ΆρθραΗ «Τέταρτη Στροφή…»

Η «Τέταρτη Στροφή…»

Του Κώστα Παπαδόπουλου*

<<…Η ιστορία είναι εποχιακή και ο χειμώνας έρχεται

Βάσει ιστορικών δεδομένων και υποδειγμάτων,  η Αμερική θα χτυπηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία από μια εθνική κρίση η οποία εμφανίζεται μια φορά ανά αιώνα… Όπως ο χειμώνας,  έτσι και η κρίση δεν μπορεί να αποφευχθεί. Θα διαρκέσει περίπου 20 χρόνια και θα φέρει κακουχίες και ανατροπές παρόμοιες με τις προηγούμενες «τέταρτες στροφές», όπως η Αμερικανική Επανάσταση, ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, η Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση της δεκαετίας του 1930 και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η «τέταρτη στροφή» (the fourth turning) είναι μια επικίνδυνη χρονική περίοδος διότι το αποτέλεσμα της  θα μπορούσε να αποτελέσει  μια νέα «χρυσή εποχή» για την Αμερική, ή την αρχή του τέλους. Όλα θα ξεκινήσουν από μια «ξαφνική σπίθα» που θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας μιας ευρύτερης κοινωνικό-ψυχικής κρίσης (crisis mood) γύρω στο έτος 2005.

Μην νομίζετε ότι μπορείτε να ξεφύγετε από την «τέταρτη στροφή». Η Ιστορία προειδοποιεί ότι μια Κρίση θα αναδιαμορφώσει το βασικό Κοινωνικό και Οικονομικό περιβάλλον που θεωρείτο μέχρι τούδε δεδομένο>>  Strauss & Howe (1997, The Fourth Turning)

Οι κύριοι  Strauss & Howe έπεσαν έξω στην εκτίμησή τους κατά τρία χρόνια.

Η Οικονομική Κρίση του 2008/9 πυροδοτήθηκε, και οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου βρίσκονται ακόμη εις πλήρη εξέλιξη. Αρχικά είχαμε κοινωνικό-οικονομικές αναταράξεις και ανακατατάξεις λόγω της καταρρεύσεως του Τραπεζικού τομέα και του Εμπορίου (ζόμπι τράπεζες, έλλειψη ρευστότητας και επισφαλείς επιχειρήσεις). Ως αποτέλεσμα, προχωρήσαμε προς έναν κόσμο με μεγάλη δομική ανεργία και επέκταση των αρμοδιοτήτων του κράτους στην οικονομία για να καλυφθεί η έλλειψη ζήτησης και να αποσοβηθεί η Πολίτικη κατάρρευση του συστήματος (συσσίτια-κουπόνια, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δόσεις, κλπ). Επιπλέον, οδηγηθήκαμε σε εκτίναξη του παγκοσμίου χρέους στα 150 τρισεκατομμύρια (πηγή IMF) δολάρια και  σε  αποσταθεροποίηση της αγοράς Κρατικών Ομόλογων και των αποταμιευτικών και συνταξιοδοτικών Ταμείων, λόγω των προγραμμάτων  “Ποσοτικής Χαλάρωσης – «Quantitative Εasing» και των χαμηλών-αρνητικων επιτοκίων  που επεβλήθησαν από τις Κεντρικές Τράπεζες (FED, ECB, κλπ )

Τα  δύο πρώτα στάδια καταρρεύσεως μιας Κοινωνίας έχουν ήδη κατά το μέγιστον πραγματοποιηθεί, ήτοι, η Οικονομική και η Εμπορική κατάρρευση. Δέκα χρόνια αργότερα, εν έτη 2019  η κρίση έχει πλέον εισέρθει στο τρίτο στάδιο, ήτοι αυτό του Πολιτικού επιπέδου με  πιθανό επακόλουθο την Πολιτική Κατάρρευση της Δύσης. (τα  πέντε Στάδια της Κατάρρευσης- Dmitry Orlov,  2013).

Τα προοίμια  που θα οδηγήσουν τις επικείμενες εξελίξεις είναι ήδη μπροστά μας – Τεράστιο Παγκόσμιο Χρέος, επέλαση της νέας Τεχνολογίας, κατάρρευση του Κοινωνικού υποβάθρου Κουλτούρας, Παιδείας και Ηθών στην Δύση,  κατάρρευση του Φιλελευθερισμού και του Διεθνισμού, Εμπορικοί πόλεμοι, «Πολυπολικότητα»  και αποκεντρωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Διεθνείς σχέσεις (ΗΠΑ και Αγγλοσαξονικός κόσμος, Ε.Ε, Ρωσία, Κίνα, Ασία, Ισλαμικός κόσμος), «Απολυταρχικές» μορφές κυβερνήσεων, Κλιματική αλλαγή, κλπ.  Όλες αυτές οι εξελίξεις  δημιουργούν ένα εύφλεκτο πολίτικο-οικονομικό  μείγμα που  θα ρίξει, μέσα στην επόμενη δεκαετία, κατά κύριο λόγο την Δύση σε χάος οδηγώντας την σε μια από τις πιο κρίσιμες υπαρξιακές στιγμές της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήδη στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος κ. Τραμπ με την στήριξη των λεγομένων  «Συνταγματικών/Απομονωτικών» στοιχείων προχωρά σε ένα πολιτικό πόλεμο μέχρις εσχάτων εναντίον των «Διεθνιστών» του  Αμερικανικού κατεστημένου και του βαθέως κράτους.

Επιπροσθέτως, οι αναθεωρημένες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ έναντι της Ε.Ε και συμμάχων της πάλε ποτέ  “Φιλελεύθερης Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων” ( Liberal World Order), ο Εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, το Brexit, η ευπάθεια της Πολιτικής και Οικονομικής δομής της ΕΕ (Ευρώ), οι πολιτικές αναταραχές στην Γαλλία (Κίτρινα Γιλέκα) και την Ουγγαρία, η αναθεώρηση των Πολωνογερμανικών σχέσεων,  οι αντιφάσεις στην Ε.Ε  μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου καθώς και οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις της «Ανατολικής Ευρώπης  ενάντια στη «Βόρεια Ευρώπη» (λαθρομετανάστευση, ΜΚΟ, εθνικισμός, κλπ) είναι τρέχοντα γεγονότα τα οποία μαζί με τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών ανά την Υφήλιο το 2019 θα θέσουν τις βάσεις εκκινήσεως της «Νέας Τάξης Πραγμάτων»  (εκλογές σε Ε.Ε,  Αυστραλία, Καναδά, Ουκρανία, Ρωσία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Αργεντινή, Ινδία, Ν. Αφρική, Φιλιππίνες, κλπ).

Η απόφαση της Αμερικής να εγκαταλείψει τον ρόλο που διαδραμάτισε για περισσότερο από επτά δεκαετίες αποτελεί σημάδι καμπής.

Η «Φιλελεύθερη Παγκόσμια Τάξη» δεν μπορεί να επιβιώσει από μόνη της, διότι οι άλλοι δεν έχουν ούτε το ενδιαφέρον αλλά ούτε και τα μέσα για να την διατηρήσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας κόσμος που θα είναι λιγότερο ελεύθερος, λιγότερο ευημερής και λιγότερο ειρηνικός, τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους άλλους” – Dr. Richard Haass (Liberal World Order R.I.P – Cοuncil on Foreign Relations, 2018)

Μετά από 10 χρόνια απρόσκοπτης κοινωνικό-οικονομικης κρίσεως, η Υφήλιος έχει περάσει από το σημείο της μη επιστροφής. Τo τι ήτο πριν το 2008, δεν θα είναι πλέον. Η Δύση καλείται  να αναδιοργανώσει την Κοινωνία, την Οικονομία και τον Στρατό της για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Ευρώ-Ασία  (Κίνα, Ρωσία και Ισλαμικό κόσμο). << Η κατάσταση στην Υφήλιο μοιάζει πολύ με τον κόσμο της δεκαετίας του 1930 >>  διακηρύσσει ο Ray Dalio της Bridgewater Associates.

Η ηρεμία είναι προσωρινή, είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα, διότι η «παγκόσμια χύτρα» είναι υπό άκρα πίεση και το 2019 προοιωνίζεται να αποβεί το έτος της απ’ αρχής του Χάους!

*Πρώην στέλεχος της JPL-NASA

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα