ΣυνεντεύξειςΤάσος Λάμπρου: «Θα εφαρμόσουμε την Συλλογική Διακυβέρνηση…»

Τάσος Λάμπρου: «Θα εφαρμόσουμε την Συλλογική Διακυβέρνηση…»

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Κατάφερε και στάθηκε όρθιος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, δεδομένου ότι αν και εκκίνησε κυριολεκτικά από το σημείο μηδέν σαράντα μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, δημιουργώντας μια νέα Παράταξη την ΠΡΟΣΥΕΡ, τελικά έλαβε ένα αξιόλογο εκλογικό ποσοστό της τάξεως του 20%…

Έκτοτε, ο υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Ερμιονίδας Τάσος Λάμπρου, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο, ασκώντας δομική αντιπολίτευση χωρίς περιστροφές και ξύλινο λόγο και πλέον φέρεται επάξια ως συνδιεκδικητής του δημαρχιακού θώκου…
Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που ο ίδιος παραχώρησε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Είστε ένας έμπειρος Αυτοδιοικητικός και αποφασίσατε εκ νέου να διεκδικήσετε το αξίωμα του δημάρχου… Γιατί επιμένετε;
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
: «Είμαστε μια νέα πολιτική δημοτική δύναμη, η οποία συστάθηκε σας θυμίζω, σαράντα ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών του Μαϊμού 2014. Σε αντίθεση τότε με όλα τα προγνωστικά που δεν μας ήθελαν μέσα στο παιχνίδι, εντούτοις καταφέραμε να αθροίσουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα της τάξεως του 20% και να λάβουμε ξεκάθαρη εντολή από τους δημότες να ασκήσουμε έλεγχο στα δρώμενα της επερχόμενης δημοτικής αρχής, για όλο αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Βασικός μας στόχος είναι να διαμορφώσουμε μια νέα δυναμική και ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για την Ερμιονίδα.»

Κ.ΠΡΩΙΜΟΣ: Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι εσείς προσωπικά βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή του αντιπολιτευτικού πυρός…
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:
«Αυτή την υπεύθυνη στάση που ακολουθήσαμε, ελέγχοντας την παρούσα δημοτική αρχή αλλά και στηρίζοντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίσαμε να την κεφαλαιοποιήσουμε τώρα, ζητώντας από τον κόσμο, να μας αναθέσει με την ψήφο τη διοίκηση του δήμου Ερμιονίδας από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Ουσιαστικά το όραμα μας κινείται σε τρείς άξονες: ο πρώτος έχει να κάνει με την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου μέσα από την σωστή διαχείριση της καθημερινότητας, δεύτερον να εντάξουμε τον δήμο μας, στην ομάδα των ΟΤΑ που με δικά τους μέσα και μηχανισμούς αξιοποιούν ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα μέσω χρηματοδοτήσεων, γι αυτό και φωνάζουμε, ότι ο δήμος Ερμιονίδας πρέπει να διαθέτει διαχειριστική επάρκεια, ένα τρίτος άξονας είναι να μπορέσουμε να εκφράσουμε το νέο μοντέλο της Συλλογικής διακυβέρνησης. Καλούμε λοιπόν τους δημότες να στηρίξουν τις ιδέες μας και να μας συμπαρασταθούν σε ένα κοινό αγώνα για την τελική νίκη».

Κ.ΠΡΩΙΜΟΣ: Γιατί ο δικός σας Συνδυασμός, η «Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας», να είναι σε θέση να πράξει όλα όσα δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι; Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά;
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:
«Αντικειμενικά, φίλοι και αντίπαλοι παραδέχονται ότι το ψηφοδέλτιο μας, αποτελείται από εν δυνάμει Δημοτικούς Συμβούλους που πρεσβεύουν ό,τι καλύτερο από πλευράς επιστημονικού και πολιτικού δυναμικού, επιτυχημένοι στους επαγγελματικούς τομείς τους, προερχόμενοι από όλους τους χώρους, έχοντας τεχνοκρατική αντίληψη, έτοιμοι να υλοποιήσουν και το πιο απαιτητικό και δύσκολο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Επίσης δεν σας κρύβω, ότι οι υπάρχουσες και οι προηγούμενες εμπειρίες, τόσο οι δικές μου όσο και αρκετών συνεργατών μου, από τους θεσμικούς ρόλους της Συμπολίτευσης αλλά και της Αντιπολίτευσης, παγιώνουν και διασφαλίζουν την ορθή διαχείριση σε πολλά νευραλγικά πόστα του δήμου μας.
Έχουμε μάθει από τα λάθη μας και από τα λάθη των σημερινών διοικήσεων, αλλά το πιο σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζεις, να εντοπίζεις τις αδυναμίες σου και να βελτιώνεσαι συνεχώς, με βασικό μέλημα να ενεργοποιήσουμε τους δημότες σε μια κοινή προσπάθεια…»

Κ.ΠΡΩΙΜΟΣ: Είναι αλήθεια, ότι ασκείτε δομική Αντιπολίτευση από την πρώτη μέρα της ανάληψης των θεσμικών σας καθηκόντων… Αυτό, εκτιμάτε ότι ο δημότης το έχει αναγνωρίσει και θα σας το ανταποδώσει με την ψήφο του μεθαύριο;
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:
«Πιστεύω ότι ο κόσμος μέσω των έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, έχει παρακολουθήσει την αντιπολιτευτική μας πορεία.
Δεν είμαστε η Παράταξη που στάθηκε απέναντι στην παρούσα Δημοτική Αρχή την τελευταία στιγμή. Εμείς τηρώντας μια στάση πολιτικής υπευθυνότητας όλα αυτά τα χρόνια, ελέγξαμε και κρίναμε τα κακώς πεπραγμένα αλλά και στηρίξαμε όλες τις θετικές αποφάσεις…
Νομίζω ότι ο κόσμος έχει αναγνωρίσει, έχει πλέον εκτιμήσει τον μεγάλο και διαρκή αγώνα μας έναντι στα φαινόμενα, αναποτελεσματικότητας, κακοδιαχείρισης και θα το κεφαλαιοποιήσουμε αυτό, μέσα από ένα θετικό και νικηφόρο αποτέλεσμα, στις μεθαυριανές εκλογές…»

Κ.ΠΡΩΙΜΟΣ: Θα μπορούσατε να μας απαριθμήσετε τα πιο σημαντικά λάθη και τις παραλείψεις, της απερχόμενης διοίκησης Σφυρή;
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:
«Πρώτον, η κακοδιοίκηση και η αναποτελεσματικότητα της νευραλγικής ΔΕΥΑΕΡ, της οποίας οι ιθύνοντες δεν είχαν τη βούληση να ενημερώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας για καίρια ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση όπως είναι η ΔΕΥΑΕΡ να επιβιώσει με τόσο μεγάλα οικονομικά ελλείμματα και με ένα τρόπο λειτουργίας των απευθείας αναθέσεων, χωρίς διευθυντή και χωρίς επαρκή στελέχωση.
Δεύτερο λάθος, η μη εκτέλεση των Τεχνικών Προγραμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας για το 2017, 2018, με αποκλειστική ευθύνη του Δημήτρη Σφυρή, ο οποίος πίστευε πως θα μπορούσε να τα φέρει εις πέρας την τελευταία στιγμή.
Με αυτή την παράλειψη, έμειναν αναξιοποίητοι πόροι προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμίζω πως πέρσι ήρθαν για πρώτη φορά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργειας για τις περιοχές του Ηλιοκάστρου και της Θερμησίας και Διδύμων. Κάναμε αποδοχή του ποσού των εκατόν τριάντα χιλιάδων με μια αναλογική κατανομή, έγινε η μελέτη μετά από οκτώ μήνες και δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να υλοποιηθεί.
Τρίτον και σημαντικότατο λάθος, ο δήμος δεν αξιοποίησε κανένα Ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα, γι αυτό και δεν ήρθε καμία νέα χρηματοδότηση στην Ερμιονίδα.
Τέταρτον, ο δήμος, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια, θα έπρεπε να εκπονήσει ώριμες μελέτες για την υλοποίηση νέων μεγάλων έργων, ωστόσο αυτές ήταν μηδαμινές ήταν έως ελάχιστες.
Πέμπτον, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, έχασε το στοίχημα της Καθημερινότητας, αρκεί να παρατηρήσετε την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται εν γένει η περιοχή, στις συνοικίες της, στις Κοινότητες και τους δρόμους…»

Κ.ΠΡΩΙΜΟΣ: Αν υποθέσουμε πως ο Σεπτέμβριος, θα σας υποδεχτεί στον δημαρχιακό θώκο, εν συνεχεία που θέλετε να «φτάσετε» την Ερμιονίδα;
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:
«Βασικός μας στόχος είναι η προσαρμογή μας στο νέο μοντέλο διοίκησης, μέσα από ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις.
Με αναβαθμισμένη τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, με την καθιέρωση της ώρας του Δημάρχου ο οποίος θα απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις, επίσης να εφαρμόσουμε τον αναγκαίο θεσμό της λογοδοσίας, κάτι που είναι άγνωστο εδώ και πέντε χρόνια στον δήμαρχο Δημήτρη Σφυρή. Απαραιτήτως να αναβαθμίσουμε το ρόλο των Επιτροπών των Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και να εφαρμόσουμε τον θεσμό του Εντεταλμένου Συμβούλου του Δήμου.
Στηρίξαμε το πρόγραμμα της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, όμως δεν επαρκεί για την οριστική λύση του προβλήματος που ταλανίζει την περιοχή μας.
Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή, ώστε να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδης απαιτήσεις δημοτών και κατοίκων, που θέλουν καθημερινά καθαρές τις γειτονιές τους».

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα