ΆρθραΧειμερινό ηλιοστάσιο

Χειμερινό ηλιοστάσιο

Της Θέκλας Μεταξά

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, και συμβολίζει την νίκη των ζωοποιών Δυνάμεων του Φωτός επάνω στο φοβερό σκοτάδι.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, άλλοτε στις 21 και άλλοτε στις 22 Δεκεμβρίου. Τότε είναι που έχουμε τη μικρότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Είναι η επίσημη έναρξη του χειμώνα.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ήλιος μπαίνει στην 1η μοίρα του αστερισμού του Αιγόκερου. Από την πλευρά της αστρονομίας, το χειμερινό ηλιοστάσιο σημαίνει πως ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού.

Πρόκειται για τη ­χειμερινή τροπή του ηλίου που σε πνευματικό επίπεδο συμβολίζει την ανθρώ­πινη ψυχή η οποία φτάνει στα όρια της διανόησης και μπορεί να μετεξελιχθεί η ψυχική προσωπικότητα.

Από την πλευρά της αστρολογίας, αυτή η χειμερινή τροπή του ηλίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί μας δίνεται η δυνατότης να ερευνήσουμε, μέσα από τις κινήσεις των πλανητών και των αστέρων, το κοντινό μέλλον μιας περιοχής, μιας χώρας, ή μιας πόλης.

Όσον αφορά την πατρίδα μας, τέτοιες στιγμές είναι πολύ σημαντικές. Βασικό ρόλο στην εξέλιξη των μελλοντικών γεγονότων διαδραματίζει εκείνος ο πλανήτης που τη στιγμή του ηλιοστασίου εμφανίζεται στο ωροσκόπιο ως ο πιο δυνατός. Λέγεται «κυβερνήτης του ωροσκοπίου». Σ’ αυτό λοιπόν το χειμερινό ηλιοστάσιο, ως κυβερνήτης εμφανίζεται (δυστυχώς) ο Κρόνος. Θεωρείται ως ο δυσμενέστερος των πλανητών, διότι αναγκάζει τον κόσμο να περιορίζει τον ενθουσιασμό και τον παρορμητισμό του, να κάνει οικονομίες, να περιορίζει τα όνειρά του, να αναβάλει ή να ακυρώνει σχέδια. Πολύ περισσότερο μας ανησυχεί το γεγονός ότι τον βρίσκουμε μέσα στον οίκο της Πατρίδας.

Ανατέλλει το ζώδιο της Παρθένου, και ο κυβερνήτης του Ερμής, νιώθει άβολα πάνω στο σιδερένιο ζώδιο του Τοξότη. Ο λαός νιώθει ασφυκτικά και άβολα από τους περιορισμούς που του έχει επιβάλει ο Κρόνος. Ευτυχώς, μια ευνοϊκή συζυγία του Ερμή με τον «σωτήρα» του, τον Δία, θα κάνει το λαό να νιώσει πως από κάπου έχει να περιμένει κάτι καλύτερο, μια ανέλπιστη βοήθεια, ένας από μηχανής Θεός.

Ένα τυχερό αστέρι, ο γνωστός μας πλέον Στάχυς, στην ακμή του 2ου οίκου των οικονομικών, δείχνει πως ο κόσμος θα έχει εν μέρει ικανοποιηθεί από κάποιες οικονομικές παροχές ή ελαφρύνσεις, η παρουσία όμως της Αφροδίτης πάνω στο Σκορπιό, μέσα στον ίδιο οίκο, και η τριγωνική όψη της με τον Ποσειδώνα, τον πλανήτη της εξαπάτησης, μας προειδοποιεί, πως σύντομα θα ακολουθήσει η απογοήτευση και η αγανάκτηση.

Η Σελήνη «βάλλεται» από τον Άρη, που κυβερνά τον δυσμενέστερο οίκο, τον 8ο, μέσα δε στον ίδιο οίκο, συναντάμε τον Ουρανό, του ξαφνικού και του απρόσμενου. Πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε ξαφνικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στην περίοδο του Χειμερινού Ηλιοστασίου, οι αρχαίοι μας πρόγονοι τοποθετούσαν την παρθενική γέννηση θεϊκών μορφών αλλά και θεόσταλτων μυστών. Την περίοδο αυτή εόρταζαν τη γέννηση του Βάκχου-Διονύσου, υιού του Διός και της Νύμφης Σεμέλης, αλλά και του Πατρώου Ηρακλή, του Απόλλωνα ως και του μύστη Πυθαγόρα. Πίστευαν πως έτσι αναγεννάται ο Ανίκητος Ήλιος και καταυγάζει τα σκοτάδια της οικουμένης, χαρίζοντας φως, ζωή, ευημερία και ελπίδα. Γιόρταζαν λοιπόν τα «ΗΛΙΟΥΓΕΝΝΑ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα