Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑργολίδαΠάσχα στο Ναύπλιο

Πάσχα στο Ναύπλιο

Υπαίθρια Πασχαλινή Αγορά στο ΦΟΥΓΑΡΟ έως την Κυριακή του Θωμά
29 Μαρτίου 2018 10:00 Δρέπανο
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Δρεπάνου παρουσιάζει πασχαλινά δρώμενα στο χώρο του Νηπιαγωγείου.Τα παιδιά θα κατασκευάσουν πασχαλινές  λαμπάδες για την Ανάσταση του Κυρίου! Ακολουθεί αφήγηση παραμυθιού με θέμα την Πασχαλιά.

30 Μαρτίου 2018 – 10 Απριλίου 2018
Τριανόν
Έκθεση της ομάδας χειροτεχνών Artifact Nafplio 2018. Χειροποίητες δημιουργίες φτιαγμένες με αγάπη και φαντασία.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11:00 -22:00

30 Μαρτίου 2018 20:15  Βουλευτικό
Συναυλία με βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος με τη Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδος «ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Γρηγορίου Κακούρη.Τους ύμνους θα προλογίσει και θα σχολιάσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος.
10:00 Δρέπανο
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και την παρουσία των εκπαιδευτικών τους  θα αναβιώσουν το έθιμο του Λαζάρου στο χωριό… Ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου στην πλατεία του χωριού, μαζεύουν  αυγά για να τα βάψουν την Μεγάλη Πέμπτη,  όπως λέει το έθιμο. Στη συνέχεια θα πλάσουν τα παραδοσιακά λαζαράκια… στο φούρνο της « Κυρα-Σοφίας».
10:30 Ασίνη
« Το Καστράκι» Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ασίνης και Αγίας Παρασκευής με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου αναβιώνουν  το έθιμο του Λαζάρου.Ζυμώνουν και πλάθουν λαζαράκια τα οποία θα μοιράσουν στους πιστούς στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου το Σάββατο του Λαζάρου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
31  Μαρτίου 2018 – ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΖΑΡΟΥ 
7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
11:00 – 18:00 Ναύπλιο –  Πλατεία Τριών Ναυάρχων ( Δημαρχείο)
Πασχαλινό bazaar του συλλόγου « Πύλη Πολιτισμού» με πασχαλινές κι’ ανοιξιάτικες δημιουργίες των μελών του.
12:00 – 14:00 Ναύπλιο – Πλατεία Καποδίστρια.
Τα παιδιά των Παιδικών, Βρεφικών Σταθμών και των Σχολείων της πόλης μας μαζί με το Με ένα Καλειδοσκόπιο…στολίζουν το Λάζαρο και τον καλαντίζουν στα σοκάκια της παλιάς πόλης με λουλούδια και κέφι. Θα γίνει αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ΛΑΖΑΡΟΥ.
12:00 Πολυχώρος  ΦΟΥΓΑΡΟ
« Βαρέθηκα να είμαι ιπποπόταμος!»
Παραμύθι στη Νέα Βιβλιοθήκη για παιδιά 3+
20:30 Ναύπλιο – Βουλευτικό
« …Ας ακολουθήσουμε όλοι μαζί τον Θεοβάδιστο Γολγοθά της θυσίας του Θεανθρώπου που οδηγεί μονάχα στην αιώνια αγάπη…»
Ο Δήμος Ναυπλιέων , ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ναυπλίου διοργανώνουν Θρησκευτικό Ορατόριο για πιάνο, σύνολο εγχόρδων και φωνές
« Η Αγάπη πάνω στο Σταυρό»
Σύνθεση – Διεύθυνση – Διδασκαλία: κα Πίκη Θεολένα
Συμμετέχουν: Χορωδίες Ι.Ν.Αγ.Νικολάου, Μέλη Χορωδίας Επιμορφωτικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, σόλο φωνές, σύνολο εγχόρδων ΑΡΜΟΝΙΑ.
10:00 Μιδέα
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιδέας « Η ΑΛΚΜΗΝΗ» με τα παιδιά του χωριού αναβιώνουν  το έθιμο του Λαζάρου ψάλλοντας και καλαντίζοντας.
11:00 Κάντια
Ο Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας με τα παιδιά του χωριού αναβιώνουν το έθιμο του Λαζάρου καλαντίζοντας και μαζεύοντας αυγά για να τα βάψουν την Μεγάλη Πέμπτη. Με την βοήθεια των γονέων τους θα ζυμώσουν λαζαράκια τα οποία θα μοιράσουν την Κυριακή των Βαΐων στους πιστούς.
16:00 Πυργιώτικα
Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτίκων           « Άγιος Γεώργιος», το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και το Νηπιαγωγείο Πυργιωτίκων διοργανώνουν πασχαλινά δρώμενα.
Παραδοσιακό βάψιμο αυγών, ζύμωμα χωριάτικου ψωμιού και Πασχαλινής κουλούρας. Τα παιδιά του χωριού ζυμώνουν Λαζαράκια και Πασχαλινά Κουλουράκια.
Τέλος, θα προσφέρουν παραδοσιακά κεράσματα….

1 Απριλίου 2018 – ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
07:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία – Βαϊοφόρος.
11:30 Goodys Flocafe
« Σαν ψέμα μου φαίνεται που ο Κούνελος έρχεται από το νησί του Πάσχα!»
Ιστορία, κυνήγι πασχαλινού αυγού και παιχνίδι με αυγοδρομίες, από το…
Με ένα Καλειδοσκόπιο.
12:00 Ναύπλιο – Πεζόδρομος Βασ. Κωνσταντίνου (ανάμεσα πάρκο Κολοκοτρώνη και πάρκο ΟΣΕ)
Το Κέντρο Λογοθεραπείας και Δημιουργικής Απασχόλησης « ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» αφηγείται στα παιδιά παραμύθι με τίτλο: « Το αυγό που δεν ήθελε να το βάφουν».
Στη συνέχεια όλοι μαζί δημιουργούν πασχαλινές κατασκευές.
12:00 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Παναγίας Ναυπλίου.
Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη ψάλλει Ύμνους και Ωδές από την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας ( το Τροπάριο της Κασσιανής, Μακαρισμοί, Σήμερον Κρεμάται, Εγκώμια – Η ζωή εν Τάφω – Άξιον εστί – Αι Γεναιαί Πάσαι).
19:30 Ναύπλιο-
Ακολουθία του Νυμφίου στις εκκλησίες της πόλης.
Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.
21:00 Ναύπλιο – Βουλευτικό ( μετά το πέρας της Ακολουθίας).
To Mεικτό Πολυφωνικό Σχήμα της χορωδίας του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, καθώς και το γυναικείο φωνητικό σύνολο « ΣΥΜΦΩΝΙΑ» Ναυπλίου, αποδίδουν έργα θρησκευτικής μουσικής, αποσπάσματα από το Requiem του W.A.Mozart, ύμνους και τροπάρια  της Μεγάλης Εβδομάδας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη.

2 Απριλίου 2018 – ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 
11:00 Ναύπλιο – Πλατεία Τριών Ναυάρχων (Δημαρχείο)
Δράση με τους μαθητές των Σχολείων της πόλης μας με αναφορά στην ιστορία και την κατασκευή της Πασχαλινής Λαμπάδας.Στη συνέχεια οι μαθητές θα κατασκευάσουν πασχαλινές λαμπάδες στο πλαίσιο εορτασμού του Πάσχα.
19:30 Ακολουθία του Νυμφίου
Τη Μεγάλη Δευτέρα στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου απεικονίζεται το δράμα του Κυρίου και ξεκινά η εβδομάδα των Παθών. Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

3 Απριλίου 2018 – ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 
12:00 Χώρος « ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ»
Το Κέντρο Λογοθεραπείας και Δημιουργικής Απασχόλησης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ», προσκαλεί μικρούς και μεγάλους φίλους στη λαχταριστή κατασκευή cupcakes φωλίτσες αυγών, στον χώρο του, οδό Αλικαρνασσού 10 στο Ναύπλιο.
19:00 Πολυχώρος ΦΟΥΓΑΡΟ
«Πασχαλινά Διηγήματα» στη Νέα Βιβλιοθήκη, διαβάζουμε Παπαδιαμάντη για παιδιά 7+.
19:30 Ακολο υθίατου Νυμφίου
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο ( Δοξαστικό) της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής.

Ναύπλιο, Ιερός Ναός Παναγίας
Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας  Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη ψάλλει το τροπάριο της Κασσιανής.
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου
Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Τέλη Παναγιωτόπουλου ψάλλει το τροπάριο της Κασσιανής.
Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Αναστασίου
Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

4 Απριλίου 2018 – ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
17:00 Ιερόν Ευχέλαιον στις εκκλησίες της πόλης.
19:30 Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου.
Τέσσερα γεγονότα από τις τελευταίες στιγμές του Κυρίου: Ιερός Νιπτήρ, Μυστικός Δείπνος ( παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας), Προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών. Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.
21:30 Ναύπλιο, Ιερός Ναός Παναγίας
O ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ συναντά και διαβάζει ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ.
Ο ηθοποιός συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και διαβάζει μερικά από τα αριστουργηματικά του διηγήματα. Ο σαγηνευτικός λόγος του ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, η υποκριτική του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΪΝΑ και οι ήχοι των ψαλτάδων και μουσικών Κώστα Κωσταντάτου και Ουρανίας Πάντζιου, μπλέκονται γλυκά με τα πρώτα αρώματα της Άνοιξης.

5 Απριλίου 2018 – ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
07:00 Θεία Λειτουργία.
11:00 Ναύπλιο – Πλατεία Τριών Ναυάρχων (Δημαρχείο)
Εικαστικό εργαστήρι βαφής αυγών από τα παιδιά των σχολείων της πόλης μας και το Παιδικό Εργαστήρι Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και  Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου- Παράρτημα Ναυπλίου.
19:00 Ακολουθία των Αγίων Παθών (Τα Δώδεκα Ευαγγέλια).
Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ναυπλίου η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου ναού ψάλλει «Σήμερον Κρεμάται» και « Μακαρισμοί» υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.
Στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου η Εκκλησιαστική Χορωδία  υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Τέλη Παναγιωτόπουλου ψάλλει το « Σήμερον Κρεμάται».
Στον Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Αναστασίου το Χορωδιακό σχήμα του ομώνυμου ναού ψάλλει την Ακολουθία των Αγίων Παθών υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.23:00 Ναύπλιο – Ιεροί Ναοί της πόλης.
Κατά τον στολισμό των Eπιταφίων,
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο « Συμφωνία» υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη, το «Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου, οι  « Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρούτουλα και μια εικοσαμελής ομάδα Αναπλιωτών, ψάλλουν στους ναούς της πόλης ύμνους από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα Εγκώμια  και το παραδοσιακό Μοιρολόι – Θρήνο  της Παναγιάς.
11:00 Κάντια
Ο Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας με τα παιδιά του χωριού βάφουν και ζωγραφίζουν στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου πασχαλινά αυγά για να τα μοιράσουν το βράδυ της Ανάστασης στην εκκλησία.

6 Απριλίου 2018 – ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09:00 Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών.
11:00 Μέγας Εσπερινός της Αποκαθήλωσης.
19:30 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου.
Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ναυπλίου η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου Ναού υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη  ψάλλει τα εγκώμια και το πένθιμο εμβατήριο «funebre»  «Αι Γενναιαί Πάσαι».
Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας  Ναυπλίου η παιδική χορωδία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου ψάλλει εγκώμια της ημέρας.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ασίνης η Χορωδία του Σωματείου « Το Καστράκι», ψάλλει εγκώμια της ημέρας.
20:30 Ναύπλιο –
Πλατεία Συντάγματος
Βυζαντινοί Ύμνοι Επιταφίου και Μεγάλου Σαββάτου από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και την Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Μιχαήλ Μακρή.
21:15 Έναρξη
της Περιφοράς των Επιταφίων Ναύπλιο
Συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου και του Ναού της Παναγίας στην πλατεία Συντάγματος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και της Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.
Παιδιά των Σχολείων της πόλης μας δορυφορούν την περιφορά των Επιταφίων των ενοριών.
21:00 Παραλία Τολού
Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό  πραγματοποιείται  με μοναδικό τρόπο. Οι μυροφόρες ψάλλουν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιφοράς και οι νέοι του χωριού μεταφέρουν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα με τη συνοδεία πλοιαρίων σε ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

7 Απριλίου 2018 – ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
07:00 Θεία Λειτουργία.
10:30 Πρώτη Ανάσταση
Η Φιλαρμονική του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ παιανίζει χαρμόσυνα στους δρόμους της παλιάς πόλης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη.
11:00 – 13:00
Πολιτιστικό Προσκυνηματικό Οδοιπορικό σε δύο μοναστήρια και έναν ναό
Με τουριστικό λεωφορείο που θα ξεκινήσει ώρα 11:00 από την Πύλη της Ξηράς θα φτάσουμε, στον Βυζαντινό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο χωριό Πλατανίτη – δημιούργημα του 12ου αιώνα – και από εκεί στην Ιερά Μονή Αρίας επίσης σημαντικό μνημείο του 12ου αιώνα και τέλος στη Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά στο χωριό Αγίου Αδριανού του Δήμου Ναυπλιέων.
Το προσκύνημα στους ιερούς αυτούς χώρους συνοδεύεται από ξενάγηση στα εν λόγω μνημεία ( ναοί και μοναστήρια).
12:00 Πολυχώρος ΦΟΥΓΑΡΟ
Παραμύθι « Η κυρία Φτούσου» στη Νέα Βιβλιοθήκη για παιδιά 3+.
14:00- 15:00 Πολυχώρος ΦΟΥΓΑΡΟ
« Το κυνήγι του …αυγού!»
Πασχαλινή δράση για παιδιά 4 – 12 ετών.
18:00 Ναύπλιο – Πύλη Ξηράς (παραπλεύρως Δικαστικού Μεγάρου).
Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ προσφέρουν στους επισκέπτες της πόλης ανοιξιάτικο περίπατο γνωριμίας με το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.
23:00 Αναστάσιμη Ακολουθία στις εκκλησίες της πόλης.
24:00 Χριστός Ανέστη!!!
Βεγγαλικά στον ουρανό του Δήμου Ναυπλιέων για το Αναστάσιμο Άγγελμα!

8 Απριλίου 2018 – ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
19:30 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου.
18:30 Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο χωριό Μιδέα.
Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ.
Μετά τον εσπερινό, χοροί και τραγούδια του εαρινού πασχαλινού κύκλου στην πλατεία της εκκλησίας, σε μία προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου της «ΑΓΑΠΗΣ» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιδέας «Η ΑΛΚΜΗΝΗ».
18:30 Ασίνη
Η Δημοτική Ενότητα Ασίνης αναβιώνει το έθιμο καύσης του ομοιώματος του μαθητή του Χριστού, Ιούδα, που αποτελεί στοιχείο τιμωρίας και κάθαρσης της προδοσίας.
18:30 Αγία Παρασκευή – Τσέλο.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγία Παρασκευή – Τσέλο αναβιώνει το έθιμο της καύσης του Ιούδα μετά τον εσπερινό της Αγάπης στον προαύλιο χώρο του Συλλόγου.
20:30 – Τολό
Μετά τη λειτουργία της « Αγάπης» πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα σε πλωτή πλατφόρμα που  είναι ορατή από όλη την παραλία του Τολού με φαντασμαγορικό τρόπο.

9 Απριλίου 2018 – ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
07:00 Πανηγυρικές αναστάσιμες ακολουθίες Όρθρου και Θείας Λειτουργίας στους ναούς του Δήμου Ναυπλιέων.
10/04/2018
Τρίτη του Πάσχα 18:30 Πολυχώρος ΦΟΥΓΑΡΟ
Ταινία στη Νέα Βιβλιοθήκη για παιδιά 4+
19:30
Επιτραπέζια παιχνίδια στη Νέα Βιβλιοθήκη για παιδιά 4+
11 Απριλίου 2018 –
Τετάρτη του Πάσχα
18:30 Πολυχώρος ΦΟΥΓΑΡΟ
Ταινία στη Νέα Βιβλιοθήκη για παιδιά 4+
19:30
Επιτραπέζια παιχνίδια στη Νέα Βιβλιοθήκη για παιδιά 4+.
Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ ευχαριστούν την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας, τους Πολιτιστικούς  και Μορφωτικούς Συλλόγους του Δήμου Ναυπλιέων καθώς και τους Προέδρους  των Τοπικών Κοινοτήτων για την εξαιρετική συνεργασία.
Επίσης ευχαριστούν τα φυτώρια και ανθοπωλεία του Ναυπλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα