ΣυνεντεύξειςΑντιόπη - Ζ. Μαργιά: Το θέατρο μας είναι εκλεκτικά λαϊκό

Αντιόπη – Ζ. Μαργιά: Το θέατρο μας είναι εκλεκτικά λαϊκό

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Η Αντιόπη – Ζωή Μαργιά, είναι Φιλόλογος με μεταπτυχιακό στην Θεατρολογία. Παρά τις εποχές της δυστοπίας που διανύουμε κατάφερε με την επιμονή και την προσήλωση στους στόχους της να φτιάξει έναν Ευτοπικό καλλιτεχνικό κόσμο στην καρδιά της Τρίπολης. Την ιδέα της αγκάλιασαν αρκετοί φίλοι ομοϊδεάτες και συνεργάτες.

Η ίδια ως Πρόεδρος της “Ευτοπίας” που συνθέτει έναν τόπο συνεργατικού Πολιτισμού και Συμβουλευτικής μίλησε στην “Ενημέρωση Πελοποννήσου” για το εν λόγω εγχείρημα που επί της ουσίας αποτελεί μια “όαση δημιουργίας και καλλιτεχνικών δρώμενων” για την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κώστας Πρώιμος: Κυρία Μαργιά, ποιος είναι ο “θεμέλιος λίθος” της δικής σας “Ευτοπίας” στην Τρίπολη;

Αντιόπη Ζωή Μαργιά: Η αγάπη για το Θέατρο και την Τέχνη! Από πολύ μικρή ασχολήθηκα με το θέατρο και μαγεύτηκα και πότε δεν μου λύθηκαν τα μάγια… Αγαπώ όλες τις Τέχνες ωστόσο, μιας και το θέατρο είναι από μόνο του σύνθετη και απαιτητική Τέχνη και ζητά την συνδρομή του Λόγου, της Ζωγραφικής, της Σκηνογραφίας και τόσων άλλων…
Επιπλέον, ένιωθα την ανάγκη, ως εκπαιδευτικός, ενός χώρου – κέντρου νεανικού και ας μην είμαι εγώ πια τόσο νέα (!), όπου τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι θα μπορούσαν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, χωρίς αγκυλώσεις. Δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο ως τώρα – τουλάχιστον όπως το ονειρευόμουν, Επειδή έχω μάθει τα προβλήματά μου έχω καταφέρει να τα λύνω λίγο – πολύ μόνη μου, έτσι έφτιαξα το όνειρό μου!
Μια ευτυχής συγκυρία, έφερε κοντά μου αρκετούς φίλους και φίλες που μου έδωσαν χέρι βοήθειας και έμπνευση για το δύσκολο ομολογουμένως εγχείρημα αυτό: Θα μιλήσω για όλους φυσικά αν θέλετε!

► Πολυπολιτιστικό το εγχείρημά σας, με εργαστήρια θεάτρου για όλες τις ηλικίες ακόμη και ζωγραφικής. Ο κόσμος της Τρίπολης έχει “αγκαλιάσει” τις προσπάθειές σας;

Αντιόπη – Ζωή Μαργιά: Νομίζω ναι και εύχομαι περισσότερες “αγκαλιές”. Μακάρι να γεμίσει κόσμο το ωραίο αυτό ισόγειο κτίριο, 28ης Οκτωβρίου 19 γωνία με την Νικηταρά, που είχε την ευγενική γενναιοψυχία να μας παραχωρήσει το Βοσυνιώτειο Ίδρυμα, δια του εκλεκτού Προέδρου του, ιατρού κ. Γιώργου Σαμαρτζή και με την καίρια αρωγή του Δήμου Τρίπολης και του Δημάρχου κ. Κώστα Τζιούμη. Ευελπιστώ, οι νεανικές φωνές, να ηρεμούν την μνήμη των δωρητών και να απαλύνουν την θύμηση μια τραγικής ιστορίας: Την απώλεια σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις 25 ετών, του μοναδικού παιδιού τους, ιατρού Επαμεινώνδα Βοσυνιώτη. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν ήδη δύο εργαστήρια, ένα Θεατρικό Ενηλίκων και ένα Ζωγραφικής Ενηλίκων και ελπίζουμε γρήγορα να κλείσουν και τα αντίστοιχα τμήματα παιδικά και εφηβικά!

► Το θέατρο οφείλει “όλα να τα χωρά”; Και την ευτοπία αλλά και την ουτοπία; Εκτιμάτε πως μέσω της υποκριτικής έκφρασης πρέπει τα πάντα και οι πάντες να αναδεικνύονται;

Αντιόπη – Ζωή Μαργιά: Σε μια πρώτη ανάγνωση φαντάζει εύκολη η απάντηση στο «ιδιαίτερο» ερώτημά σας. Ένα ναι γενικό και αόριστο για να είμαστε και αρεστοί και πολιτικά ορθοί… Σε μια δεύτερη όμως ματιά πάνω στο θέμα, η απάντηση είναι πραγματικά δύσκολη και σαν ερασιτέχνης σκηνοθέτρια και ηθοποιός έχω να πω, πολύ ταπεινά, ότι προσπαθώ να αναδεικνύω όχι τα πάντα, αλλά κείνα που έχουν αξία για μένα και αρκετούς θέλω να πιστεύω ανθρώπους. Το θέατρό μας, αν με ρωτάτε, είναι εκλεκτικά λαϊκό, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Προσπαθούμε για το αυθεντικό και το εκλεκτό αλλά και αυτό που έχει την αποδοχή και την εκτίμηση του κόσμου. Όσο γίνεται βάζοντας τον πήχη ψηλά. Διδάσκοντας και διδασκόμενοι.

► Βοηθάνε οι δράσεις σας ώστε να αντισταθμίζει το άτομο τις κακές επιδράσεις από το “θέατρο του παραλόγου” που τείνει να κυριαρχήσει στην καθημερινότητά μας;

Αντιόπη – Ζωή Μαργιά: Αυτό είναι ο καημός και η επιδίωξή μας… Να κάνουμε τη διαφορά… Να κάνουμε το θέατρο προσιτό και αγαπητό και την Τέχνη ξανά λαϊκή και δημοφιλή. Τώρα, αν και πώς και κατά πόσο θα το επιτύχουμε, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Κυριακή, κοντή γιορτή! Ζητάμε όμως και την αποδοχή, το αγκάλιασμα από το κοινό! Χωρίς εκείνο, τίποτε δεν μπορεί να κατορθωθεί: Το Τανγκό θέλει δύο!

► Αν επιχειρούσατε έναν απολογισμό έργου, ποιες εκδηλώσεις που πραγματοποιήσατε μέχρι σήμερα επιλέγετε ως τις σημαντικότερες; Τι να περιμένουμε από την “Ευτοπία” το επικείμενο έτος 2024;

Αντιόπη Ζώη Μαργιά: Ξεκινήσαμε την 1η Ιανουαρίου 2021 ως αναγνωρισμένο Σωματείο. Ετοιμαζόμασταν βέβαια όλο το 2020 (και ίσως από πάντα!) Περάσαμε πολύ χρόνο εργαζόμενοι σκληρά για να στήσουμε το πρώτο μας ονειρικό στέκι που στεγάστηκε, ως εφέτος την Άνοιξη, στο διατηρητέο κτίριο Χρωματουργεία Λουκαΐτη. Αρχίσαμε με εργαστήρια θεάτρου και είχαμε τρεις υπέροχες παραγωγές την περίοδο Άνοιξη – Καλοκαίρι 2023 που ενθουσίασαν το κοινό κατά γενική ομολογία: Την «Φραντζέσκα», μια θεατρική διασκευή του εφηβικού μυθιστορήματος της Ιωάννας Κυρίτση – Τζιώτη, το “Τριαντάφυλλο στο στήθος – RoseTattoo” του Τένεσί Ουίλιαμς και την “Αγγελίτσα”, μια θεατρική μυθιστορία για την ζωή της Σμυρνιάς ρεμπέτισσας Αγγέλας Παπάζογλου. Μια σύντομη αναφορά – γιατί είμαι προληπτική στις προσεχείς παραγωγές της Ευτοπίας: “Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας” του Γρηγορίου Ξενόπουλου… Δεν λέω άλλα!

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα