ΆρθραΑκριβή μου απεργία - Μνημόνια - ατομική ευθύνη και όπου φτωχός και...

Ακριβή μου απεργία – Μνημόνια – ατομική ευθύνη και όπου φτωχός και η μοίρα του…

Μηνάς Π.
Γράφει ο Μηνάς Π.

Η απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα και στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας το Ναύπλιο. Όντως όμως είχαμε απεργία; Αν ήσουν τουρίστας στη πόλη μας η αλήθεια είναι ότι δεν θα καταλάβαινες καμία διαφορά από τις υπόλοιπες ημέρες, εκτός αν ήσουν μαθητής, ίσως έχανες ορισμένες ώρες και λιαζόσουν σε κάποιο προαύλιο… Ζούμε γεγονότα εξωπραγματικά και δεν κουνιέται φύλλο αναλογικά με τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας. Ευθύνες έχουν οι πολιτικοί, οι συνδικαλιστές των Αθηνών και κυρίως οι κοινωνικές αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας. Μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε εμείς οι ίδιοι, να προστατέψουμε τα παιδιά μας, εμάς, το μέλλον μας και την κοινωνία μας. Θυμάμαι το βιβλίο που διδασκόμασταν το “Εμείς και ο κόσμος”, μας μάθαινε τους τρόπους ενηλικίωσης σε μια ιδανική κοινωνία. Πλέον είμαι βέβαιος ότι τελικά διδαχθήκαμε το “Εμείς και ο υπόκοσμος”.

Διαβάστε τι μας δήλωσαν οι Γιώργος Γαβρήλος, Ανδρέας Πουλάς, Αντώνης Ντέμος και Παναγιώτης Μακρής για την απελπιστική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά και τις πταίει που ο κόσμος έχει κλειστεί στο καβούκι του…

Γιώργος Γαβρήλος:
(Εργατολόγος – Πολιτευτής ΣΥΡΙΖΑ)
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπήρχε κινητοποίηση του κόσμου της εργασίας ενάντια τις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας. Οι εργαζόμενοι ζητούν κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, αυξήσεις στους μισθούς και οι συνταξιούχοι να τους καταβληθεί η 13η σύνταξη όπως είχε θεσπιστεί από το 2019 όπως και τα αναδρομικά τους. Η κυβέρνηση αφήνει πέντε πολυεθνικές εταιρίες και τους παρόχους ενέργειας να αισχροκερδούν και αφήνει τα νοικοκυριά εκτεθειμένα σε μια πρωτόγνωρη ακρίβεια. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τις απαντήσεις στα προβλήματα.

Με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, 17 κάθε μήνα έχει τελειώσει το εισόδημα του μέσου Έλληνα εργαζόμενου. Ένας μισθωτός των 750 ευρώ έχει ζημιά περίπου λόγο πληθωρισμού το 40% των αποδοχών του. Το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει 5-6 εκατομμύρια κόσμο και τα σαββατοκύριακα το Ναύπλιο μαζεύει 3-5 χιλιάδες κόσμο. Όλοι οι επιχειρηματίες μας είναι εκτεθειμένοι στην εφορία στα μισθώματα τους και στα ασφαλιστικά ταμεία. Τι συμβαίνει; Είναι τόσο υψηλά τα κόστη (διαβίωσης – εφορία κτλ) οπότε ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το θέμα είναι τι μένει στη τσέπη του κάθε επιχειρηματία…

Παναγιώτης Μακρής
(Πρόεδρος της ομοσπονδίας Βιοτεχνών – Εμπόρων Αργολίδας)

Σήμερα ήταν μια πανεθνική ημέρα Δράσης, μια σημαντική συγκέντρωση, θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αλλά στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε έπειτα από μια 14μηνη περίοδο ακρίβειας, από την οικονομική κρίση 10 ετών και την υγειονομική κρίση σχεδόν 3 χρόνων… Υγεία και παιδεία υπό διάλυση.

Εμείς κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε, από εκεί και πέρα υπάρχει η ατομική ευθύνη. Δυστυχώς, αρκετοί από τα μέλη μας προτιμήσανε να μείνουν στα μαγαζιά τους από το να δώσουν το παρών και να αντιδράσουν σε αυτή την κοινωνική πολιτική εις βάρος όλων μας. Η Ευρώπη “βγαίνει στους δρόμους” περισσότερο από εμάς. Συνήθως τα μεγάλα “ραντεβού” γίνονται στις μεγάλες πόλεις και πιστεύω ότι η Αθήνα θα δώσει το μήνυμα στην κυβέρνηση. Στη πρώτη πρωτεύουσα στο Ναύπλιο περίμενα ότι κόσμος θα ήταν πιο πολύς για να αντισταθεί και να αντιδράσει. Η Αργολίδα έχει πολλά προβλήματα όπως το οδικό δίκτυο ένα παράδειγμα. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας και του νομού μας δεν κάνει αυτά που πρέπει με αποτέλεσμα να είμαστε πολύ χαμηλά σε ποιοτικό επίπεδο και στα δομικά έργα.

Αντώνης Ντέμος:
(Πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αργολίδας)

Οι εκπαιδευτικοί απεργούμε και ζητάμε αύξηση των μισθών μας για να μπορούμε να καλύψουμε την τεράστια αύξηση στα τρόφιμα και στο ενεργειακό κόστος. Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή και δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά το σύνολο της κοινωνίας μας. Υπάρχει πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το ποσοστό της απεργίας στους εκπαιδευτικούς είναι 21%, στα 807 άτομα απήργησαν τα 164. Για την Αργολίδα θεωρείται καλό το ποσοστό αναλογικά με τα τελευταία 4-5 χρόνια. Φυσικά, και όσοι δεν απέργησαν δεν είναι ευχαριστημένοι με την παρούσα κατάσταση αλλά υπάρχει μια αντίληψη σε μια μερίδα εκπαιδευτικών ότι με μία ημέρα απεργίας δεν μπορεί να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και φαίνεται ότι η αντίληψη αυτή είναι πλειοψηφική.

Τις απεργίες τις αποφασίζουν οι κεντρικές διοικήσεις, άλλος νόμιμος τρόπος από αυτόν δεν υπάρχει. Ο κόσμος έχει σταματήσει να διεκδικεί πλέον γιατί με την πολιτική των Μνημονίων και την γενικότερη πολιτική των τελευταίων χρόνων, ότι και να κάνει κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για αυτόν και δεν πρόκειται να βρει το δίκιο του. Δεν είναι σωστό αυτό και θα αλλάξει με τον διάλογο και τις συζητήσεις που κάνουμε όπως έγινε τώρα και διπλασιάσαμε τα ποσοστά συμμετοχής και θεωρώ ότι είναι ένα παρήγορο γεγονός. Η παρουσία του κόσμου εδώ στο Ναύπλιο ήταν κατά 90% εκπαιδευτικών και αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Πιστεύω ότι κάτι πάει να αλλάξει. Θέλει δουλειά και κόπο για αλλάξει η αντίληψη ότι όλα είναι μάταια.

Ανδρέας Πουλάς:
(Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛΛ)

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και άνθρωποι του μόχθου με αδιέξοδα βγήκαν να διαδηλώσουν σε όλη την Ελλάδα για όλα αυτά που συμβαίνουν στη πατρίδα μας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει λύσεις, μόνο επιδόματα και αυτά λίγα. Οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι νοσοκομειακοί και οι αγρότες πλήττονται σφοδρά. Το μεγάλο “γιατί” ακόμα και για εμένα είναι ότι ο κόσμος δεν βγαίνει να διαδηλώσει παρά τα προβλήματα. Χάθηκε η αξιοπιστία πιστεύω αυτών που τους εκπροσωπούσαν. Προσωπικά βαρύτατες ευθύνες έχει και το συνδικαλιστικό κίνημα για όλη αυτή τη κατάντια που ο κόσμος δεν αντιδράει. Οι πολίτες είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους και προσπαθούν να επιβιώσουν και δεν αντιδρούν άμεσα αλλά θα “τιμωρήσουν” την ώρα που πρέπει στις κάλπες… Για να κάνεις μια μέρα απεργίας θα χάσεις 100 ευρώ, ειδικά σήμερα ένας νέος εργαζόμενος με τους μισθούς πείνας και την ακρίβεια πως θα χάσει 100 ευρώ; Πώς να τους κατηγορήσεις ότι δεν απεργούν; Όσοι είναι εμπλεκόμενοι, σωματεία ή συνδικαλιστικοί φορείς αυτοί πρέπει να το βροντοφωνάζουν ότι δεν πάει άλλο. Αυτή η κυβέρνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εξαθλίωση τον τόπο…

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα