ΣυνεντεύξειςΝεκτάριος Λιώσης: «Αυξήθηκαν τα αυτοάνοσα και στην Ερμιονίδα…»

Νεκτάριος Λιώσης: «Αυξήθηκαν τα αυτοάνοσα και στην Ερμιονίδα…»

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Δραστηριοποιείται ως Φυσιοθεραπευτής στο Κρανίδι από το 1999.
Στα χέρια του και τις μεθόδους του έχουν βρει ανακούφιση πολλοί αθλητές αλλά και άνθρωποι που ατυχώς ταλαιπωρούνταν από μυοσκελετικές παθήσεις παντός τύπου. Ο ανωτέρω πρόλογος γίνεται για τον γνωστό Φυσιοθεραπευτή κ. Νεκτάριο Αγγ. Λιώση που ευγενώς παραχώρησε στην «Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου» την ακόλουθη μίνι αλλά άκρως κατατοπιστική συνέντευξη περί του αντικειμένου του.

Κώστας Πρώιμος: Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις που αντιμετωπίζετε;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΛΙΩΣΗΣ
: «Τα περιστατικά που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα έχουν να κάνουν με οσφυαλγίες και με τις αθλητικές κακώσεις…»

Κώστας Πρώιμος: Υπάρχουν περιστατικά που είναι συνυφασμένα με τον τρόπο ζωής και το άγχος;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΛΙΩΣΗΣ
: «Συνήθως είναι τα αυχενικά, ενώ οι τενοντίτιδες δαχτύλων και ο πόνος των αντιβραχίων εντοπίζονται λόγω της αυξημένης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατατάσσονται στις σύγχρονες παθήσεις…

Κώστας Πρώιμος: Ποιά επαγγέλματα είναι περισσότερο ευάλωτα σε μυοσκελετικές παθήσεις;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΛΙΩΣΗΣ:
«Κυρίως στα γεωργικά και τα οικοδομικά επαγγέλματα οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, γιατί σημειώνονται εργατικά ατυχήματα, αν και με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την χρήση μηχανημάτων τα ατυχή περιστατικά έχουν μειωθεί. Ωστόσο μεγάλη έξαρση όχι μόνο στην Ερμιονίδα την τελευταία πενταετία – επταετία αλλά σε Πανελλαδικό επίπεδο παρουσιάζουν τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία αποτελούν ιογενείς καταστάσεις, χωρίς να είναι σε θέση ακόμη να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την επιστημονική κοινότητα. Είθισται να εκδηλώνονται στα σημεία που ο κάθε άνθρωπος έχει μια ευαισθησία».

Κώστας Πρώιμος: Ποια περιστατικά εκτιμώνται ως τα πιο βαριά;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΛΙΩΣΗΣ
: «Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις εκτιμώνται ως τα πιο βαριά περιστατικά, επίσης ατυχήματα που σχετίζονται με την σπονδυλική στήλη και έχουν να κάνουν με τον νωτιαίο μυελό, διότι αφήνουν μόνιμες καταστάσεις, φτάνοντας σε σημείο να χάσεις την δυνατότητα της αυτοεξυπηρέτησης».

Κώστας Πρώιμος: Ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με τον τομέα της φυσιοθεραπείας και κατά συνέπεια συνεργάσιμος;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΛΙΩΣΗΣ:
«Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος, από την άποψη ότι ο κόσμος πλέον πιστεύει και αναγνωρίζει τα οφέλη της φυσιοθεραπείας. Σαφώς εμείς ως ειδικοί είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε στους ασθενείς ότι μπορούμε να τους βοηθήσουμε… Ωστόσο, όπως σε όλα τα επαγγέλματα παρεισφρέει και ο «τσαρλατανισμός…»
Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τους ανθρώπους, όμως ο πνιγμένος εν προκειμένω πιάνεται από τα μαλλιά του και πάνω στην απελπισία του καταφεύγει σε αρκετές περιπτώσεις σε μη ασφαλείς μεθόδους φυσιοθεραπείας καθ’ υπόδειξη επιτηδείων… Δεν τους κατηγορώ, γιατί ίσως και εγώ αν βρισκόμουν σε δύσκολη θέση και είχα άγνοια να έκανα το ίδιο… Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνδρομή στην πληροφόρηση περί φυσιοθεραπείας από έγκριτους επιστήμονες του είδους…»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα