ΕλλάδαΕλληνική Αστρονομική Εταιρεία - Επιστολή - παρέμβαση για την παραίτηση Κριμιζή

Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία – Επιστολή – παρέμβαση για την παραίτηση Κριμιζή

Τους έντονους προβληματισμούς της, διατυπώνει η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία μέσα από την ακόλουθη επιστολή της, με αποδέκτη τον αρμόδιο Υπουργό κ. Νίκο Παπά, αναφορικά με την επίμαχη υπόθεση της πρόσφατης και πολύκροτης παραίτησης, του διεθνώς καταξιωμένου και πολύπειρου Αστροφυσικού κ. Κριμιζή, από το ΔΣ του Νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού…

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.), η οποία αποτελεί τον επιστημονικό φορέα των Ελλήνων Ερευνητών και Πανεπιστημιακών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον Τομέα της Αστρονομίας- Αστροφυσικής-Διαστημικής Φυσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιθυμεί να εκφράσει τον προβληματισμό της για τις πρόσφατες εξελίξεις στον νεοσύστατο Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛ.Δ.Ο.).

Τόσο η παραίτηση του κ. Κριμιζή, μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όσο και η σχετική συνοδευτική επιστολή του, δημιουργούν απορίες και μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Είναι κοινή πεποίθηση των Ελλήνων Αστρονόμων-Αστροφυσικών πως ο Ακαδημαϊκός κ. Κριμιζής, εξέχον μέλος της Εταιρείας μας, αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη Διαστημική Επιστήμη. Η δυνατότητα αξιοποίησής του ως προέδρου του ΕΛ.Δ.Ο. μόνο ως ιδανική συγκυρία θα μπορούσε να θεωρηθεί. Η τεκμηριωμένη γνώση και εμπειρία του αποτελούσαν εχέγγυα για τον συντονισμό του νεοσύστατου Οργανισμού καθώς και για τη διατήρηση της αναγκαίας ισορροπίας ανάμεσα στις τεχνολογικές και επιστημονικές εφαρμογές του.

Ακριβώς σχετικά με αυτό το θέμα, μας ανησυχεί η δήλωση στα ΜΜΕ του νέου Προέδρου του ΕΛ.Δ.Ο. ότι η επιστήμη δεν παίζει πλέον μεγάλο ρόλο στις διαστημικές εφαρμογές, οι οποίες είναι πλέον ενασχόληση των μηχανικών, δηλαδή, ένας διαφαινόμενος ενδεχομένως de facto παραγκωνισμός των επιστημονικών διαστημικών εφαρμογών. Επισημαίνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς αντίθετο και ασύμβατο με τη διεθνή πρακτική άλλων επιτυχημένων εθνικών διαστημικών Οργανισμών (NASA, CNES, JAXA, UK Space Agency κτλ), κατά την οποία όχι μόνον η επιστήμη παίζει κεντρικό ρόλο στις διαστημικές εφαρμογές, αλλά αντίθετα διασφαλίζεται συγκεκριμένο ποσοστό του προϋπολογισμού των Οργανισμών το οποίο διατίθεται αποκλειστικά σε προγράμματα Αστρονομίας – Αστροφυσικής.

Η ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. συνεχίζει να θεωρεί τον ΕΛ.Δ.Ο. ως μία πολύ σημαντική θεσμική πρωτοβουλία, προσβλέποντας σε μια γόνιμη συνεργασία και συνεισφορά στην επιτυχία του. Αναμένουμε, όμως, ότι οι όποιες αποφάσεις του θα λαμβάνονται με γνώμονα τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και χωρίς την παραμικρή υπόνοια για σύγκρουση συμφέροντος. Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι ο μόνος τρόπος προσέγγισης επιστημονικών θεμάτων είναι αυστηρά και μόνον η επιστημονική μέθοδος. Τέλος, θα θέλαμε να προτείνουμε δεδομένης της παραίτησης του κ. Κριμιζή και του δυσαναπλήρωτου, κατά τη γνώμη μας, κενού που αυτή αφήνει, τη συμμετοχή στον ΕΛ.Δ.Ο. Διαστημικών Φυσικών διεθνούς κύρους, με διοικητική και συντονιστική εμπειρία, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα συνεισφέρουν θετικά, καταθέτοντας την οπτική και την εμπειρία τους στις επιλογές του Οργανισμού.
Η ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. παραμένει στη διάθεσή σας για την όποια περαιτέρω ερώτηση ή διευκρίνιση.

Επισήμανση: H EΛ.ΑΣ.ΕΤ. είναι μια επιστημονική Εταιρεία και, ως τέτοια, αποποιείται πάγια των όποιων πολιτικών θέσεων. Ως εκ τούτου, το παρόν κείμενο δεν προσφέρεται – και παρακαλούμε να μην χρησιμοποιηθεί – για την προώθηση πολιτικών θέσεων οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος ή σχηματισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα