ΕρευνεςΤελικά ανοίγουν ή... κλείνουν;

Τελικά ανοίγουν ή… κλείνουν;

Ρεπορτάζ: Κώστας Πρώιμος

Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για την κάθε “επόμενη μέρα”, οι ήρωες του Τουρισμού και της καφεστίασης, ξορκίζουν με όση πίστη τους έχει απομείνει και φυσικά με προσωπική σκληρή εργασία τους δαίμονες τους.
Η καλοκαιρινή σεζόν “άνοιξε” τύποις καθώς όλα δείχνουν, με… βάρκα την ελπίδα και ταξίδι προς το άγνωστο.
Για να μην γράφουμε πολλά, διαβάστε την ουσία, μέσα από τις ακόλουθες δραματικές εκκλήσεις και την αγωνία για την διάσωση των επιχειρήσεων τους, από ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων που δραστηριοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Κορινθίας.

Περικλής Μπελίτσος:

Δραστηριοποιούμαι στο κλάδο του επισιτισμού και του Τουρισμού, εδώ και τριάντα χρόνια, όμως πρώτη φορά αισθάνομαι τόσο σοβαρή απειλή. Από νοικοκυραίοι κινδυνεύουμε να καταλήξουμε ζητιάνοι στις τράπεζες…
Νομοτελειακά, η οικονομική ζημιά που προξένησε το lock down στην καφεστίαση και τους λοιπούς τομείς του Τουρισμού, δεν δύναται να αντισταθμιστεί από τη υπολειπόμενη σεζόν. Ας ελπίσουμε να υπάρξει μια κινητικότητα, ώστε να γίνει τζίρος.
Δυστυχώς οι Κυβερνώντες επιχειρούν με ημίμετρα να αντιμετωπίσουν ένα γιγαντιαίων διαστάσεων πρόβλημα.
Εάν δεν πέσει άμεσα χρήμα στην αγορά, πολύ φοβάμαι ότι από τον προσεχή Οκτώβριο θα βρεθούμε ενώπιον ενός κύματος απολύσεων. Θα πρέπει ήδη να έχουν γίνει παρεμβάσεις, για την μείωση του ΦΠΑ στα αλκοολούχα και κυρίως στο Ελληνικό κρασί, που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Οι εγχώριοι παραγωγοί έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες και βρίσκονται σε απελπισία. Θετικό είναι το γεγονός ότι οι συνάδελφοι στην περιοχή του Ναυπλίου, κρατάνε γερά, δεν έχουν απολύσει προσωπικό, ενώ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θύμισε παλιές καλές εποχές για την πόλη μας. Ωστόσο, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας στο σύνολό τους να παραμείνουν “ζωντανές”, μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη χρονιά που σύμφωνα με εκτιμήσεις η οικονομία μας θα εκτοξευθεί, θα πρέπει να τύχουν μιας ουσιαστικής στήριξης από τους ιθύνοντες των συναρμοδίων υπουργείων. Εμείς ως ανάχωμα στα δεινά αυτής της συγκυρίας προτάσσουμε το χαμόγελο, την καλή μας διάθεση και την αυστηρή εναρμόνιση των καταστημάτων μας στις νέες υγειονομικές αρχές…

Κώστας Μποζιονέλος (retro):

Λειτουργούμε το κατάστημα μας, στην κεντρική πλατεία του Άργους από το 1981.
Οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι καλοί επαγγελματίες και πιστεύω ότι θα καταφέρουν να κρατήσουν τον κόσμο στην πόλη, αν και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι μεγάλα. Ας ελπίσουμε ότι αναβαθμίζοντας λίγο την εξυπηρέτηση και κρατώντας σε λογικά επίπεδα τις τιμές, θα φτάσουμε αισίως μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν δραστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καφεστίαση, όπως η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ και να τεθεί σε ισχύ και στα αλκοολούχα ποτά.
Το κράτος οφείλει να βοηθήσει και με τις αναστολές φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, αν θέλει να αποφευχθεί ένα κύμα απολύσεων τον ερχόμενο Χειμώνα… Η δουλειά έχει μειωθεί στο 50% συγκριτικά με πέρσι, εμείς είχαμε συμφωνήσει για προσωπικό με βάσει τα προηγούμενα δεδομένα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για όλους μας. Συνομιλήσαμε και με τον δήμαρχο του Δήμου Άργους – Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, ο οποίος μας είπε ότι θα βρίσκεται δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε, ενώ υποσχέθηκε την μείωση των δημοτικών τελών…”

Παναγιώτης Δόντης (GUSTOZO):

«Aυτό το καλοκαίρι είναι εντελώς διαφορετικό εν συγκρίσει με όλα τα προηγούμενα. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και μπερδεμένος ακόμη και στις παραγγελίες του, ενώ λειτουργούμε υπό την ασφυκτική πίεση των υγειονομικών ελέγχων.
Θα πρέπει άμεσα η Πολιτεία να προχωρήσει σε μόνιμη μείωση του ΦΠΑ και στα αλκοολούχα ποτά, ενώ παράλληλα να ενισχύσει με ρευστότητα την αγορά. Δεν μπορώ και δεν θέλω να φανταστώ δε, τι πρόκειται να συμβεί στο ενδεχόμενο ενός νέου lock down. Tα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου είναι ενισχυμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, όμως τις καθημερινές η κίνηση είναι ιδιαιτέρως πεσμένη.
Εκτιμώ ότι ο προσεχής χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, ειδικά για μια περιοχή όπως τα “Λουτρά” τα οποία είναι καλοκαιρινός προορισμός. Δυστυχώς η υπάρχουσα κατάσταση μας υπερβαίνει, γιαυτό θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις από τους ιθύνοντες και τους κατεξοχήν αρμοδίους φορείς. Μέχρι και τον περσινό χειμώνα έστω έβγαινε ένα μεροκάματο…Τον επόμενο όμως;”

Συμεών Καϊμασίδης:

Επιτέλους ανοίγουμε, εμείς οι “μικροί”, τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα που όμως συνθέτουμε ένα αντιπροσωπευτικότατο δείγμα της Ελληνικής φιλοξενίας. Εμείς, που στο λεξιλόγιο μας η λέξη πελάτης δεν υπάρχει, τουναντίον τους ταξιδιώτες φιλοξενούμενους τους θεωρούμε και ως τέτοιους τους αντιμετωπίζουμε.

Ανοίγουμε εν τέλει, μετά από τρείς μήνες (18/3 ως 15/6) καταστολής εργασίας λόγω αντιμετώπισης μετάδοσης COVID-19, σεβαστή και τηρητέα απόφαση, λαμβάνοντας όμως μόνο 800ευρώ για να αντεπεξέλθουμε στα τρέχοντα έξοδα της επιχείρησης, δάνεια, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, σίτιση οικογενείας. Αναρωτήθηκε ποτέ η άρχουσα τάξη, αν μπορεί να βιοποριστεί μία Ελληνική τετραμελής οικογένεια με 800 ευρώ για τρεις μήνες και ας έχει αφήσει ανεξόφλητες τις υποχρεώσεις της επιχείρησης;

Ανοίγουμε με υποχρέωση να τηρήσουμε ένα τουριστικό πρωτόκολλο υγιεινής με ουδεμία διαβούλευση επ’ αυτού από αντιπρόσωπο μας. Ένα πρωτόκολλο που ορθώς έχει μείζονα γνώμονα την υγιεινή μεν αλλά ελάσσονα ως ανύπαρκτο γνώμονα την λειτουργικότητα μας δε. Πλήρης αδιαφορία για τις ολέθριες συνέπειες που θα προκύψουν από τις υπεραυξημένες υποχρεώσεις μας κατά την επανεκκίνηση. Πάμπολλοι συνάδελφοι μας δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα ανοίξουν, φοβούμενοι ότι θα αντιμετωπίσουν την “Σκύλλα” και την “Χάρυβδη”. Από την μία πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την λειτουργία μας και από την άλλη να ενημερώσουμε τους αποπροσανατολισμένους και αγχωμένους καλεσμένους μας στα νέα δεδομένα. Υποχρεούμαστε να κάνουμε σεμινάρια έναντι COVID-19 μέσα στην αιχμή της βιοποριστικής πάλης και να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας ταυτόχρονα, ενώ θα μπορούσε να οργανωθεί στους τρεις προγενέστερους μήνες αεργίας. Αναγκαζόμαστε να αστυνομεύουμε τους υπεράριθμους λουόμενους στην πισίνα και τα πρόστιμα ανέρχονται από 500 έως 5000 ευρώ και 15 ημέρες λουκέτο.

Ανοίγουμε ή κλείνουμε τελικά;

Ανοίγουμε μαχόμενοι, διεκδικώντας αγωνιζόμενοι την θέση που επάξια μας ανήκει στον τουρισμό της φιλότιμης Ελληνικής φιλοξενίας!

  • Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός Μέλος Ομοσπονδίας επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα