ΆρθραΗ Σταχτοπούτα των ποικιλιών "Μαλαγουζιά"

Η Σταχτοπούτα των ποικιλιών “Μαλαγουζιά”

Γιώργος Νικολακόπουλος
Του Γιώργου Νικολακόπουλου*

Αφού περιπλανηθήκαμε σε όλο σχεδόν τον κόσμο μαζί με τις διεθνείς ποικιλίες, ενώ παράλληλα επισκεφτήκαμε πολλά όμορφα μέρη της πατρίδας μας εξερευνώντας τις βασικές ΠΟΠ περιοχές, ήρθε η ώρα να μελετήσουμε την «Σταχτοπούτα» των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού που δεν είναι άλλη από την Μαλαγουζιά.

Μια σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία που από την ώρα που επανήλθε κατάκτησε την Ελλάδα και προχωρά δυνατά στις αγορές του εξωτερικού. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ΠΟΠ περιοχή που να πρωταγωνιστεί η Μαλαγουζιά. Μόνο στο ΠΟΠ Ρόδος συμμετέχει στο χαρμάνι σαν κομπάρσος μαζί με το Ασύρτικο, ενώ πρωταγωνιστής είναι το Αθήρι με ποσοστό 70%.
Η Μαλαγουζιά λοιπόν είχε εγκαταλειφθεί από τους Έλληνες παραγωγούς ίσως επειδή είναι μία δύσκολα καλλιεργήσιμη ποικιλία. Χρωστάμε κατά πολύ την επανεμφάνιση της στους οινοποιούς, Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Ρωξάνη Μάτσα, αλλά και στο Ινστιτούτο Αμπέλου και την ηγέτιδα του, τη μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού, Σταυρούλα Κουράκου και τον γεωπόνο Χαράλαμπο Κοτίνη που φύτευσε κάποια κλίματα της ποικιλίας στον πειραματικό αμπελώνα του Πόρτο Καρράς. Εκεί δοκίμασε το σταφύλι ο κύριος Γεροβασιλείου οινολόγος τότε του Κτήματος και δημιούργησε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί από Μαλαγουζιά.

Όταν αποφάσισε να φτιάξει το δικό του οινοποιείο, τα πρώτα στρέμματα που φύτεψε ήταν Μαλαγουζιά με αποτέλεσμα να μας προσφέρει ένα καταπληκτικό κρασί από τη ποικιλία αυτή. Η συμβολή της Ρωξάνης Μάτσα στην διάσωση της ποικιλίας είναι μεγάλη γιατί εκτός του εμβληματικού κρασιού που δημιούργησε, πρόσφερε απλόχερα εμβολιοκληματίδες για την αναπαραγωγή της ποικιλίας σε όποιον της ζητούσε. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι τα πρώτα κλήματα Μαλαγουζιάς βρέθηκαν σε κληματαριές στην Αιτωλοακαρνανία, την πατρίδα της ποικιλίας. Αν δεν υπήρχαν αυτές, πολλές ελληνικές ποικιλίες που απολαμβάνουμε σήμερα τα κρασιά τους, θα είχαν χαθεί. Την περίοδο της τουρκοκρατίας που η αμπελοκαλλιέργεια εγκαταλείφθηκε οι Έλληνες με πρόσχημα την σκίαση φύτευαν κληματαριές σε μορφή πέργκολας, εξασφαλίζοντας έτσι, σταφύλια για βρώση αλλά και για να φτιάχνουν το κρασάκι τους, στα κρυφά βέβαια !

Η Μαλαγουζιά λοιπόν, μία ποικιλία αρωματική, που νομίζω ότι πρώτα από όλους γοήτευσε και γοητεύει τις γυναίκες. Έχει πολύπλοκο χαρακτήρα που κινείται από αρώματα λουλουδιών, όπως γιασεμί και άνθη εσπεριδοειδών, αρώματα φρούτων όπως κίτρο, λάιμ, γκρέιπφρουτ, ροδάκινο ίσως και ανανά, βοτανικά αρώματα όπως δυόσμος, βασιλικός, χαμομήλι, κι ορισμένες φορές μία φυτικότητα, όπως πράσινη πιπεριά. Είναι από τις ποικιλίες που μπορούν να ωριμάσουν σε βαρέλι χωρίς να χάσουν τον πρωτογενή αρωματικό τους χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι οινοποιοί το αποφεύγουν ή όταν το χρησιμοποιούν βάζουν μικρό ποσοστό του κρασιού μέσα σε αυτό, ώστε να είναι σε πρώτο ρόλο τα αρώματα του σταφυλιού, ενώ τα δευτερογενή αρώματα της δρυός να προσδώσουν πολυπλοκότητα, αλλά και αντοχή στο χρόνο.

Η ποικιλία μας δίνει κρασιά με μέτρια οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα και μία χαρακτηριστική λιπαρότητα. Στα πιο ψυχρά κλίματα η οξύτητα είναι πιο τονισμένη και το σώμα λίγο πιο ελαφρύ, καταφέρνει ωστόσο να διατηρήσει το αρωματικό της προφίλ ακόμη και κάτω από ζεστές καιρικές συνθήκες. Κατά πολλούς η ποικιλία φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τονίζεται περισσότερο ο ανθικός χαρακτήρας της. Σε άλλους πάλι αρέσουν περισσότερο κρασιά από Μαλαγουζιά όπου επικρατεί ο βοτανικός της χαρακτήρας που συνοδεύεται από τον φρουτώδη. Την συναντάμε συχνότερα μόνη της, αλλά συμμετέχει και σε χαρμάνια με το Ασύρτικο, το Chardonnay και το Sauvignon Blanc. Εκτός από ξηρά κρασιά η Μαλαγουζιά μας δίνει και γλυκά κρασιά όψιμου τρύγου.

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα οινοποιεία στη χώρα μας παράγουν ετικέτες με κρασί από Μαλαγουζιά. Θα αναφέρω κάποιες που θεωρώ σημαντικές αλλά σας προτείνω να δοκιμάζετε συνεχώς καινούργιες, όντας βέβαιος ότι πολλές θα σας ενθουσιάσουν. Έτσι ξεκινάμε από την πρώτη που εμφιαλώθηκε την Μαλαγουζιά Πόρτο Καρράς με την χαρακτηριστική μπλε ετικέτα της. Αμέσως μετά θα αναφέρω την Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου, η ετικέτα που έκανε την ποικιλία τόσο διάσημη, ένα αρωματικό κρασί που εντυπωσιάζει, με τα ανθικά αρώματα να κυριαρχούν και να περιβάλλονται από εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, βότανα και μία δροσιστική οξύτητα.

Μία εξίσου σημαντική ετικέτα είναι η Μαλαγουζιά Ρωξάνη Μάτσα, που παράγεται στην Κάντζα της Αττικής. Εδώ έχουμε πρωταγωνιστή τον βοτανικό χαρακτήρα της ποικιλίας που περιβάλλεται από πυρηνόκαρπα φρούτα που ίσως «αγγίζουν» και τα τροπικά. Ένα κρασί δηλαδή με μέτρια οξύτητα, πιο στρογγυλό που ο χαρακτήρας που προανέφερα το καθιστά κατά την γνώμη μου πιο γαστρονομικό. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη Μαλαγουζιά του Κτήματος Άλφα που κάνει εξαιρετική δουλειά με την ποικιλία.

Μια ακόμη αξιόλογη βαρελάτη έκδοση της ποικιλίας είναι αυτή από το Κτήμα Γκίκας που μαζί με την Γεωμετρία Μαλαγουζιά του Κτήματος Λαφαζάνη βρίσκονται στη λίστα μας. Αξίζει να τις δοκιμάσετε! Όπως ειπώθηκε παραπάνω η ποκιλία κάποιες φορές συμμετέχει σε χαρμάνια, με σημαντικότερο το Κτήμα Γεροβασιλείου που η Μαλαγουζιά συντροφεύει το Ασύρτικο, αλλά και η Αρμύρα από το Κτήμα Σκούρα που η Μαλαγουζιά συμπληρώνει με μεγάλη επιτυχία το Chardonnay. Έκτος από τα ξηρά ένα γλυκό κρασί που αξίζει να δοκιμάσετε είναι πάλι από το Κτήμα Γεροβασιλείου (τι να κάνουμε είναι ο Μίστερ Μαλαγουζιά) η Μαλαγουζιά Όψιμου Τρύγου.

Κάπου εδώ τελειώνει η περιπλάνηση μας στον κόσμο της Μαλαγουζιάς. Αυτή είναι «Σταχτοπούτα των ελληνικών κρασοστάφυλων», ένα χαρακτηρισμό που ξεσήκωσα από το τίτλο του βιβλίου της Σταυρούλας Κουράκου. Ένα βιβλίο που κατά την γνώμη μου πρέπει να διαβάσουμε όλοι όσοι αγαπάμε το ελληνικό κρασί.

Σας Ευχαριστώ.

*WSET LΕVΕL3

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα