ΚορινθίαΤο τέλος μιας προσπάθειας είναι η αρχή για την επόμενη

Το τέλος μιας προσπάθειας είναι η αρχή για την επόμενη

Συμμετέχοντας στη μεγάλη προσπάθεια της Μητροπόλεως Κορίνθου για τη δημιουργία Κέντρου Μαθήσεως στη Σχολή Θεολογίας, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε Μεταπτυχιακό επίπεδο και με κατεύθυνση τις Παύλειες Σπουδές παρακολούθησα και αποφοίτησα από το αντίστοιχο πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών. Έδρα των μαθημάτων του Κέντρου θα ήταν το Συνεδριακό Κέντρο των Αγίων Αναργύρων της Μητροπόλεως στην Αρχαία Κόρινθο, όπου εκεί είχε προγραμματισθεί να γίνονται τα μαθήματα, μαζί με ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων και μεγάλων συνεδρίων.

Λόγω κορονοϊού το φιλόδοξο πρόγραμμα δυστυχώς περιορίστηκε στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, διαδικτυακά και το οποίο συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο την επόμενη περίοδο. Πρόκειται για ένα απαιτητικό Μεταπτυχιακό στη Θεολογία, υψηλού επιπέδου, με πολύ ενδιαφέρουσες γνώσεις και στενά συνδεδεμένο με την πόλη της Κορίνθου. Την πόλη αυτή επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, σχεδόν έναν αιώνα από την επανίδρυση της ως ρωμαϊκή αποικία ,εδώ έζησε για 18 μήνες, την πρώτη φορά, κατά την δεύτερη περιοδεία του το 50 μ.Χ. και 3 μήνες, τη δεύτερη φορά, κατά την τρίτη περιοδεία το 55-56 μ.Χ. Εδώ εργάστηκε, κήρυξε ως φλογερός κήρυκας του Ευαγγελίου και ίδρυσε την Εκκλησία της Κορίνθου. 

Δεν είναι μόνο ο σεβασμός και η τιμή προς το πρόσωπο του Αποστόλου Παύλου που ωθούν στη ίδρυση του Κέντρου, αλλά και τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου, οι προβληματισμοί στις επιστημονικές εξελίξεις, οι ηθικές προκλήσεις, οι κοινωνικές συγκρούσεις, η οικολογική κρίση και άλλα πολλά τα οποία αναδεικνύουν την επικαιρότητα του Παύλειου λόγου και τον καθιστούν απαραίτητο για την επίλυση των προκλήσεων. Το πρόβλημα του ανθρώπου σήμερα δεν είναι η εξωτερική επισήμανση των ορίων της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά η επανεύρεση του εαυτού του και η αποκατάσταση των σωστών σχέσεων με τον πλησίον,τον κόσμο, τη φύση και το Θεό. Το όραμα και η ευγενής φιλιδοξία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ.κ. Αγαπίου Δρίτσα και των μελών της Εκκλησίας της Κορίνθου είναι η δημιουργία Κέντρου Μάθησης, με κατεύθυνση στις Παύλειες σπουδές, σε αντικατάσταση της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου η οποία για 86 χρόνια υπήρξε πνευματική κυψέλη και πνευματικό φυτώριο Ορθοδόξου και ελληνοπρεπούς παιδείας.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα