ΆρθραΨεκάστε γιατί... χανόμαστε όλοι. Ούτε σάλιο από λάδι. Του χρόνου τα...

Ψεκάστε γιατί… χανόμαστε όλοι. Ούτε σάλιο από λάδι. Του χρόνου τα ουίσκι και αστακομακαρονάδες

Του Θοδωρή Βαρίκου

Τα μάθατε τα νέα Ελληνές μου, Αρκαδες, και πρωτίστως Κυνουριατες;
Το υπουργείο Γεωργίας αναγνωρίζει, λέει, ότι «έκανε λάθος το 2018 στην προστασία της ελιάς, από το δάκο και το γλοιοσπόριον (νέο φρούτο – ασθένεια αυτό) διότι πράγματι άργησαν την περασμένη χρονιά οι αναγκαίοι και αυστηρά φορολογούμενοι ψεκασμοί για το δάκο».

Και τώρα τι θα κάνουμε που το… παιδί (την ελιά ντε) το σκότωσαν σε τροχαίο, και ο δολοφόνος απλώς εζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς του;
Και τώρα πως θα πάνε τα μνημονοφαρμάκια κάτω ,χωρίς φρέντο, εσπρέσο, χωρίς τσίπουρο, ούζο, κρασί και… ουίσκι, αφού δεν υπάρχει ούτε μισόευρο, με άδειο ντεπόζιτο από λάδι στην αποθήκη, και το λίγο υπάρχον, και αυτό το άτιμο… βαράει οξέα πάνω από 2 με 3 τα εκατό και μέσο όρο 1,50 (είπαμε όχι 2 ή 3 γραμμές, τα ξέρετε καλύτερα από εμένα αυτά).

Οι αγρότες έχουν το… πιστόλι.
Λοιπόν, επειδή το θέμα το έψαξα, από Κέρκυρα και Χαλκιδική μέχρι Κρήτη και Δωδεκάνησα, και προκειμένου να αποφύγουμε καμιά … νέα στο μέλλον, εθνική καταστροφή – στο μεγαλύτερο και ασυναγώνιστο ελληνικό προϊόν – αλλά Μακεδονία, Κύπρο, Μικρά Ασία και Πόντο, ακούστε με και εφαρμόσετε τα παρακάτω, που προτείνω, και μετά τα ξαναεξετάζουμε μαζί, ποιο επιστημονικά και… ζόρικα.
Κατ’ αρχήν ακολουθείστε το παράδειγμα υπόδειγμα, του Νομού Μεσσηνίας, όπου οι Μεσσήνιοι έχουν στραφεί κατά του Δημοσίου και συγκεκριμένα του Υπουργείου Γεωργίας και ζητούν το αυτονόητο, εύλογο, και δίκαιο, τουτέστιν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για την καταστροφή που έπαθαν.

Και επειδή ξέρουν σε ποια χώρα ζούνε, προειδοποίησαν, πως εάν χάσουν την υπόθεση στην Ελλάδα, θα προχωρήσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και εάν ούτε εκεί δικαιωθούν, υπάρχουν και τα τρακτέρ και άλλες μεθοδευμένες πιέσεις, και τρόποι, που αποδίδουν…
Το ισχυρό όπλο τους, είναι η επίσημη ομολογία παραδοχή του υπουργείου Γεωργίας, «ότι την περασμένη χρονιά έγιναν… καθυστερήσεις στους ψεκασμούς δάκου (τρώει τη σάρκα της ελιάς μέχρι κουκούτσι και σαπίζει αυτή) και παρουσιάστηκε πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο… πρωιμότητας (όλα επιταχύνθηκαν (ωρίμασαν) κατά δύο εβδομάδες) λόγω βροχών, υγρασίας και ζέστης». Συμπερασματικά βέβαια, το πιστόλι το κρατούν οι αγρότες, διότι έχουμε καραμπινάτη ομολογία ενοχής του δράστη δημοσίου, με τις καθυστερήσεις του.

Άρα πρέπει να πληρώσει για τις παράνομες η παράτυπες, εάν θέλετε… αναγνωρισμένες παραλείψεις του. Και αυτό διότι οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι των αρμόδιων υπουργών, έπρεπε και οι αυτοί να διατάξουν επιταχύνουν τους ψεκασμούς τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουνίου η έστω τα μέσα Ιουνίου, Αυτοί όμως τι έκαναν;
Γενικά στη χώρα οι ψεκασμοί άρχισαν μετά τον Ιούλιο και στην Κυνουρία, που τα είδα και άκουσα, Ιδίοις όμμασι και οσσί, μετά τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Και τότε τι συνέβη; Ο δάκος λόγω ζέστης, υγρασίας και βροχών, έκανε πάρτι στις ελιές και βρήκε, και απρόσμενους συντρόφους το θανατηφόρο Γλοιοσπόριον (κτυπάει το άνθος της ελιάς, όταν πάει να μετατραπεί από τον ανθό της σε καρπό υποτυπώδη ελιά). «Κτυπάει» τον μίσκο της, ξηραίνεται και πέφτει. Ο άλλος απρόσμενος φετινός σύντροφος του δάκου, ήταν τα κουνούπια, τα οποία αποθρασυμμένα κατέλαβαν και τα… βουνά.
Οι δε εργαζόμενοι στις ελιές, χωρίς διπλά παντελόνια και κάλτσες, δεν πλησίαζαν δένδρο. Για όλα αυτά , όμως δεν φταίνε οι ελαιοπαραγωγοί μικροί και μεγάλοι, γιατί και αυτοί, έκαναν ο, τι περνούσε από το χέρι τους και τις δυνατότητές τους. Οι περισσότεροι ράντισαν τις ελιές και στη φάση του άνθους και στον καρπό τους. Αλλά με σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα.
Άλλοι ράντισαν σε συχνότητες 4 – 5 φορές και διασώθηκαν απλώς από την ολική καταστροφή. (π.χ. φίλος Κρητικός Ηράκλειο έβγαζε 15 τόννους λάδι και πήγε στους… 8, στη Μεσσηνία άλλος 3 τόνους και πήγε στα 200 κιλά και άλλοι. ).

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Κατ’ αρχήν, όπως μου εκμυστηρεύτηκαν γεωπόνοι με εμπειρία στους ψεκασμούς περασμένων χρόνων (επιθυμούν την ανωνυμία τους, διότι και τώρα υπάρχει φακέλωμα) ο καλύτερος ψεκασμός είναι με τα αεροπλάνα.
Σ’ αυτό αντιδρούν οι μελισσοτρόφοι. Επίσης αποτελεσματικός είναι ο δολοματικός ψεκασμός με δακοπαγίδες.
Με την προϋπόθεση, ωστόσο, πως πρέπει να μην μένουν αψέκαστα κενά (γειτονικά κτήματα). Στον μικρό καθολικό ψεκασμό με ράντισμα, πρέπει να αρχίζει απ’ έξω προς τα μέσα και το ίδιο να κάνουν και οι γείτονες, διότι φεύγει και ξαναγυρίζει ο δάκος από τα αψέκαστα κτήματα.
Τέλος οι γεωπόνοι εκτιμούν, ότι πλέον και ο δάκος και το γλοιοσπόριον καθώς και τα κουνούπια, παθαίνουν, όπως οι άνθρωποι… Μυθριδρατισμό, δηλαδή συνηθίζουν τα ίδια φυτοφάρμακα σε μικρές δόσεις και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. (αντισώματα)

Γι’ αυτό, λένε, οι γεωπόνοι, πρέπει να αλλάζουν τύπο και δραστικότητα κατά καιρούς (πώς να ζήσουν και οι ιδιοι και η «Μοσαντο» και η «Μπάγιερ» άνθρωποι είναι και αυτοί… )
Εδώ βέβαια μπαίνουν και οι οικολογικές οργανώσεις και επιβάλλουν μικρές δόσεις δραστικών ουσιών στα φυτοφάρμακα, που σημαίνει πως πρέπει να αυξηθούν οι συχνότητες των ραντισμών και ψεκασμών μειώνετε «η ποιότητα» αυξάνεται η ποσότητα.

Υ.Γ. σ.σ όπως τα φτιάξαμε καλά να πάθουμε… περαστικά μας, ραντεβού τη νύκτα στα κυπαρίσσια να μη μας βλέπουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα