ΑργολίδαΤάσος Λάμπρου: «160 ενήλικοι μαθητές πήραν πτυχίο»

Τάσος Λάμπρου: «160 ενήλικοι μαθητές πήραν πτυχίο»

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Ευκαιρίας δοθείσας με τη συμπλήρωση δώδεκα χρόνων από την λειτουργία της εκπαιδευτικής δομής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι, συνομιλήσαμε με τον Καθηγητή κ. Τάσο Λάμπρου ο οποίος υπηρετεί με ζήλο τον ανωτέρω θεσμό – ανάχωμα στις πολυδιάστατες επιπτώσεις της Οικονομικό – κοινωνικής κρίσης που, ταλανίζει την χώρα μας.
Διαβάστε ως ακολούθως, την άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνέντευξη, που ο κ. Λάμπρου παραχώρησε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, σχετικά με τα Έργα και τις Ημέρες του ΣΔΕ…

Κ.Π: Δώδεκα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι, τι σημαίνει αυτό για εσάς;
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
: «Πράγματι τον Ιούνιο 2019, κλείσαμε 12 χρόνια λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι, το οποίο λειτουργεί ως παράρτημα σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου. Τα ΣΔΕ αποτέλεσαν ένα πρωτοποριακό θεσμό της δια βίου μάθησης, αφού έδωσαν την δυνατότητα σε πολλούς ενήλικους μαθητές να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, το Γυμνάσιο και να πετύχουν να ενταχθούν με αυτό το σημαντικό εφόδιο στην αγορά εργασίας.
Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος που προσφέρω τις υπηρεσίες σε αυτήν την σημαντική δομή της δια βίου μάθησης και με τις δυο ιδιότητες του καθηγητή – εκπαιδευτή αλλά και του αιρετού δημοτικού συμβούλου προσπαθώ να στηρίξω την λειτουργία του και να πείσω τους ενήλικους υποψήφιους μαθητές μας να τολμήσουν να ενταχθούν και να παρακολουθήσουν την λειτουργία του.
Αξίζει να επισημάνω ότι για δώδεκα συνεχή χρόνια τόσο ο Δήμος Κρανιδίου όσο και ο Δήμος Ερμιονίδας πρωταγωνίστησαν στην υποστήριξη της λειτουργίας του σχολείου, έδωσαν μάχες να παραμείνει ενεργή αυτή η δομή της δια βίου μάθησης που τόσα πολλά έχει προσφέρει σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας, 160 ενήλικοι μαθητές μας κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι απέκτησαν νέα εφόδια, νέες φιλίες, κοινωνικοποιηθήκαν, είδαν με διαφορετικό μάτι τις προκλήσεις της ζωής, απέκτησαν την αίσθηση συμμετοχής, αρνήθηκαν τους αποκλεισμούς και την περιθωριοποίηση. Συνεχίζουμε λοιπόν και στην νέα σχολική χρονιά και με την συνεχή βοήθεια της σχολικής κοινότητας του Γυμνασίου Κρανιδίου θα είμαστε έτοιμοι και στην νέα σχολική χρονιά να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, μια χρονιά γνώσης, εμπειριών, συμμετοχής και δια βίου μάθησης».

Κ.Π:Ποιοι καλούνται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα σας, στην πρόσκλησή σας;
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:
«Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται στους ενήλικους υποψηφίους μαθητές μας που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν τελείωσαν το Γυμνάσιο την ώρα που έπρεπε και τους δίνεται μια δεύτερη -μεγάλη ευκαιρία να το πετύχουν με την ένταξής τους στην λειτουργία του σχολείου. Μετά από δυο κύκλους μάθησης δυο ετών θα ολοκληρώσουν τα μαθήματα τους, και το πρόγραμμα των σπουδών του σχολείου, θα αποκτήσουν το Απολυτήριο Γυμνασίου που τόσο απαραίτητο είναι στην σύγχρονη κοινωνία μας.
Έτσι, με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση (Υ/Ε) σε επίπεδο Γυμνασίου, έτσι μπορεί ένα επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε γενικά και επαγγελματικά λύκεια και στις σχολές μαθητείας.
Μπορούν φυσικά να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να έχουν συμμετοχή σε κοινωνικά προγράμματα που έχουν ως προϋπόθεση την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Καθώς επίσης δίνουμε την δυνατότητα σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς μαθητές μας με την ένταξη τους στο σχολείο μας να κοινωνικοποιηθούν, να κερδίσουν ντο στοίχημα της ελληνικής γλώσσα αλλά και να παρακολουθήσουν το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών των σχολειών δεύτερης ευκαιρίας».

Κ.Π:Ποιους στόχους έχετε θέσει για την νέα σχολική χρονιά;
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:
«Οι στόχοι μας κάθε χρονιά είναι, να καλύψουμε μια κοινωνική ανάγκη των ενηλίκων μαθητών μας, να περιορίσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και να δώσουμε μια μεγάλη δεύτερη ευκαιρία στους συμπολίτες μας που θέλουν να παρακολουθήσουν το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στο Κρανίδι. Το ΣΔΕ θα υπάρχει και θα λειτουργεί όσο υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ενήλικες μαθητές άρα στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, να ενημερώσουμε τους υποψήφιους- ενήλικους μαθητές μας και να τους πείσουμε να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών τους σχολείου μας.
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η υποχρεωτικότητα παρακολούθησης και απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου εστιάζεται σε αυτούς που είναι ηλικιακά μέχρι 50 ετών, και το βρίσκουν μπροστά τους λόγω υποχρεωτικής παρακολούθησης του Γυμνασίου. Άρα στόχοι για την επόμενη χρονιά είναι:
• Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για να στηρίξει την λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας
• Ενημέρωση των υποψηφίων μαθητών μας – ένταξη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου
• Σύνδεση του ΣΔΕ με παράλληλες δράσεις με τις πολιτιστικές και κοινωνικές δομές της τοπικής μας κοινωνίας.
• Να έρθουμε σε ρήξη με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που εμποδίζουν τους ενηλίκους να ενταχθούν στο ΣΔΕ. Μόνο έτσι θα πετύχουν στο στοίχημα της αντιμετώπισης του αποκλεισμού και της απόκτηση της βεβαίωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Υ/Ε)».

Κ.Π:Συνεπώς, πιστεύετε ακράδαντα στην αξία της δια βίου μάθησης;
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
: «Όχι μόνο την πιστεύω ακράδαντα, αλλά την υπηρετώ εδώ και είκοσι χρόνια. Ως καθηγητής – εκπαιδευτής υπηρετώ την δια βίου μάθηση, την επαγγελματική εκπαίδευση – κατάρτιση, την κοινωνική εκπαίδευση εδώ και 20 χρόνια μέσα από τον θεσμό των ΙΕΚ (Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης) μέσα από τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, μέσα από τα σεμινάρια επιμόρφωσης των Κ.Ε.Κ.
Στην σύγχρονη εποχή μας, απαιτείται να κερδίζουμε το στοίχημα της προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και η δια βίου μάθηση αυτό υπηρετεί. Η πολιτεία μέσα από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης συντονίζει τις δράσεις διαμορφώνει προτεραιότητες για να σχεδιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις κοινωνικές, οικονομικές ανάγκες της κοινωνίας μας.

Απαιτείται να δίνουμε πολλές δεύτερες ευκαιρίες στον εαυτό μας και η δια βίου μάθηση αυτό το εξασφαλίζει, και φυσικά δεν είναι μόνο στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας διαχέεται παντού γιατί όλοι μας απαιτείται να αξιοποιούμε τις σπουδαίες μεγάλες ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται στην γνώση, στην εξειδίκευση, στην επαγγελματική καριέρα, στο «επιχειρείν», στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου στη σύγχρονη κοινωνία μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα