ΆρθραΤο προοίμιο του νέου Κοινωνικού Συμβολαίου

Το προοίμιο του νέου Κοινωνικού Συμβολαίου

Παναγιώτης Στάπας
Γράφει ο Παναγιώτης Στάπας*

Ένας πραγματικά φωτισμένος και παθιασμένος με το λειτούργημα του δάσκαλος, ο οποίος είχα την τύχη να μου παραδίδει τα μαθήματα της Ε’ τάξης του Δημοτικού σχολείου, άφησε παρακαταθήκη σε εμάς τους μαθητές του την εξής συμβουλή: «Να είστε παρατηρητικοί για να λαμβάνετε τα ερεθίσματα, να έχετε ανοικτό μυαλό, να ακούτε με προσοχή τον συνομιλητή σας γιατί δεν γίνεται να είστε παντογνώστες, να μάθετε να διεξάγετε διάλογο με δημοκρατικούς όρους και όχι με ύβρεις, και όλες τις πληροφορίες που εκλαμβάνετε από τα ανωτέρω να τα φιλτράρετε χρησιμοποιώντας το εργαλείο της κριτικής ικανότητας, εξάγοντας τα συμπεράσματα σας».

Κρατώντας την συμβουλή αυτή, προσπαθώ να την εφαρμόζω σε κάθε πτυχή του βίου μου. Και εδώ λοιπόν θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα σχετικό βίωμα μου. Εμφορούμενος από την ανωτέρω συνήθεια μου και θέλωντας να απορροφώ την τεχνογνωσία αξιόλογων προσπαθειών προς παραδειγματισμό μου, επισκέφθηκα, πριν τέσσερις περίπου μήνες, τις εγκαταστάσεις οινοποιείου, που διατηρεί ένας φίλος του πατέρα μου στην Λακωνία. Να σημειωθεί ότι η προλεχθείσα επιχείρηση το 2020 ήρθε αντιμέτωπη με την πτώχευση.
Πλέον αποτελεί παράδειγμα υγιούς επιχειρηματικότητας, εφαρμόζοντας στοχευμένες στρατηγικές management, κατορθώνοντας όχι απλώς να εξισορροπήσει τον ισολογισμό της αλλά να τον καταστήσει κερδοφόρο παρά τις προκλήσεις της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Στην διερευνητική μου ερώτηση για τον τρόπο υλοποίησης αυτού του επιτεύγματος, μου εκμυστηρεύθηκε ότι πολύ απλά, αξιοποίησε καλύτερα το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή, εφάρμοσε όπως του υποδείχθηκε, ένα νέο μοντέλο ηγεσίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από άνοιγμα στη καινοτόμα σκέψη, διεύρυνση των επαγγελματικών οριζόντων, δέσμευση στην ενεργή ακρόαση, προθυμία για ανάληψη ευθύνης από τους νέους εργαζόμενους και θέση τους σε σημεία ευθύνης, εμπιστοσύνη στα μέλη της ομάδας και παρότρυνση για συμμετοχή. Η επιστήμη του Human Relations χαρακτηρίζει αυτού του είδους την ηγεσία ως transformational delegative. Αυτό που κατάφερε ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν να απελευθερώσει τις δεξιότητες των εργαζομένων του, ειδικά των νεότερων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν έναν οργανισμό να νοιάζεται για τις ανάγκες των ίδιων και την εφαρμογή των ιδεών τους. Διοχετευόμενη αυτή η ορμή δημιουργικότητας στις δομές τις επιχείρησης και χαλιναγωγουμένη από την εμπειρία του ιδιοκτήτη, της πρόσδωσε ασύγκριτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Κουβαλώντας αυτό το ερέθισμα στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπου είχα την τιμή να παρευρεθώ ως σύνεδρος, αντιλήφθηκα τις ομοιότητες που ευθυγράμμιζαν αυτές τις δύο εμπειρίες. Ένα συνέδριο απαρτιζόμενο κατά 70% από ενεργούς πολίτες ηλικίας 18 έως 40 ετών, στους οποίους έχει δοθεί η δυνατότητα όχι μόνο να εκφραστούν αλλά και η ελευθερία να δοκιμάσουν τις ιδέες του και να εφαρμόσουν καινοτομίες. Πάντα με την αγνή προσφορά της συμβουλής των εμπειρότερων. Όλοι τους προσήλθαν στις εργασίες του συνεδρίου, με μοναδικό τον σκοπό της κοινωνικής προσφοράς στον συνΆνθρωπο και την Πατρίδα.

Ειδικά, στις ηλικίες των 30 έως 40, οι οποίοι θα αποτελέσουν την αμέσως επερχόμενη δομή του κινήματος, παρατηρούσες ανθρώπους τακτοποιημένους επαγγελματικά, που δεν περιμένουν βόλεμα από κανέναν, φέρνοντας απλά τις ελπίδες τους, τις ανησυχίες τους και την θέληση τους για προσφορά και αγώνα. Όλοι αυτοί δεσμεύτηκαν επί του πλαισίου του νέου κοινωνικού συμβολαίου, σχεδιαζόμενο το τελευταίο με ρίζες στην επίτευξη ενός δίκαιου παραγωγικού μοντέλου που θα μπορεί αυτόνομα να στηρίζει την άνθιση και συντήρηση του κοινωνικού κράτους με ύπαρξης πλειοψηφίας προληπτικών μέτρων, θέση του ανθρώπου στο κέντρο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, η επανασύσταση της μεσαίας τάξης, που πολεμήθηκε λυσσαλέα τα προηγούμενα χρόνια.

Και αφήστε να διατηρώ την πεποίθηση ότι το πλαίσιο του νέου κοινωνικού συμβολαίου και θα τηρηθεί και θα διανθισθεί από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Γιατί οι δεσμεύσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν δεν απορρέουν από το εφαλτήριο της υπόσχεσης, αλλά από αυτό της αδήριτης ανάγκης για επαναφορά στις ζωές όλων μας του ρεαλισμού, του αυτονόητου, της περήφανης ελπίδας. Ακριβώς όπως έγινε και την 3η Σεπτέμβρη του 1974.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ πάντα αντλούσε τη δύναμη του από τον κυρίαρχο Λαό.

Γιατί πάντα η μοίρα του ήταν συνδεδεμένη με την μοίρα της πατρίδας.

Γιατί το Κίνημα προέκυψε από την Κοινωνία. Σαν δύο συγκοινωνούντα δοχεία.

Γιατί όλοι όσοι συνεδρίασαν το τριήμερο 20 – 22 Μάη 2022 προερχόμαστε από τα σπλάχνα της κοινωνίας, γιατί όλοι εμείς, οι οικογένειες μας και οι παρέες μας, την τελευταία δεκαετία, βιώσαμε τις δυσκολίες και τις αγωνίες και παλέψαμε με αυτές, προσπαθώντας να καλλιεργήσουμε τις ζωές μας ανάμεσα στις ξερολιθιές που άφησαν οι μπλε και ροζ επιλογές.

Γιατί είδα συνειδητοποιημένους και προσγειωμένους ανθρώπους.

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα