ΆρθραΜύθος και ευρήματα στη Λέρνα

Μύθος και ευρήματα στη Λέρνα

Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου
Της Σταυρούλας Γιαννουλοπούλου*

Και ποιος δεν γνωρίζει το μύθο της Λερναίας Ύδρας, του μυθικού τέρατος που σκότωσε ο Ηρακλής; Αυτός ο άθλος συμβολίζει την προσπάθεια των ντόπιων να αποξηράνουν τα μολυσμένα έλη της περιοχής. Κι εδώ όπως πίσω από κάθε μύθο δεν κρύβεται μόνο η συλλογική συνείδηση αλλά συχνά κατάλοιπα και αρχαιολογικά ευρήματα του τοπικού πολιτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού με την ηγεσία της Λίνας Μενδώνη και του Γιώργου Διδασκάλου στα πλαίσια του προγράμματος Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές διοργάνωσε μια όμορφη κυριακάτικη εκδήλωση στις 28 Μαΐου 2023 που περιελάμβανε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας και των πηγών της, με συμμετοχή πληθώρας κόσμου. Στο τέλος, μικροί και μεγάλοι ενθουσιάστηκαν με το εκπαιδευτικό παιχνίδι κατασκευής πήλινων σφραγίδων με ανάγλυφα παρόμοιων με αυτών που βρέθηκαν στην «Οικία των Κεράμων» της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (περίπου 2.300-2.200 π.Χ.). Η εκδήλωση έτυχε θερμής υποστήριξης και εθελοντικής προσφοράς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύλων με τον καθαρισμό του μονοπατιού προς τον Πύργο της Βασιλοπούλας στον αντικρινό λόφο.

Η αρχαιολόγος Χρυσούλα Τζανετέα παρουσίασε στους επισκέπτες τη διαδικασία αναδιαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της Λέρνας με σύγχρονες προδιαγραφές. Στο άμεσο μέλλον ο επισκέπτης θα γνωρίσει την παιδευτική και πολιτισμική αξία του μύθου του Ηρακλή, τον τύμβο της Οικίας των Κεράμων, τους δυο τάφους της Πρώιμης Μυκηναϊκής Εποχής, τον οχυρωματικό περίβολο και οικίες της Πρωτοελλαδικής II Περιόδου (2.750/2.200 π.Χ.).

Δυο μόνιμες περιηγητικές διαδρομές έχουν σχεδιαστεί. Η πρώτη θα είναι μια κυκλική πορεία από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου προς τη θάλασσα, θα συνεχίζει στο γερμανικό πυροβολείο και τα τείχη της Ενετικής περιόδου, στο άγαλμα του Μακρυγιάννη με αναφορές στη σημαντική μάχη των Μύλων, στον παλιό σταθμό του τρένου, στο Ιερό της Δήμητρας, στην Αλκυονία λίμνη που ήταν είσοδος στον Κάτω Κόσμο, με κατάληξη τον αρχαιολογικό χώρο. Η δεύτερη θα πηγαίνει στον Πύργο της Βασιλοπούλας και κάνοντας το γύρο του λόφου των Μύλων θα ανεβαίνει στο Κάστρο.

Η αξιοποίηση των καταλοίπων του τοπικού πολιτισμού της Αρχαίας Λέρνας σε τουριστικά και σχολικά προγράμματα θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα στη διαμόρφωση του ιστορικού γραμματισμού των επισκεπτών.

Σταυρούλα K. Γιαννουλοπούλου – Φιλόλογος,
Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία»
και Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα