ΣυνεντεύξειςΓιώργος Διδασκάλου: «Επιχειρούμε μια επανεκκίνηση»

Γιώργος Διδασκάλου: «Επιχειρούμε μια επανεκκίνηση»

Αποκλειστικά στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

«Η περίοδος των συγκρούσεων, των λαϊκισμών και των μικροπολιτικών συμφερόντων, οδήγησαν στην πτώχευση της χώρας… Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια, ειδικά οι νέοι άνθρωποι πρέπει να προσεγγίσουν τις εξελίξεις με μια ευρύτερη και Ελληνικότερη θεώρηση… Έχουμε ξεκινήσει μια σειρά επαφών με όλες τις περιφερειακές αρχές, διότι πιστεύουμε ότι τα αρχαιολογικά μνημεία ανήκουν σε όλους και… λίγο παραπάνω σε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια τα στήριξαν, τα προστάτευσαν και παραχώρησαν και τους χώρους… Επιζητούμε την εξωστρέφεια».
Τα ως άνω δήλωσε ο εξ’ Αργολίδας καταγόμενος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου στον εκδότη της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κώστα Πρώιμο, σε μια εφ΄ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη.
«Υπάρχουν υπάλληλοι στο Υπουργείο με υψηλή διοικητική και επιστημονική κατάρτιση που καθημερινά προσπαθούν, μοχθούν για να συμβάλλουν τα μέγιστα στο παραγωγικό έργο των υπηρεσιών που συνθέτουν το υπουργείο μας», επισήμανε ο κ. Διδασκάλου.

Ερωτηθείς ο ανωτέρω, αν θα μπορούσαν στο μέλλον να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες με βασικό στόχο έναν πιο θετικό βηματισμό της χώρας μας μέσω της ανάδειξης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, είπε πως δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές όταν στοχεύουμε στην άνοδο της Ελλάδας, ιδίως όταν ως εφαλτήριο περαιτέρω ανάπτυξης είναι ο Πολιτισμός που μας ενώνει…
Ενδεχομένως να παρατηρούνται διαφορετικές προσεγγίσεις για την οπτική και την εκτίμηση ενός έργου, όμως όλοι μας ανεξαιρέτως, οφείλουμε να υπηρετούμε το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα που εν προκειμένω είναι ο Πολιτισμός. Μόνο μέσα από τη δημιουργία υπεραξιών – απόρροια της ουσιαστικής Πολιτισμικής αναβάθμισης θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή», δήλωσε ο κ. Διδασκάλου, ενώ στην συνέχεια τοποθετήθηκε:

► ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ:

«Καταρχήν επιχειρούμε μια επανεκκίνηση των δράσεων του υπουργείου, γιατί θαρρείς πως ο χρόνος σταμάτησε πριν τέσσερα – πέντε χρόνια. Πραγματοποιούμε την ψηφιοποίηση, την καταγραφή όλων των αρχαίων μνημείων, φανταστείτε πως η Αμφίπολη, το Τατόι, η Εθνική Πινακοθήκη, δεν έχουν τύχει σχεδόν καμίας μέριμνας…
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε όταν παραλάβαμε έχει να κάνει με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, που μόλις άγγιξε το 10-12%…Υπάρχουν τεράστιοι πόροι, που πρέπει να αξιοποιηθούν για να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, υπεραξίες και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με άλλα έργα.

Δεν μπορεί να ισχυριζόμαστε πως η χώρα οφείλει να επανακάμψει μετά από μια μεγάλη και δύσκολη περίοδο και το Υπουργείο Πολιτισμού να μην αναλάβει σημαντικό ρόλο προς την επιθυμητή αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Δεν είναι δυνατόν να είναι κλειστά τα εξήντα από τα εβδομήντα πωλητήρια του ΤΑΠΑ, να μην έχουν δηλαδή προϊόντα, τώρα μετά από αγώνα ανοίξαμε αυτό της Ακρόπολης, το ίδιο συνέβη και στις Μυκήνες το οποίο αν κάνετε ένα ρεπορτάζ θα διαπιστώσετε ότι οι πωλήσεις του πηγαίνουν πολύ καλά…
Στόχος επίσης είναι να επισκεφτούμε τις υπηρεσίες μας και τις δομές μας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, να προσλάβουμε εποχικό προσωπικό και να παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις. Να ξέρουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες ειδικά σε θέματα μείζονα πως θα είμαστε δίπλα τους, ανά πάσα ώρα και στιγμή… Η δουλειά είναι συλλογική.»

► ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ:

«Στην Αργολίδα ήδη δρομολογείται και προχωρά το έργο του Μουσείο στο Άργος με προϋπολογισμό γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ, έχω επιληφθεί για την επίσπευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση της «Καστρονησίδας» «Μπούρτζι», ώστε να ενταχθεί στο εορταστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 2021, έχω ζητήσει από την Εφορεία της Αργολίδας, να μου στείλουν σχετικές προτάσεις. Επίσης, σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο Ναύπλιο και μετά από συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης κ. Δημήτρη Κωστούρο, αποφασίσαμε να μεριμνήσουμε για την αποκατάσταση του προβλήματος που παρουσιάζει εδώ και χρόνια ο Άγιος Νικόλας, δεσμεύσαμε το απαιτούμενο ποσό και θα εκπονήσουμε τις σχετικές μελέτες. Έχουμε στείλει Μηχανικούς για να κάνουν αυτοψία και σε άλλα μνημεία του Ναυπλίου, ώστε να έχουμε ιδία άποψη της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και να παρέμβουμε αναλόγως. Είναι κρίμα να γκρεμίζονται τα τείχη της Ακροναυπλίας, όπως με ενημέρωσε προσφάτως σε συνάντησή μας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Πολιτισμός είναι και η προστασία τους, όχι μόνο η ανάδειξή τους…

Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ενώ στην Τίρυνθα θα πολλαπλασιάσουμε το ενημερωτικό υλικό, ώστε να αναδείξουμε επικοινωνιακά αυτό το σημαντικό έργο.
Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός είναι Οικουμενικής Εμβέλειας, ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών, όλοι εμείς Αργολιδείς και μη, οφείλουμε επιτέλους να τον αναδείξουμε δεόντως, ώστε να θέσουμε τις υγιείς βάσεις για την μελλοντική δημιουργία ενός νέου Μυκηναϊκού πολιτισμού, πιο ελληνικού και πιο Οικουμενικού…»

► ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ:

Αυτή την στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού πορεύεται υπό την ηγεσία της κ. Μενδώνη, η οποία έχει υψηλότατη επιστημονική κατάρτιση αλλά και διοικητική εμπειρία. «Γεφυρώσαμε» ένα προηγούμενο χάσμα συνεργασίας που υπήρχε στους Τεχνικούς και τους Αρχαιολόγους, και με αυτόν τον τρόπο ελισσόμαστε ταχύτατα, φτάνοντας στην ουσία… Γινόμαστε πιο παραγωγικοί και εύστοχοι… Κακά τα ψέματα, στην εποχή μας μόνο μέσα από διεπιστημονικές συνεργασίες μπορούμε να φέρουμε απτά αποτελέσματα…»

► ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ:

«Είναι ένα ζήτημα που τελείωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα και φυσικά η διενέργεια των όποιων ανασκαφών θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον επενδυτή».

► ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ:

«Ήδη έχουμε λάβει απόφαση με το ΚΑΣ, για την εγκατάσταση καινούριου σύγχρονου αναβατορίου, θα μπορεί να ανυψώσει ένα τόνο βάρος, θα χωράνε δύο συνοδοί με καροτσάκια και θα διαθέτει μια λειτουργική καμπίνα. Επίσης λάβαμε απόφαση για την αντικεραυνική προστασία του χώρου και για την αναβάθμιση του φωτισμού της, διότι η εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης απέχει παρασάγγας από αυτήν της σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε το 2014. Παρατηρήθηκαν ελλείψεις, έχουν γίνει καταστροφές, υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο σύντομα αυτό το μνημείο Παγκόσμιας ακτινοβολίας πραγματικά θα «λάμψει»…
Ευελπιστούμε πως του χρόνου αυτή την περίοδο, να έχουμε ολοκληρώσει τις όποιες παρεμβάσεις μας…
Ήδη δρομολογούμε βελτιώσεις γύρω από την λειτουργικότητα του Μουσείου, ώστε να αναδεικνύεται σε μέγιστο βαθμό αυτό το μεγαλείο του ιερού Βράχου μαζί με τα διπλανά επισκέψιμα αρχαιολογικά σημεία όπως το Ηρώδειο, μιλάμε δηλαδή, για μια συλλογική αναβάθμιση της Ακρόπολης.»

► ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΤΟΪ:

«Πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό εγχείρημα, ήδη έχουν γίνει μελέτες, οι οποίες έχουν δημοπρατηθεί…»

► ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ:

«Υπήρξαν στο παρελθόν χρόνο – καθυστερήσεις, έχουμε επισπεύσει τις διαδικασίες, έχουμε κάνει πάνω από δέκα συναντήσεις, εγώ προσωπικά έχω αναλάβει τον συντονισμό του έργου, ένα τμήμα το κάνει το Ίδρυμα Νιάρχος, ένα άλλο κομμάτι το προχωράει το Υπουργείο και το υπόλοιπο η Εθνική Πινακοθήκη σε συνεργασία με την Περιφέρεια, κάθε εβδομάδα με τους συνεργάτες μου επισκεπτόμαστε το εργοτάξιο, ενώ κάθε δεκαπέντε μέρες γίνεται και μια ευρύτερη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων φορέων ώστε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο…»

► ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ:

«Προχωράμε το θέμα των απαλλοτριώσεων στο λόφο «Καστά» της Αμφίπολης, ήδη η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε ένα έργο που ήταν παρατημένο, ενώ προχωράμε την έγκριση κονδυλίων για μελέτες και υποστηρικτικές δράσεις…»

► ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ:

«Τα νέα για την ένταξη της Σπιναλόγκα στα μνημεία UNESCO είναι θετικά, καθώς «τρέχουμε» όλες εκείνες τις απαραίτητες διαδικασίες.
Διατυπώνονται κάποιες παρατηρήσεις τις οποίες απαντούμε και τις «θεραπεύουμε.» Ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε πετύχει και αυτόν τον στόχο μας».

► ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ:

«Σημαντική είναι η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού σε δυο σημαντικά έργα της Ανατολικής Αττικής για την διαχείριση των λυμάτων τα οποία θα κατασκευάσει η ΕΥΔΑΠ, υπογράψαμε τα μνημόνια συνεργασίας για τις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές για το μεγάλο έργο Πάτρα – Πύργος και το άλλο στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης, στο αεροδρόμιο, όλες οι υπηρεσίες προσπαθούν να είναι πιο παραγωγικές αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο, το επιθυμεί η Υπουργός αλλά και όλοι εμείς..»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα