ΣυνεντεύξειςΓιάννης Αποστολόπουλος: Τα κορίτσια του Φείδωνα έπεισαν με τις επιτυχίες και το...

Γιάννης Αποστολόπουλος: Τα κορίτσια του Φείδωνα έπεισαν με τις επιτυχίες και το ήθος τους

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ο ίδιος, έπαιξε μπάλα με την φανέλα του Παναργειακού, της Σπάρτης και της Λαμίας κατά το παρελθόν, ενώ διετέλεσε με επιτυχία πρόεδρος της ΕΠΣΑ επί δώδεκα συναπτά έτη. Του αρέσει να διαδίδει τον αθλητισμό και τα ιδεώδη του στις τάξεις της νεολαίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχει συντελέσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Αργολίδα με θριαμβευτικά αποτελέσματα καθώς τα κορίτσια του Φείδωνα όχι μόνο αγωνίζονται επάξια στην Ά Εθνική Κατηγορία αλλά τροφοδοτούν με την συμμετοχή τους και τις Εθνικές Ομάδες Γυναικών.
Αν δεν καταλάβατε περί τίνος ο πρόλογος μάλλον δεν ασχολείστε με τα αθλητικά δρώμενα της Περιφέρειας, διότι αναφερόμαστε στον πρόεδρο του ΑΟ Φείδωνα Γιάννη Αποστολόπουλο.

Διαβάστε την συνέντευξη που ο Αργείος εμβληματικός ποδοσφαιρικός παράγοντας και Συγγραφέας παρέθεσε στον εκδότη της “Ενημέρωσης ΠελοποννήσουΚώστα Πρώιμο.

Κώστας Πρώιμος: Με την διοικητική σας πείρα ως παλαιός επιτελικός αθλητικός παράγοντας στηρίζετε το γυναικείο ποδόσφαιρο της Επαρχίας με απτά αποτελέσματα. Τα κορίτσια του Α.Ο. Φείδωνα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Πού οφείλεται η επιτυχία σας;

Γιάννης Αποστολόπουλος: Όταν πριν από δέκα χρόνια δημιουργήσαμε το ποδοσφαιρικό τμήμα γυναικών στον ΦΕΙΔΩΝΑ, είχε προηγηθεί η παρότρυνση της ΟΥΕΦΑ και ιδιαίτερα η φιλοσοφία του Πλατινί, ο οποίος θεωρούσε αναγκαία την παρουσία της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων του ποδοσφαίρου, δηλαδή σε αγωνιστικό, διοικητικό, διαιτητικό και προπονητικό. Έτσι ξεκινήσαμε με μεθοδικό και ρεαλιστικό προγραμματισμό, όπως και με την αναγκαία υπομονή και αντοχή, την προσπάθεια ανάπτυξης του ποδοσφαίρου γυναικών στην περιοχή μας. Στη συνέχεια ήρθαν οι διακρίσεις, οι επιτυχίες, όπως και η συμμετοχή αρκετών κοριτσιών στις εθνικές ομάδες. Κυρίως όμως επιτυχία θεωρείται ότι στα δέκα αυτά χρόνια δόθηκε η ευκαιρία σε πολλά κορίτσια να παίξουν ποδόσφαιρο. Μάλιστα μερικά από αυτά ασχολήθηκαν με τη διαιτησία με πολύ καλά αποτελέσματα.

► Εκτιμάτε πως υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις το γυναικείο ποδόσφαιρο της Περιφέρειας έχει μέλλον;

Γιάννης Αποστολόπουλος: Ναι έχει μέλλον, αν κρίνω από το ταλέντο και τη θέληση των κοριτσιών παρά το γεγονός ότι βιολογικοί νόμοι που έχουν σχέση με την ανατομική τους κατασκευή δεν επιτρέπουν σε μεγάλο αριθμό κοριτσιών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ποδοσφαίρου, όπως συμβαίνει με τα αγόρια.
Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα είναι το τελευταίο από τα ομαδικά αθλήματα που εμφανίστηκε και δεν έτυχε της απαραίτητης υποστήριξης προκειμένου σήμερα να είναι ανταγωνιστικό στην Ευρώπη, όπου σε πολλές χώρες καλλιεργήθηκε συστηματικά και ενισχύθηκε οικονομικά. Αυτή η πολύ καλή εικόνα που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, οφείλεται στο ιδιαίτερα καλό επίπεδο των διοικητικών παραγόντων, των προπονητών και των γονέων που ενθαρρύνουν τα κορίτσια τους να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.

► Ποια είναι η στάση της τοπικής Κοινωνίας; Δεδομένου ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο άθλημα, η φωτεινή εξαίρεση των γυναικών του Φείδωνα εκτιμάται ως θετική από τον κόσμο; Τυγχάνετε έμπρακτης υποστήριξης και από ποιους;

Γιάννης Αποστολόπουλος: Η θέση της γυναίκας στον αθλητισμό επηρεάστηκε από πολλές παραμέτρους και αντιμετώπισε για διαφόρους λόγους πολλές δυσκολίες στην επιθυμία της να ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό, πόσο μάλλον με το ποδόσφαιρο. Σήμερα στην πατρίδα μας η στάση γενικά της κοινωνίας είναι θετική και τούτο δεν οφείλεται μόνο στις διαχρονικές προσπάθειες των φεμινιστικών κινημάτων και στις μεγάλες επιτυχίες των αθλητριών αλλά κυρίως στο γεγονός ότι στους σημερινούς γονείς δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουν στα μαθητικά τους χρόνια αθλητική παιδεία που ενισχύθηκε τελευταία από την παρότρυνση της ιατρικής επιστήμης.
Τα κορίτσια του ΦΕΙΔΩΝΑ είναι γεγονός ότι έδωσαν άλλη διάσταση στο ποδόσφαιρο της περιοχής μας και έπεισαν όχι μόνο με τις επιτυχίες τους αλλά κυρίως με το ήθος τους, μέσα και έξω από το γήπεδο, όλους εκείνους που ήταν αρνητικοί ή επιφυλακτικοί.
Σχετικά με το ερώτημά σας αν ο σύλλογος έτυχε έμπρακτης υποστήριξης και από ποιούς θα σας έλεγα ότι, εκτός από τα μέλη, τους γονείς και τους φίλους του συλλόγου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενδιαφέρθηκε και στήριξε ουσιαστικά τις προσπάθειες των κοριτσιών. Ο κ. Παναγιώτης Νίκας και ο κ. Γιάννης Μαντζούνης με το ενδιαφέρον τους τα δύο τελευταία χρόνια μάς έπεισαν ότι ο αθλητισμός για την Περιφέρεια είναι στις προτεραιότητές τους. Επίσης γενναία ήταν και η οικονομική ενίσχυση, κυρίως για δημιουργία εγκαταστάσεων και υποδομών, από την κυβέρνηση και τον Υφυπουργό κ. Αυγενάκη, κάτι που είχε να συμβεί από το 2008.
Αντίθετα η βοήθεια από τον Δήμο Άργους δεν ήταν η αναμενόμενη παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι από την αντιμετώπιση αυτή υπάρχει μια γενικότερη πικρία από όλη την οικογένεια του Φείδωνα, η οποία πικρία ενισχύεται από το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι ομάδες που αντιμετωπίζουμε ενισχύονται οικονομικά από τους Δήμους τους οποίους εκπροσωπούν.

► Αναγγελίες για την κατασκευή γηπέδων και Αθλητικών υποδομών γίνονται και κάποιες δρομολογούνται… Αρκεί αυτό; Στρατηγικό σχέδιο για την ουσιαστική ανάπτυξη του Μαζικού Αθλητισμού στην Περιφέρεια υπάρχει;

Γιάννης Αποστολόπουλος: Θίγετε ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει με την γενικότερη αθλητική πολιτική στη χώρα μας και τις παραμέτρους που επηρεάζουν την πρόοδο του αθλητισμού και τις οποίες πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη, όταν προγραμματίζεις να κατασκευάσεις αθλητικούς χώρους όλων των επιπέδων. Ανεξάρτητα όμως από τις αδυναμίες αυτές τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει σημειωθεί μία κινητικότητα στην κατασκευή και την ποιότητα των γηπέδων κυρίως από τους Δήμους και τώρα τελευταία και από την Περιφέρεια.
Για το δεύτερο σκέλος αυτής της ερώτησή σας δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Μαζικού Αθλητισμού στην Περιφέρειά μας. Οι φυσικές δραστηριότητες είναι απαραίτητες για όλες τις ηλικίες. Μετά την μεταπολίτευση και ιδιαίτερα στις δεκαετίες του ΄80 του ΄90 και του 2000 υλοποιούντο προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, μέσω των Γραφείων Φυσικής Αγωγής, σε συνεργασία των Υπουργείων Αθλητισμού και Παιδείας με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα