Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΣυνεντεύξειςΑλέξανδρος Χρυσικός: Δεκαπέντε θάνατοι στην Αργολίδα εδώ και ένα χρόνο, λόγω covid...

Αλέξανδρος Χρυσικός: Δεκαπέντε θάνατοι στην Αργολίδα εδώ και ένα χρόνο, λόγω covid…

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Διατηρεί με τον συνεταίρο του γραφείο τελετών στην πόλη του Ναυπλίου εδώ και μια δεκαπενταετία. Δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους, χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές. Υπηρετεί στην πρώτη γραμμή τις πανανθρώπινες ανάγκες και μέσα από την ακόλουθη συνέντευξη ο κ. Αλέξανδρος Χρυσικός παραθέτει τη δική του ενδιαφέρουσα τοποθέτηση αναφορικά με τη νέα δυστοπία, πάντα με γνώμονα την βιωματική του οπτική.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Χρυσικέ, συμφωνά με τα στατιστικά των τελετών από την ημέρα της εκκίνησης του lockdown μέχρι και σήμερα, πόσοι θάνατοι εντοπίζονται στην Αργολίδα λόγω της λοίμωξης covid19;

Αλέξανδρος Χρυσικός: Ως προς την περιοχή του Ναυπλίου, από την ημέρα που ξεκίνησε πέρσι το πρώτο lock down μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, έχουν σημειωθεί πέντε θάνατοι που οφείλονται στον κορονοϊό, ενώ δεκαπέντε συνολικά έχουν καταγραφεί στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Κώστας Πρώιμος: Η δουλειά σας έχει επηρεαστεί από την παρατεταμένη περίοδο του εγκλεισμού;

Αλέξανδρος Χρυσικός: Σαφώς, κοιτάξτε. Ο κόσμος από τη στιγμή που περιόρισε τις κοινωνικές του δραστηριότητες αλλά και την ίδια του την καθημερινή κινητικότητα, μείωσε τις πιθανότητες των ατυχημάτων που δυστυχώς ανέκαθεν είχαν περίοπτη θέση στον πίνακα των στατιστικών του “μοιραίου.” Εφέτος, δεν έχουμε ιδιαίτερα τροχαία, ούτε πνιγμοί συνέβησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για ευνόητους λόγους, πάντα εν συγκρίσει με τις προηγούμενες χρονιές.

Κώστας Πρώιμος: Ποιες παραμένουν ως πρώτες αιτίες θανάτου;

Αλέξανδρος Χρυσικός: Ως προς τις αιτίες που εξ αυτών οι άνθρωποι καταλήγουν, παραμένουν τα ατυχήματα, τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά. Αυτά τα περιστατικά επικρατούν ακόμη και σήμερα.

Κώστας Πρώιμος: Η Στατιστική αποδίδει ένα ποσοστό θνητότητας στον covid19 της τάξεως του 0,40% όταν χτυπήσει ευπαθείς ομάδες. Εκτιμάτε ότι όλα αυτά τα οριζόντια μέτρα περιστολής είναι τελικά υπερβολικά;

Αλέξανδρος Χρυσικός: Φυσικά, όλο αυτό το σκηνικό είναι υπερβολικό. Ούτε ευσταθεί ότι έχουμε συνθήκες lockdown και γιαυτό δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς, λόγω covid. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο εγκλεισμός στην πράξη δεν εφαρμόζεται, όλοι είναι έξω, Ας μην κοροϊδευόμαστε. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα μέσα από τη δουλειά μου. Εμείς ως γραφείο τελετών ασφαλώς και τηρούμε στο ακέραιο τα υγειονομικά μέτρα, το πρωτόκολλο, οπότε οι κηδείες γίνονται σε στενό κύκλο εννέα ατόμων. Για να το διασφαλίσουμε τοποθετούμε στην είσοδο του Κοιμητηρίου υπαλλήλους μας, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε υπεράριθμους. Ωστόσο, έξω από το νεκροταφείο συνωστίζονται πενήντα άτομα κατά μέσο όρο κάθε φορά που πραγματοποιείται μια τελετή. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που διαπιστώνεται στον εξωτερικό χώρο, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε εμείς, ούτε προβλέπει κάτι ο νόμος.

Κώστας Πρώιμος: Εν πάση περιπτώσει, το αφήγημα αργά ή γρήγορα θα αλλάξει. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τη μετά – covid εποχή;

Αλέξανδρος Χρυσικός: Μέσα από τη δική μας δουλειά, έχουμε δει και ακούσει πολλά, διότι βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους και τις οικογένειες στην πιο δύσκολη τους φάση. Εύχομαι και ελπίζω, όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις, να μην δούμε στο μέλλον κηδείες από την πείνα, γιατί μπορεί σήμερα αυτό ακόμη να ακούγεται υπερβολικό αλλά αν δεν παρθούν μέτρα υπέρ των ασθενέστερων τάξεων στις οποίες ο αριθμός των αναξιοπαθούντων καθημερινά αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα