Τάσος Ηλιάδης: Κάτι έχει αρχίσει να κινείται

0

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις περί σταδιακής εξόδου της Ελλάδας από την βαθιά ύφεση διίστανται εντόνως, το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται μια – έστω συγκρατημένη κινητικότητα στην αγορά των ακινήτων.
Όμως τα παζάρια είναι άγρια και σκληρά, οι απαιτήσεις των υποψηφίων αγοραστών υψηλές, ενώ πολλοί – που με κόπο και πολλά λεφτά- επένδυσαν σε ένα ακίνητο τις ημέρες της επίπλαστης ευημερίας, έχουν φτάσει στο σημείο να το ξεφορτώνονται με ανακούφιση, αφού βρίσκονται κυριολεκτικά «πνιγμένοι» από τα χρέη.
Συνομιλήσαμε με τον γνωστό Μεσίτη της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας κ. Τάσο Ηλιάδη για τις νέες τάσεις στην κτηματαγορά, τη ζήτηση αλλά και τους κανόνες που έχει επιβάλλει σε αγοραστές και πωλητές η παρατεταμένη οικονομική κρίση, δικαίως ή αδίκως…

Κύριε Ηλιάδη, πώς έχει διαμορφωθεί σε γενικές γραμμές η ζήτηση ακινήτων, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης;
«Η ζήτηση στο τομέα της κτηματαγοράς είχε και εξακολουθεί να έχει διακυμάνσεις. Η κρίση λόγω της δυσφήμισης των ακινήτων αλλά και της οικονομικής δυσχέρειας των πολιτών περιόρισε έντονα τις πωλήσεις κυρίως στα πρώτα χρόνια, στην αρχή της ύφεσης.
Η αγορά υπέστη φοβερό σοκ από την πρωτοφανή κατάσταση στην οποία υπεισήλθε η χώρα και οι αγοροπωλησίες κυριολεκτικά πάγωσαν. Αναφέρομαι στη χρονική περίοδο 2010-2015».
Ασφαλώς, έκτοτε μέχρι και σήμερα, δεν έχουμε επανέλθει στους ρυθμούς προ κρίσεως, ωστόσο κάποιες επιμέρους πόλεις πιο εμπορικές και αξιόλογες κινούνται. Σίγουρα το ακίνητο έχει χάσει την έννοια της επένδυσης. Κανείς δεν αγοράζει με αυτό το σκεπτικό. Κυρίως η ζήτηση στρέφεται, είτε σε διαμερίσματα και οικίες προς ιδιοκατοίκηση, είτε σε ακίνητα με σκοπό την επαγγελματική εκμετάλλευση». Αναλογιστείτε, πως το ενδιαφέρον για ένα ακίνητο που ενδεχομένως να πωλείται σε ιδιαιτέρως χαμηλή τιμή, με την προοπτική της απόδοσης κέρδους στο βάθος δεκαετίας, είναι ελάχιστο, ακόμη και σε εμπορικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, αλλά και της χώρας εν γένει».

Τάσος Ηλιάδης

Οι καθ’ ύλιν αρμόδιοι, έλαβαν ενδεδειγμένα μέτρα θωράκισης της κτηματαγοράς, έστω και εκ των υστέρων, δηλαδή εν μέσω κρίσης;
«Δεν ξέρω αν μπορούσαν πράγματι να κάνουν κάτι, αυτό είναι έξω από το πεδίο της δικής μου γνώσης, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι προφανώς δεν είχαν τις δυνατότητες να πράξουν διαφορετικά… Ένα θετικό μέτρο που λήφθηκε ήταν η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 9-11% στο 3%.
Ωστόσο δεν έγινε τίποτα περισσότερο. Όπως για παράδειγμα, δεν προσαρμόστηκαν οι αντικειμενικές αξίες στη νέα πραγματικότητα, η οικοδομική δραστηριότητα δεν μπόρεσε με κανένα τρόπο να πάρει κάποια ώθηση, γι αυτό άλλωστε οι νέες άδειες είναι μηδαμινές έως ελάχιστες… Φυσικά τα εκατοντάδες συναφή επαγγέλματα, είτε πρόκειται για προμηθευτές, είτε για τεχνίτες, ακόμη και τώρα είναι σε απόλυτο μαρασμό».

Δεδομένης της πολύχρονης ενασχόλησης σας με τον κλάδο των ακινήτων, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το εγγύς μέλλον;
«Επειδή τα Μedia, παρουσιάζουν συστηματικά πως η Ελλάδα σταδιακά εξέρχεται της κρίσης και από τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, και αν λάβουμε υπόψη το σοβαρό ρόλο της ψυχολογίας, δείχνει πως η αγορά τονώνεται κάπως, οι επενδυτές – αγοραστές επιστρέφουν, με μια μικτή τάση και πόλο έλξης το Ναύπλιο, επειδή είναι μια χαρακτηρισμένη τουριστική περιοχή, αν και οι υπόλοιποι αναπτυξιακοί τομείς της δεν ακολουθούν.
Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται σε ένα μεγάλο ποσοστό από την Αθήνα, γιατί κακά τα ψέματα, η Πρωτεύουσα λόγω του τεράστιου πληθυσμού της παραμένει ο βασικός μας τροφοδότης, αλλά παράλληλα έρχονται πελάτες και από το εξωτερικό, λόγω της σημαντικής μείωσης στις τιμές των ακινήτων αλλά και του θετικού οικονομικού κλίματος που εξάγουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το ότι πάμε να ξεπεράσουμε την κρίση».

Ποιες είναι οι νέες τάσεις ζήτησης; Τι ψάχνουν περισσότερο;
«Αποφεύγουν πλέον τις οικοπεδικές εκτάσεις, που στο παρελθόν είχαν αυξημένη ζήτηση, την εποχή πριν τη κρίση. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων αγοραστών αναζητά κάτι έτοιμο…
Το βλέπουν, τους αρέσει, το διαπραγματεύονται και αν συμφωνήσουν στη τιμή το αγοράζουν…
Το να επενδύσει κανείς σε ένα κτήμα, να μπει στη διαδικασία να εκδώσει οικοδομική άδεια ανέγερσης και στη συνέχεια να κτίσει, είναι μια σπάνια περίπτωση στις μέρες μας.»

Οι εν δυνάμει αγοραστές, έχοντας προφανώς την υποψία της αδυναμίας των πωλητών, να υποθέσουμε ότι παζαρεύουν τις τιμές με ιδιαίτερη σκληρότητα;
«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα παζάρια είναι πάρα πολύ σκληρά επί των ήδη χαμηλών προσφορών.
Αρκεί να σας πω, ότι η μείωση επί των αρχικών τιμών είναι σε πολλές περιπτώσεις άνω του 50%…
Έχουν παρατηρηθεί πωλήσεις αξιόλογων ακινήτων, που η τελική τιμή δεν αντιστοιχεί ούτε καν στο κόστος της κατασκευής και πόσο μάλλον και της αγοράς του οικοπέδου του».

Ωστόσο, όταν κάποιον τον «πνίγουν» τα χρέη και διαθέτει ένα ακίνητο το οποίο ενδεχομένως να μην μπορεί να το διαχειριστεί, ίσως η πώληση του έστω και σε χαμηλή τιμή, να του δίνει μια ευκαιρία να ξεμπλέξει, αν και το θέτω υπό απλούστευση…
«Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος που γίνονται πωλήσεις σε τόσο χαμηλά επίπεδα τιμών.
Είναι ζήτημα ρευστότητας, επούλωσης οικονομικών υποχρεώσεων που μπορεί να έχει κάποιος και κατ΄ επέκτασιν πιθανής αντικατάστασης σε συμφέρουσα τιμή ενός ακινήτου, με το σκεπτικό ότι πουλάω φθηνά, για να αγοράσω κάτι άλλο που με ενδιαφέρει περισσότερο εξίσου φθηνά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here