ΣυνεντεύξειςΙωάννα Ρούσου: Ψυχική υγεία και Περιβάλλον κερδίζουν την ευαισθητοποίηση των νέων

Ιωάννα Ρούσου: Ψυχική υγεία και Περιβάλλον κερδίζουν την ευαισθητοποίηση των νέων

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

To Growth Hub είναι ένας παγκόσμιος μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με παράρτημα και στην Τρίπολη. Στόχος του εν μέσω κοσμογονικών αλλαγών είναι η ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων ανθρώπων για έναν καλύτερο αυριανό κόσμο.

Οι πολυδιάστατες δράσεις και εκδηλώσεις του εν λόγω Οργανισμού σε απτή συνεργασία με τους εκάστοτε καθ ύλην αρμόδιους επιστημονικούς φορείς αποτελούν ένα ισχυρό ανάχωμα στην ισοπέδωση των κοινωνικών αξιών, στην αποξένωση ενώ αναδεικνύουν συνεχώς ιδανικά και κίνητρα ανάτασης για την νεολαία δίνοντας τους την ευκαιρία να τα υπηρετήσουν πρωτίστως εμπράκτως και δυναμικά.

Για τα πολλά και άκρως ενδιαφέροντά που δεν προλογίσαμε, μας μίλησε η κ. Ιωάννα Ρούσου ως Γενική Διευθύντρια του Growth Ηub με έδρα την Τεγέα.

Κώστας Πρώιμος: Κυρία Ρούσου, ολοένα και πιο συχνά διοργανώνετε εκδηλώσεις και ομιλίες γύρω από το φλέγον ζήτημα της ψυχικής υγείας. Προφανώς έχει να κάνει με τις ανάγκες του σύγχρονου πολίτη; Είστε ευχαριστημένη από την συμμετοχή του κόσμου και δη της νεολαίας;

Ιωάννα Ρούσου: Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θερμή πρόσκληση και την ευγενική φιλοξενία που μας παρέχει η εφημερίδα σας. Εκτιμούμε το έντονο ενδιαφέρον σας για το Growth Hub και τις προσπάθειές μας. Είναι προφανές ότι στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, σημειώθηκε αύξηση ευαισθητοποίηση και ανησυχία για θέματα ψυχικής υγείας. Η προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι αναμφισβήτητα ένα φλέγον ζήτημα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων στη σύγχρονη εποχή μας.
Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει τη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική μας ευημερία, επηρεάζοντας βαθιά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Αποτελεί βασικό πυλώνα στην ολιστική προσωπική μας εξέλιξη. Η διοργάνωση εκδηλώσεων ψυχικής υγείας αποτελεί αναμφισβήτητη απάντηση στις πιεστικές ανάγκες των σύγχρονων πολιτών.
Ως οργανισμός, ξεκινήσαμε την αποστολή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγούμενοι από την επείγουσα ανάγκη υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ενημέρωση και βοήθεια των νέων στον τομέα της ψυχικής υγείας και της ψυχολογικής υποστήριξης. Αυτό το πετύχαμε μέσα από μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων.
Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, η ψυχική ευημερία των ατόμων, ιδιαίτερα της νεολαίας, αποκτά ύψιστη σημασία. Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ενεργή δέσμευση και συμμετοχή των νέων στις δράσεις μας.

► Ωστόσο πραγματοποιείτε εκδηλώσεις ακόμη και στον τομέα της βιοοικονομίας. Προφανώς υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι η περιοχή διαθέτει μια κατεξοχήν αγροτική φύση…

Ιωάννα Ρούσου: Εκτός από τις προσπάθειές μας στον τομέα της ψυχικής υγείας, εφέτος ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε και με τον τομέα του περιβάλλοντος, ενός τομέα με βαθιά συνάφεια στην κυρίως αγροτική περιοχή μας. Η πρόσφατη εκδήλωση για την βιοοικονομία, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του “Meraki Bio Festival”, σε συνεργασία με το Global Community Bio Summit (Ευρωπαϊκό Δίκτυο) και το «Meraki People», αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας σε αυτόν τον τομέα.
Η περιοχή μας βασίζεται κατά κύριο λόγο στη γεωργία ως κύρια πηγή εισοδήματός της. Αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για διερεύνηση τρόπων για την αποτελεσματική προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι γεωργικές πρακτικές υπόκεινται σε μετασχηματισμό λόγω της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε. Η βιοοικονομία προσφέρει μια συναρπαστική οδό για να κάνουμε ακριβώς αυτό.
Η βιοοικονομία είναι μια ευκαιρία να υποστηρίξουμε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, γεφυρώνοντας απρόσκοπτα τις παραδοσιακές γεωργικές βιομηχανίες με καινοτόμες, οικολογικά υγιείς λύσεις. Η τοπική κοινωνία είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια, καθώς η δέσμευση των κατοίκων όχι μόνο υπόσχεται οικονομική ευημερία αλλά συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση του περιβάλλοντος.
Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι τους επόμενους μήνες, θα ξεκινήσουμε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό έργο με το όνομα «EcoTripoli». Αυτό το έργο έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει τους νέους μας μέσω της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της κοινοτικής δράσης εδώ στην Τρίπολη. Είμαστε ενθουσιασμένοι που αποκαλύπτουμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στο πλαίσιο του «EcoTripoli», οπότε μείνετε συντονισμένοι για συναρπαστικές δράσεις!

► Υπάρχουν εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των όλων δράσεων σας; Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποια στατιστικά εξέλιξης ή ορισμένα παραδείγματα επίδρασης της προσπάθειας σας στην τοπική κοινωνία;

Ιωάννα Ρούσου: Η πραγματοποίηση της αλλαγής σε μια τοπική κοινωνία, ειδικά σε θέματα τόσο κρίσιμα όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε, είναι μια προσπάθεια που ξετυλίγεται με την πάροδο του χρόνου.
Αναγνωρίζουμε ολόψυχα ότι η αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτείται συνεπής προσπάθεια και αφοσίωση. Παρόλο που είμαστε ενεργοί εδώ και μόλις δύο χρόνια, παρατηρούμε ολοένα και πιο ενεργή συμμετοχή των νέων και των πολιτών στις πρωτοβουλίες μας. Αυτή η αυξανόμενη δέσμευση μας γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση και πρέπει να υπογραμμίσω τον κεντρικό ρόλο των εθελοντών στον οργανισμό μας, καθώς η συμμετοχή τους είναι καθοριστική για την στροφή αυτές οι πρωτοβουλίες στην πραγματικότητα.
Στην προσπάθεια μας να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του Growth Hub, συλλέγουμε δεδομένα και πραγματοποιούμε αξιολογήσεις. Τα εργαστήρια ψυχικής υγείας έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αυξημένη ευαισθητοποίηση των ατόμων. Η ενθουσιώδης συμμετοχή και δέσμευση των νέων στις δράσεις μας σηματοδοτεί αναμφίβολα το ενδιαφέρον τους και την υποστήριξη των προσπαθειών μας.
Επιπλέον, αυτό που πραγματικά με ενθαρρύνει είναι ότι οι νέοι από την περιοχή μας δείχνουν ενδιαφέρον και για τα διεθνή μας έργα, όπως αυτά των ανταλλαγών νέων μέσω των προγραμμάτων Erasmus+. Αυτά τα προγράμματα τους παρέχουν την ανεκτίμητη ευκαιρία να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς, να επικοινωνήσουν με άτομα από διαφορετικές χώρες και να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους στις ξένες γλώσσες.

► Προφανώς τα κίνητρα για εσάς δεν είναι μόνο επιχειρηματικά μιας και επιτελείτε μέσα από το Growth Hub σημαντικό και πολυδιάστατο κοινωνικό έργο…Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ιωάννα Ρούσου: Είναι προφανές ότι τα κίνητρα του Growth Hub εκτείνονται πολύ πέρα από τα απλά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα. Το ταξίδι μας ξεκίνησε με μια προσωπική μου φιλοδοξία να βοηθήσουμε τους νέους να ανακαλύψουν όλες αυτές τις ευκαιρίες που έχουν στη διάθεσή τους με στόχο την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.
Κοιτάζοντας το μέλλον, οι φιλοδοξίες μας είναι τολμηρές. Φιλοδοξούμε στην δημιουργία συνεργασιών με αξιόλογους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, με στόχο την ενίσχυση του αντίκτυπού μας και την επέκταση της εμβέλειάς μας. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να διευρύνουμε την ομάδα μας και των εθελοντών μας, με έμφαση στη συμμετοχή περισσότερων τοπικών ατόμων που μοιράζονται το πάθος μας για την ανάπτυξη της κοινότητας και προσφοράς σε αυτήν.
Στο επίκεντρο της αποστολής μας βρίσκεται η δέσμευση για πολυδιάστατη κοινωνική εργασία, με πρωταρχικό στόχο την προετοιμασία των νέων για τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής και την προώθηση μιας πιο πράσινης, πιο βιώσιμης κοινωνίας. Τα κίνητρά μας πηγάζουν από την επιθυμία μας να επιφέρουμε θετικές αλλαγές, όχι μόνο στην τοπική μας κοινότητα αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα, καλλιεργώντας έναν κόσμο που είναι πιο περιεκτικός και βιώσιμος.

Σας προσκαλούμε εγκάρδια να συμμετάσχετε στο επερχόμενο διαδραστικό σεμινάριό μας, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Νοεμβρίου 2023, στην Τρίπολη. Για περισσότερες πληροφορίες και έγκαιρες ενημερώσεις, σας ενθαρρύνουμε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και να μας ακολουθήσετε στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μας. Επισκεφθείτε τον ιστότοπό μας “www.growthhub.gr” για σχετικές πληροφορίες ή επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email στο growthhubngo@gmail.com.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα