Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
Άρθρα"Έξι Έλληνες - μέλη της διαστημικής ντριμ τιμ"

“Έξι Έλληνες – μέλη της διαστημικής ντριμ τιμ”

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Του Κώστα Πρώιμου

Διαβάστε τις αποσπασματικές δηλώσεις Ελλήνων Αστροφυσικών που διαδραματίζουν βαρύνουσας σημασίας ρόλο σε ιστορικές διαστημικές αποστολές που βρίσκονται εν εξελίξει, είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί….

Την εποχή που η χώρα μας έχει εγκλωβιστεί, με τους έγκλειστους κατοίκους της να δοκιμάζονται σκληρά σε ψυχολογικό επίπεδο τσεκάροντας ταυτόχρονα και τα όρια της κοινωνικής συνοχής, υπάρχουν Έλληνες “εκεί έξω” που, ορμώμενοι από την ατομική τους πίστη στην έρευνα, μεγαλουργούν αθόρυβα. Μέσα από τις ουκ ολίγες σημαντικές αποκλειστικές συνεντεύξεις που δημοσιεύσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, από τις τοποθετήσεις παγκοσμίως καταξιωμένων αστροφυσικών προκύπτουν μεγίστης σημασίας συμπεράσματα για το επίπεδο του επιστημονικού δυναμικού που “θεωρητικά” ανήκει στη χώρα μας…

Δρ. Βασίλης Αγγελόπουλος (Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής UCLA-Πατέρας των αποστολών Artemis και Τhemis ΝΑSA)…

 “Όπου κι αν στραφείτε, στα μαθηματικά, την επιστήμη και τη Μηχανική υπάρχουν καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Νομίζω ότι αν συμπεριλάβετε και προσθέσετε τους Έλληνες της διασποράς σε εκείνους της μητέρας πατρίδας, η κατά κεφαλήν συνεισφορά των Ελλήνων στη διεθνή αστροφυσική είναι πιθανότατα κοντά στην κορυφή από κάθε άλλο έθνος.”

Δρ. Γιάννης Ζουγανέλης (Ηλιοφυσικός – Eπικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του solar orbiter για την ΕSA…

“Παραδοσιακά η Ελλάδα παράγει εξαιρετικούς αστροφυσικούς), πολύ περισσότερους αναλογικά με τον πληθυσμό της αν συγκρίνει κανείς με άλλες χώρες παρομοίου μεγέθους. Αυτό είναι ένα σημαντικό ατού για το μέλλον της χώρας, όχι μόνο για την επιστήμη και την τεχνολογία αλλά και για την παιδεία γενικότερα. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον με το νέο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και να αξιοποιήσει όσους είναι έτοιμοι να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους”.

Άγγελος Βουρλίδας

Δρ. Άγγελος Βουρλίδας (Ραδιοαστρονόμος – Υπεύθυνος έργου στο μοναδικό τηλεσκόπιο που φέρει η διαστημική αποστολή parker solar probe.

Η χώρα μας έχει μεγάλο «εγκεφαλικό» δυναμικό, όπως εκδηλώνεται από τα πλήθη των εξαιρετικά επιτυχημένων Ελλήνων επιστημόνων (σε όλους τους τομείς της έρευνας) σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς, αν όχι όλοι, θα είναι ευτυχείς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα τους”.

Δρ. Σπύρος Βασιλάκος (Κοσμολόγος-Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Αστρονομίας  της Ακαδημίας Αθηνών).

…”Γιατί πιστέψτε με κύριε Πρώιμε, η Ελλάδα διαθέτει πολύ ανταγωνιστικές ερευνητικές ομάδες, από τις καλύτερες στην Ευρώπη, με σπουδαία νέα μυαλά. Υπάρχουν αρκετά χρήματα που διατίθενται για Έρευνα πλέον, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε «νέο αίμα», «φρέσκα» μυαλά για να πάει η χώρα μπροστά”

Νικόλαος Σέργης

Δρ. Νικόλαος Σέργης: (Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος)

“Η χώρα μας παραδοσιακά διατηρεί πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, σε διαστημικές αποστολές και γενικότερα στην επιστήμη της Διαστημικής. Στα διάφορα στάδια της αποστολής Cassini-Huygens συμμετείχαν περισσότεροι από 20 Έλληνες επιστήμονες, έχοντας τη βάση τους στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ ή χώρες της Ευρώπης. Σημαντικότερη, ωστόσο, του αριθμού των Ελλήνων επιστημόνων, είναι η εξαιρετική τους ποιότητα, η οποία οδηγεί στην τοποθέτησή τους σε θέσεις υψηλής ευθύνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα για την περίπτωση του Cassini τον κ. Κριμιζή.”

MANOLIS-GEORGOULIS

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να αποδώσουμε και στον Δρ. Μανώλη Γεωργούλη, έναν εκ των κορυφαίων Ηλιοφυσικών Παγκοσμίως, που συνθέτει μια υψηλή επιστημονική προσωπικότητα, ωστόσο με χαμηλό και ευγενές προφίλ ως χαρακτήρας…

Οι ανωτέρω “γίγαντες” της Αστροφυσικής, συνθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής διαστημικής “ντριμ τιμ”, η οποία  ξεχωρίζει με τις επιδόσεις της, βάζοντας το δικό της μοναδικό λιθαράκι στην εξερεύνηση του απέραντου αγνώστου.. Τα θαυμαστά έργα τους, (γιατί περί αυτών πρόκειται), απαντούν σε καθημερινές εφαρμογές στις πολυδιάστατες και σύγχρονες υποδομές της επικοινωνίας μας που εμείς θεωρούμε ως δεδομένες και ουσιαστικά διασφαλίζουν την απρόσκοπτη συνέχεια στην καθημερινότητα μας. Βεβαίως δεν προβάλλονται επαρκώς από τα μονοδιάστατα και κατευθυνόμενα ως προς την ποιότητα της ενημέρωσης Μedia..

Eν τούτοις  στο εγγύς μέλλον οι επιστήμονες του διαστήματος θα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του νέου αξιακού μοντέλου και ίσως βασικά πρότυπα για τους επίδοξους νέους ανθρώπους…

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον  εκδότη Κώστα Πρώιμο ένας εκ των βασικών συντελεστών της ιστορικής αποστολής στον Ήλιο  με το διαστημικό σκάφος PSP επιβεβαίωσε την υπέρμετρη συνδρομή Ελλήνων συναδέλφων του…

Νουρ Εντίν Ραουάφι

Δρ. Νουρ Εντίν Ραουάφι (Επικεφαλής επιστήμονας στα Εργαστήρια εφαρμοσμένης Physics του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins»    Επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου Parker Solar Probe  για τη NASA.

«Είναι  πολλοί οι Έλληνες συνάδελφοι που συμμετέχουν ή συμμετείχαν στο σχέδιο PSP.O  Δρ. Σταμάτης Κριμιζής συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να ξεκινήσει το Έργο από το σωστό δρόμο. Ο Δρ. Μανώλης Γεωργούλης αποτέλεσε βασικό μέλος και έπαιξε ρόλο κλειδί… Οι συνεισφορές του στα αρχικά Στάδια της αποστολής, ήταν τεράστιες, ως προς τον καθορισμό του περιβάλλοντος που θα πετούσε το PSP… Υπάρχουν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες που θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα της αποστολής, για να βοηθήσουν στην κατανόηση των φαινομένων της Ηλιακής Ατμόσφαιρας». 

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα