Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΆρθραΤα Καλάβρυτα τίμησαν έναν κορυφαίο Κοσμολόγο

Τα Καλάβρυτα τίμησαν έναν κορυφαίο Κοσμολόγο

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Του Κώστα Πρώιμου

Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα και με την παρουσία φίλων και τοπικών αρχών, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων εκδήλωση με τιμώμενο πρόσωπο έναν εκ των κορυφαίων Κοσμολόγων του πλανήτη.
Πράγματι το περασμένο Σάββατο (13 Νοεμβρίου 2021), ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Δρ. Σπύρος Βασιλάκος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαβρύτων σε ειδική τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων.

Η ανωτέρω τιμητική διάκριση απονεμήθηκε από τον ιστορικό Δήμο Καλαβρύτων ως μια ένδειξη αναγνώρισης των συνεχών προσπαθειών που καταβάλει ο Σπύρος Βασιλάκος, ως Διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ, για την ανάδειξη του Αστεροσκοπείου Χελμού σε μια ερευνητική υποδομή που θα πρωταγωνιστεί σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Την εκδήλωση προσφώνησε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και χαιρέτισαν ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Νασιώτης, ο οποίος ανάγνωσε και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων «Περί ανακηρύξεως, ως επίτιμου δημότη Καλαβρύτων, του Δρ. Σπύρου Βασιλάκου, Δ/ντη του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) και υπευθύνου λειτουργίας του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος στο Χελμό». Ιδιαίτερες εντυπώσεις στους παραβρισκόμενους δημιούργησε περί το τέλος της εκδήλωσης η παρουσίαση του έργου Πολυχώρου – Πλανηταρίου που θα λάβει σάρκα και οστά στα Καλάβρυτα, από τον κ. Παναγιώτη Χάντζιο, Κύριο Ερευνητή του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος” συνθέτει χάριν στις οργανωμένες προσπάθειες της ομάδας Βασιλάκου μια από τις σημαντικότερες επίγειες υποδομές της Ευρώπης συντόμως και παγκοσμίως καθώς σε ήδη προχωρημένες διαπραγματεύσεις συζητείται η συμμετοχή του σε ένα σημαντικό πρόγραμμα της NASA ώστε να παρακολουθεί μια διαστημοσυσκευή που θα προσεγγίσει έναν αστεροειδή κοντά στον πλανήτη Άρη.

Στη μίνι συνέντευξη που παρέθεσε στον Κώστα Πρώιμο ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Μανώλης Πλειώνης αποκαλύφθηκαν οι ζεστές και ανθρώπινες πλευρές του Δρ. Σπύρου Βασιλάκου, καταρρίπτοντας τον μύθο που φέρει τους κορυφαίους επιστήμονες ως απρόσιτους και κατεξοχήν αντικοινωνικούς…

► κ. Πλειώνη, Πόσο σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί Δρ. Σπύρος Βασιλάκος για την παγκόσμια επιστημονική Κοινότητα;

Μανώλης Πλειώνης: Ο Σπύρος είναι ένας γνωστότατος και εκ των κορυφαίων Κοσμολόγων παγκοσμίως, προέρχεται από τη γενιά αυτών, ενώ πρέπει να παραθέσω ότι εμείς στον Ακαδημαϊκό χώρο έχουμε και Γενεολογία. Ο Καθηγητής του Σπύρου ήμουν εγώ, ο δικός ήταν ο Τζών Μπάροου, συνεπώς αυτός ήταν ο παππούς του Σπύρου, ενώ ο προπάππους του Σπύρου ήταν ο ίδιος ο Ντιράκ. Ο Σπύρος είναι ένας άνθρωπος σαν όλους εμάς, με τις αγωνίες για τα παιδιά του, με την παρουσία του στο σχολείο τους. Θα σας πω και ορισμένα παραλειπόμενα, καθώς ο Σπύρος στο Μεξικό έχει αφήσει ως χορευτής ιστορία. Υπήρχε ένα ελληνικό τρόπον τινά λόγω καταγωγής του ιδιοκτήτη μπαράκι. Είχαν έρθει ακόμη και Σκηνοθέτες να απαθανατίσουν τον Σπύρο την ώρα που χόρευε με τρόπο μαγικό. Θέλω να πω: ότι ένας κορυφαίος επιστήμονας μπορεί να είναι ένας άνθρωπος καθημερινός, με ταλέντα πολλά, που πονάει, γελάει, απολαμβάνει και διασκεδάζει, διότι πολλές φορές δημιουργείται ο μύθος του απόμακρου και του αντικοινωνικού αν και μερικοί είναι. Ο Σπύρος προσομοιάζει πιο πολύ στους Αναγεννησιακούς στο Home Universalis, δηλαδή αυτόν που έχει σημαντική συμμετοχή και προσφορά σε πολλά επίπεδα, και στην Επιστήμη και την Πολιτική και σε πολλές Κοινωνικές δραστηριότητες.

► Εκτιμάτε ότι ο Δρ. Βασιλάκος θα συνταράξει περισσότερο στο μέλλον την Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα;

► Μανώλης Πλειώνης: Περιμένετε και… θα δείτε. Δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε το μέλλον, αλλά σε ό,τι αφορά τα δρώμενα του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος εδώ στα Καλάβρυτα θα γίνετε δέκτες πολλών επιστημονικών εκπλήξεων. Δεν θέλω να πω πολλά θα τα δείτε…

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα