Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΆρθραΠοιος είναι εν τέλει ο κ. Τραμπ;

Ποιος είναι εν τέλει ο κ. Τραμπ;

του Κώστα Παπαδόπουλου*

Οι εχθροί του τον χαρακτηρίζουν ως εκκεντρικό, φιλόδοξο, εγωπαθή με τάσεις παραφροσύνης, ή, επιεικέστερα, ως άτομο χαμηλού επιπέδου σωφροσύνης και ευαισθησιών, με ελάχιστη επιείκεια και σε κάποιες περιπτώσεις κακόβουλο, αδιάλλακτο και αδίστακτο.

Από την άλλη, οι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο άκρως προσαρμόσιμο στις καταστάσεις «πίεσης» όπως είναι αυτές του Υψηλού επιπέδου «Επιχειρείν», ή αυτές που αντιμετωπίζει ένας Ηγέτης ενός μεγάλου κράτους, κοινωνικότατο, εξεταστικό, τολμηρό, δυνατό, νικητή.

Σύμφωνα με τον κ. Sherman, καθηγητή Ψυχολογίας του Florida Atlantic University, ο κ. Τραμπ έχει εν τέλει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία που του καταλογίζουν και οι μεν και οι δε.

Ο κ. Sherman εν έτει 2015 και 2016 δημοσίευσε 2 άρθρα σχετικά με την προσωπικότητα και το αξιακό υπόβαθρο του κ. Τράμπ, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Βλέπουμε έναν σαφή οδηγό στην προσωπικότητα του που επιζητεί την αναγνωρισιμότητα, να κατέχει θέση ισχύος, να κερδίζει, να διοικεί, να γίνει διάσημος και να δημιουργήσει μια Υψηλή Υστεροφημία για τον εαυτό του».

Κώστας Παπαδόπουλος

«Οι άνθρωποι τείνουν να ψηφίζουν ηγέτες με κριτήριο την εικόνα του εαυτού τους. Έτσι, η προσωπικότητα του κ. Tραμπ, δείχνει και τα χαρακτηριστικά εκείνων που πιθανόν θα τον υποστηρίξουν και θα τον ψηφίσουν.

Ως εκ τούτου, η δημοτικότητα του στις δημοσκοπήσεις χρησιμεύει επίσης ως δείκτης της τρέχουσας αμερικανικής μας κουλτούρας», αναφέρει και υπογραμμίζει στα άρθρα του.

Όταν ενδελεχώς αναλύσαμε τα γραφόμενα, και στηριζόμενοι στις μέχρι τούδε κινήσεις και αποφάσεις του κ. Τραμπ, καταλήξαμε και επιλέξαμε τις ακόλουθες επισημάνσεις του κ. Sherman, εκ των οποίων κάποιες διαφοροποιήσαμε ελαφρώς τόσο στην δομή και τόνο, όσο και στην έννοια, διότι πιστεύουμε ότι έτσι αντιπροσωπεύεται ακριβέστερα η προσωπικότητα του Αμερικανού Προέδρου.

«Ο κ. Τραμπ έχει όλα τα σημάδια, προτερήματα και ελαττώματα, ενός υψηλού επιπέδου Επιχειρηματικού ατόμου, στρατηγικού Επενδυτή και διαχειριστή μεγάλων επιχειρηματικών κεφαλαίων. Είναι άνετος σε καταστάσεις αβεβαιότητος και κίνδυνου και δεν τον πειράζει να παίξει ένα στοίχημα, αν η αναμενόμενη αποπληρωμή είναι μεγάλη. Η άνεση του με την αβεβαιότητα τον κάνει πιο πρόθυμο να αναλάβει κινδύνους από τους περισσότερους ανθρώπους.

Προτιμά την «τέχνη» ως κύριο μέσον λήψεως αποφάσεων και επιτεύξεως στόχων από την «καθαρή επιστήμη» ήτοι λεπτομερείς αναλύσεις δεδομένων και μελέτες θεμάτων. Παρουσιάζει γρήγορα θρασείς και τολμηρές ιδέες και ενεργεί άμεσα Δίνει μεγάλη έμφαση στην «εμφάνιση και την αίσθηση» και έχει την τάση να λαμβάνει αποφάσεις με βάση το ένστικτο, την διαισθητική ικανότητα του και την τύχη του.

Έχει μικρή ανοχή για την ανυπακοή, απειθαρχία και για τη δημόσια κριτική καθώς και μικρή συμπάθεια και αποστροφή για όσους είναι ανεπιτυχείς η αναποτελεσματικοί, αποξενώνοντας και απολύοντας όποιον δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και δεν υποστηρίζει αυτόν ή τις επιδιώξεις του.

Ενδιαφέρεται για κυριαρχία και τη νίκη.

Ο κ. Τραμπ επιζητεί το αρχηγικό προφίλ και απολαμβάνει πραγματικά να εκτίθεται δημοσίως για ένα ακροατήριο. Υποστηρίζει σθεναρά παραδοσιακές αξίες και εκτιμά τους κανόνες, τη δομή, την ευθύνη, την αυτοεκτίμηση και την αυτοδυναμία, δηλαδή ότι ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του μόνος του. Έχει έντονη επιθυμία να οικοδομεί κοινωνικά δίκτυα, να συνεργάζεται και να συνάπτει συμφωνίες ιδιαίτερα με εκείνους που τον συμπαθούν. Επιδιώκει το προσκήνιο, το «φαίνεσθαι» και το κύρος. Θέλει άλλους ανθρώπους να παρατηρήσουν πόσο επιτυχημένος είναι. Ζει ένα πλούσιο τρόπο ζωής, θέλει να διασκεδάζει και να απολαμβάνει τα καλύτερα πράγματα στη ζωή»…

… και συνοψίζει…

«αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από τον κ. Tραμπ είναι αυτό που έχουμε ήδη δει και γνωρίζουμε από τη φήμη του, να είναι δριμύς, ορμητικός, τολμηρός, πραγματιστής, αποφασιστικός και αδίστακτος, ακριβώς όπως ήταν και ως επιχειρηματίας».

*Πρώην στέλεχος του Jet Propulsion Laboratory – NASA

Σημειώσεις

Εν έτει 2019 τα πολλαπλά και συσσωρευμένα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα δεν λύνονται ούτε με ευχολόγια ούτε από και από «σοφιστές-χαρτογιακάδες» η από «μάνατζερς» αλλά από Αρίστους, ηγέτες και ηγεσίες που έχουν κατ’ επανάληψιν Επιτυχώς Ενεργήσει και Επιχειρήσει σε άκρως αντίξοες συνθήκες και σε διαφορετικά και πολλαπλά επιχειρησιακά περιβάλλοντα.

Τα άρθρα του κ. Sherman μπορείτε να τα βρείτε εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα