Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας»
Με αφορμή και αιτία τις πρόσφατες επετειακές εκδηλώσεις για το έργο και την συμβολή του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, στην σύσταση του πρώτου ελληνικού κράτους, συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του ομώνυμου Ιδρύματος κ. Κώστα Χελιώτη.
Ο ανωτέρω έγκριτος δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ναυπλιέων, μίλησε στον Κώστα Πρώιμο για το πολυσχιδές έργο του ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας», το οποίο ξεπερνά πλέον τη δυναμική της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου…
Κώστας Πρώιμος: Ποιος είναι ο ρόλος του Ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας»;
ΚΩΣΤΑΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ: «Το ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας» είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ναυπλιέων.
Αρχικά στόχος του ήταν η έρευνα και η ανάδειξη του έργου του Κυβερνήτη, ωστόσο στη συνέχεια ο ρόλος του διευρύνθηκε με προσανατολισμό την γενικότερη ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής του Ναυπλίου. Καταρτίσαμε δύο κύκλους εκδηλώσεων και έρευνας και συνεδρίων που οδήγησαν στην περιοδική έκδοση των «Ναυπλιακών Αναλέκτων». Επανεκδώσαμε το βιβλίο του Τάσου Γούναρη, όπως και δημιουργήσαμε έναν τόμο των «Ναυπλιακών Αναλέκτων» στηριζόμενο στις πρωτότυπες και αδημοσίευτες μέχρι τότε εισηγήσεις του συνεδρίου της Ναυπλιακής Επανάστασης του 1862, ταυτόχρονα διεξήχθησαν εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα με κύριο σκοπό την προσέγγιση όλου αυτού του υλικού στους μαθητές μέσα από τα σχολεία τους».
Κώστας Πρώιμος: Προφανώς τίθενται κάποιες βασικές προτεραιότητες στο εγχείρημά σας…
ΚΩΣΤΑΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ: «Βασικές προτεραιότητες του ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας» αποτελούν η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών για την τοπική ιστορία.
Το να περιπλανιέσαι στην πόλη του Ναυπλίου, απλώς να βλέπεις τα κάστρα και τα κτήρια και να τα θαυμάζεις δεν λέει τίποτα, αν οι νέοι δεν αποκτήσουν γνώση και επίγνωση της τοπικής ιστορίας δεν πρόκειται να έχει καλή τύχη η πόλη μας. Τα παιδιά πρέπει να κάνουν ένα κομμάτι της ζωής τους το ιστορικό συμπύκνωμα της περιοχής μας. Δεν αρκεί να το βλέπουν ως ένα δημοφιλή προορισμό για να πιούνε καφέ στην… πλατεία…
Πολύ σύντομα όλες τις σημαντικές αποφάσεις θα τις παίρνουν οι μικροί μας πολίτες.. Ο β’ κύκλος που οργάνωσε ο «Ιωάννης Καποδίστριας» ασχολήθηκε επιστημονικά με τα δρώμενα της «Ενετοκρατίας», μιλάμε για την κρισιμότερη και πιο ιστορική περίοδο του Ναυπλίου, καθώς η κύρια εικόνα της πόλης μας, προέρχεται από την καθοριστική παρουσία των Βενετών… Ακροναυπλία – Μπούρτζι – Παλαμήδι…
Πραγματοποιήθηκε πάλι ένα συνέδριο, με εικοσιτέσσερις πρωτότυπες έρευνες και ομιλίες, δημοσιεύτηκαν και αυτές στα Ναυπλιακά – Ανάλεκτα, καταγράφηκε η ιστορία μέσω μιας ευρύτερης συνεργασίας δυνάμεων και φορέων όπως σχολεία, Εθνική Πινακοθήκη, Πανεπιστήμια, Πολεμικό Μουσείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε μια έκθεση συνυφασμένη με την «Βενετοκρατία», από την οποία πέρασαν περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες επισκέπτες. Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς συλλόγους όπως τον «Παλαμήδη», το «Σύλλογο Απανταχού Ναυπλιέων ο Ναύπλιος», όλα αυτά απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο την ουσία του όλου εγχειρήματος, να αντιληφθούμε καταρχήν όλοι εμείς που γεννηθήκαμε που ζούμε και που μεγαλώνουμε, δηλαδή σε μια πόλη διόλου τυχαία…
Συνεργαζόμαστε επίσης με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ξεπερνώντας την δυναμική του Ναυπλίου ως προς την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας».
Κώστας Πρώιμος: Ως προς τις εκδόσεις; Προφανώς δεν περιοριστήκατε στα Ναυπλιακά Ανάλεκτα;
ΚΩΣΤΑΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ: «Πράγματι, εκδώσαμε και την έρευνα του Τάσου Χατζηαναστασίου «Εφέρθησαν ακόσμως», η οποία μελέτησε τις ποινές του πειθαρχικού δικαίου του πρώτου γυμνασίου του Όθωνα, επίσης δώσαμε βήμα σε σημαντικούς επιστήμονες και ερευνητές σχετικά με τις εθνικές μας επετείους και τα γεγονότα και κυρίως για την ανάδειξη του ρόλου του Ναυπλίου στην Ελληνική Επανάσταση και τα των αποσαφηνισμό των χαρακτηριστικών της ένταξής του στο γενικότερο ιστορικό πλαίσιο…»
Η συνέχεια της συνέντευξης στην επόμενη έκδοση της εφημερίδας.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook
Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News