κάτω από το βάρος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της εντός των συνόρων τους πληθώρας Μη – Παραγωγικού και συνάμα Ανομοιογενούς Πολιτισμικά και Κοινωνικά πληθυσμού.
«Το …Δια Ταύτα»
Και τώρα τι; Περιμένετε κάποιο τελικό συμπέρασμα κάποια αλήθεια; Εξυπακούεται .. αλλά θα την βρείτε μονοί σας …διότι ο Άνθρωπος αντιλαμβάνεται, διερωτάται, επεξεργάζεται και Αποφασίζει …. να «ιππεύσει» την ορμή του Κύματος; … η να βρεθεί στην παραλία σε ξαπλώστρα όταν αυτό σκάσει…
ΥΓ. Η χώρα μας έχει επιπροσθέτως επενδύσει στην «Κατάργηση της Αριστείας», Δαιμονοποίηση του Επιχειρείν μέσω υπερβολικών φόρων, στον «Προστατευτισμό», και την εκθείαση του Δημοσίου μέσω υψηλών απολαβών με ελάχιστο παραγωγικό αποτέλεσμα (δείτε το 3 τμήμα του άρθρου, «το δις εξαμαρτείν»…)
*Πρώην στέλεχος της JPL-NASA και πρώην πρόεδρος του ΑΧΕΠΑ
στην Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook
Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News