Με τις πρωτόγνωρες αυξήσεις στην ενέργεια που ταλανίζουν την πατρίδα μας πριν ακόμη από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και με τις πρώτες ύλες να ακολουθούν μια ανοδική πορεία που όμοια της δεν έχουμε ζήσει, πολλές επιχειρήσεις είναι ήδη με το ένα πόδι στο κενό ή διαγράφουν την πτώση τους προς την χρεοκοπία…
Με επιδόματα – μπαλώματα από την κυβέρνηση στο ξεσκισμένο κοστούμι του επιχειρείν γάμος δεν στεριώνει. Διαβάστε τι μας εκμυστηρεύτηκαν τέσσερις επαγγελματίες του Ναυπλίου – δυο αρτοποιοί και δύο ιδιοκτήτες καφετέριας (Take away) πως αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της στους ίδιους αλλά και στους καταναλωτές…
Αλεξάνδρα Κωστοπούλου – Αρτοποιείο:
Στο Ναύπλιο ο φούρνος μας είναι ανοικτός από το 2016, έχουμε ζήσει πλέον διάφορα περίεργα σκηνικά ειδικά με τον κόβιντ με αποκορύφωμα να είναι κλειστό το μαγαζί και να εξυπηρετούμε από το παράθυρο. Αυτή η χρονική περίοδος με την αύξηση στις πρώτες ύλες (ρεύμα – πετρέλαιο, άλευρα, βούτυρο, γάλα και συσκευασίες) είναι χειρότερο από την περίοδο της πανδημίας… Το φαινόμενο τείνει να γίνει αν δεν έχει γίνει ήδη καθαρά κερδοσκοπικό. Ζημιώνονται τα συνοικιακά μικρά μαγαζιά εις βάρος των μεγάλων που έχουν κατώτερες και πιο φτηνές πρώτες ύλες. Από εκεί που είχαμε “συνέταιρο” την εφορία τώρα έχουμε και το ηλεκτρικό ρεύμα… Οι πελάτες έχουν μειώσει πια την κατανάλωση τους ακόμα και στο ψωμί ή στρέφονται στο προ ψημένο από τα σούπερ μάρκετ που είναι ποιοτικά κατώτερο. Όλα αυτά (τα ετοιματζιδικα) θα έχουν συνέπειες στην υγεία του καταναλωτή δυστυχώς. Ακόμα και ο καφές στο χέρι έχει υποστεί μείωση καταναλωτική που είναι στην κουλτούρα του Έλληνα να πίνει καφέδες… Κάτι πρέπει να γίνει με το ΦΠΑ και με την επιδότηση στο ρεύμα αλλιώς θα κλείσουν οι παραδοσιακοί φούρνοι…
Χρήστος Νταβάκος Prego:
Οι αυξήσεις είναι θέμα σοβαρό πλέον, είναι κίνδυνος για την βιωσιμότητά των μαγαζιών και εμείς αναγκαζόμαστε να κοστολογήσουμε παραπάνω τα προϊόντα μας με συνέπεια ο κόσμος να δυσκολεύεται. Το ρεύμα έχει αύξηση στα 60%, τα προϊόντα στα 40% περίπου. Οι τιμές έχουν ανέβει και θα ανέβουν και άλλο, τα πράματα είναι δύσκολα. Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα θα γίνουν και άλλες αυξήσεις. Το ρεύμα με τις επιδοτήσεις δεν παύει να είναι ακριβό και με άλλους επιχειρηματίες που συζητάω τα βλέπουν “μαύρα”, θα κλείσουν μαγαζιά και η ανεργία θα ανέβει και άλλο, η επιβίωσή είναι δύσκολη. Έρχεται χειμώνας, οι επόμενοι 4 μήνες είναι νεκροί για εμάς. Ένα Σάββατο και μια Κυριακή που θα κάνει καλό καιρό δεν αρκεί για τόσα μαγαζιά που έχει η πόλη μας… Άντε από Μάρτιο τέλος να καλύψεις τις ζημιές… Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οι αυξήσεις δεν είναι από εμάς. Είναι από το κράτος και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Έλληνας έχει μειώσει και τον καφέ και τις καθημερινές εξόδους του. Ευτυχώς, είχαμε ξένους το καλοκαίρι και δουλέψαμε που από ότι φαίνετε δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο εμείς… Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν τα πράματα και στη χώρα μας και να κινηθεί το χρήμα.
Εμμανουήλ Αρζόγλου Baristro:
Έχουμε ανοίξει την καφετέρια δυο χρόνια πλέον, οι πωλήσεις σε σχέση με πέρισυ έχουν αυξηθεί αλλά τα έξοδα από την ημέρα που πρωτολειτουργήσαμε μέχρι σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί. Τα πάγια έξοδα, πρώτες ύλες, ρεύμα είναι τα κλασσικά. Ακόμα και στον εξοπλισμό που έχουμε χρειαστεί για αναβάθμιση η διαφορά της αξίας είναι από 100 έως 600 ευρώ απο την πρώτη χρονιά που ανοίξαμε. Αναγκαστικά κάναμε αύξηση δύο φορές της τάξεως των 10 λεπτών αλλά και έχουμε απορροφήσει αυξήσεις για να μην περάσουν στον πελάτη. Υπάρχει μόνο μια μικρή επιδότηση στο ρεύμα που γίνεται σε όλους αλλά εμείς ουσιαστικά ανοίξαμε στην πανδημία και επειδή δεν είχαμε ολοκληρώσει το χρόνο που χρειαζόταν ως μαγαζί δεν πήραμε κανέναν βοήθημα ούτε σαν νέα επιχείρηση… Δέκα χρόνια που απασχολούμαι στο χώρο του καφέ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι πλέον έχουν αλλάξει οι συνήθειες του Έλληνα και αναφέρομαι στο ότι πια δεν κάθονται με τις ώρες για να πιούν έναν καφέ όπως γινότανε πρό κορωνοιου… Τα μικρά μαγαζιά του take away που έχουν και περιορισμένο χώρο για πελάτες όταν συνδυάζουν καλής ποιότητας καφέ “κλέβουν ένα κομμάτι από την πίτα” των μεγάλων και εμπορικών καφετεριών. Πιστεύω ότι στο Ναύπλιο για είναι βιώσιμη μια επιχείρηση καφέ θα έπρεπε να υπάρχει μείωση τουλάχιστον σε ένα 30% των ήδη υπαρχόντων επιχειρήσεων. Δεν αντέχει η αγορά άλλα μαγαζιά…
Στεφανόπουλος Κώστας – Αρτοποιείο:
Ο φούρνος είναι 31 χρόνια σχεδόν στο Ναύπλιο, από τους πιο παλιούς. Αυτή τη στιγμή στα αρτοποιία η κατάσταση είναι τραγική, υπάρχουν αυξήσεις ειδικά από το ρεύμα που δεν μπορούν καλυφτούν ούτε από τις αυξήσεις που έχουμε κάνει. Οι φούρνοι είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Ένα μέσο αρτοποιείο έχει κατανάλωση 10.000 κιλοβατώρες το μήνα και αφαιρώντας την επιδότηση πρέπει να πληρώσει πλέον 4μιση με 5.000 το μήνα όταν ο λογαριασμός ήταν πριν στα 1.500 με 1.700, δηλαδή 3 φορές επάνω πλέον. Οι επιδοτήσεις καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος. Πόση αύξηση να κάνουμε στο ψωμί; ήδη η ζήτηση έχει μειωθεί πολύ… Έχει περιοριστεί η κατανάλωση και η επισκεψιμότητα στο φούρνο. Οι πρώτες ύλες έχουν ξεφύγει πλέον, τα άλευρα είναι σταθερά αλλά πολύ υψηλά πια και αυξάνονται τα βούτυρα και το γάλα. Ήδη στο Ναύπλιο έχουν κλείσει τρεις φούρνοι και αν δεν αλλάξει κάτι στο θέμα της ενέργειας δεν ξέρω ποιος θα μείνει…
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook
Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News