ΆρθραΔόριζα: Αν πάρουν φωτιά πως θα τις σβήσετε;

Δόριζα: Αν πάρουν φωτιά πως θα τις σβήσετε;

Γράφει ο Μηνάς Π.

Σχετικά με την εγκατάσταση μπαταριών λιθίου 50Mw και 250Mw στην Αρκαδία στη θέση Δουράνια της Δόριζας και το πόσο επικίνδυνη δύναται να γίνει η συγκεκριμένη “επένδυση” για τους κάτοικους και την ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση ατυχήματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού και ο πρώην πρόεδρος του ΤΔ Δόριζας Τάκης Παπούλιας αναφέρουν συγκλονιστικά ερωτήματα και καταθέτουν τους φόβους και την ανησυχία τους για το μέλλον της Ελληνικής υπαίθρου…

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού σε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιανουάριο του 2024 αναφέρει τα προβλήματα και τον τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων σε περίπτωση ατυχήματος. Φυσικά, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αδυναμία κατάσβεσης πυρκαγιάς προκληθείσας σε μπαταρίες ιόντων λιθίου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης όπως αναφέρει η ίδια σε έγγραφό της.

Διαβάστε τα κύρια σημεία της ερώτησης του κ. Παπαηλιού:

Εξάλλου,
α) για την κατασκευή του έργου θα ισοπεδωθεί ένα βραχώδες τμήμα του βουνού, έκτασης 112.156,99 m2 με άμεσο αποτέλεσμα τη μερική ή ολική κατάρρευση των οικιών, από τους κραδασμούς εκβραχισμού, λόγω της παλαιότητάς τους (οι περισσότερες είναι άνω των 100 ετών).
β) θα επιδεινωθεί η ηχητική επιβάρυνση των κατοίκων με τη λειτουργία περισσοτέρων από 100 τεράστιων μονάδων κλιματισμού (σήμερα λόγω των ανεμογεννητριών υπάρχει μόνιμος θόρυβος 43 dB) και
γ) οπτική ρύπανση λόγω της εγγύτητας προς τα σπίτια και ειδικά τη νύχτα λόγω του έντονου φωτισμού αυτών των εγκαταστάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, υφίσταται κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων, ιδίως σε περίπτωση πυρκαγιάς και έκλυσης τοξικών αερίων. Μάλιστα στο υπ΄ αριθ. 4168Φ.706.12/24-07-2023 έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης προς το Τοπικό Διαμέρισμα Δόριζας επισημαίνεται, η αδυναμία κατάσβεσης πυρκαγιάς προκληθείσας σε μπαταρίες ιόντων λιθίου (δεν έχει την τεχνογνωσία και το προσωπικό για την κατάσβεση σχετικής πυρκαγιάς) με συμβατικά μέσα πυρόσβεσης και τη συναφή απελευθέρωση τοξικού νέφους, όπως συμβαίνει και με την παγκόσμια εφαρμογή αυτού του είδους αποθήκευσης.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δεδομένων όλων των παραπάνω τεκμηριωμένων αντιρρήσεων – ενστάσεων και του εν γένει σχετικού προβληματισμού, πως προσεγγίζετε, αφενός (κυρίως) το θέμα ασφαλείας που συνδέεται με τον κίνδυνο από ενδεχόμενες εκρήξεις και συνακόλουθα την πρόκληση πυρκαγιών που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εκκένωση μιας μεγάλης περιοχής – πιθανόν και της Τρίπολης – λόγω τοξικού νέφους με βάση τη διεθνή εμπειρία,

Μπαταρίες λιθίου: υπέρογκο κόστος – μεγάλη επικινδυνότητα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Θήβα ο πρώην πρόεδρος του ΤΔ Δόριζας Τάκης Παπούλιας (καθηγητής Φυσικής ΜΕ) στην ημερίδα με θέμα “ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” (*) εντύπωση προκάλεσαν ιδιαίτερα εκείνα του κόστους της εγκατάστασης, της επικινδυνότητας από ανάφλεξη των μπαταριών σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς για τί είδους προστασία του περιβάλλοντος ομιλούμε όταν για την κατασκευή μιας μπαταρίας αυτοκινήτου απαιτείται η εξόρυξη 500 τόνων μεταλλεύματος λιθίου!

Πόσο μάλλον όταν η εταιρεία ΑΡΚΑDΙΑ STORAGE που πήρε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ για εγκατάσταση μπαταριών στη Δόριζα δηλώνει στη σχετική μελέτη ότι το κόστος έργου (τιμές 2022) είναι 280.000.000€ από τα οποία τα 100.000.000€ αντιστοιχούν στο κόστος για την αγορά των μπαταριών. Με μέσο όρο ζωής τα 7 με 10 χρόνια θα πρέπει οι μπαταρίες να αντικατασταθούν 3 έως 4 φορές στα 25 χρόνια της σύμβασης. Δηλαδή επιπλέον 300 με 400 εκατομμύρια. Σύνολο λοιπόν περίπου 600.000.000€. Ποιος θα τα πληρώσει; ΕΜΕΙΣ.

Όπως και τις υψηλές τιμές της μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας καθώς και την ανακύκλωσή τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Πέρα από το κόστος έχουμε και την επικινδυνότητα για τον άνθρωπο από την ανάφλεξη αίτια της οποίας μπορεί να είναι:

α) Κατασκευαστικά ελαττώματα
β) Σχεδιαστικά ελαττώματα
γ) Μη φυσιολογική ή ακατάλληλη χρήση

Εξωτερικοί παράγοντες όπως η αλληλουχία κεραυνών που θα υπερφορτώσει τα αλεξικέραυνα του συστήματος, η παρουσία πηγής θερμότητας πολύ κοντά στις μπαταρίες ή κοντά σε φωτιά (π.χ. δασική). Ακόμη και η φόρτιση με υψηλή τάση ή η υπερβολική εκφόρτωση της μπαταρίας μπορεί να την καταστρέψει.

δ) Υπερβολικό φορτίο. Στην παραπάνω εγκατάσταση της ΑΡΚΑDΙΑ STORAGE θα μπαίνουν και θα βγαίνουν ημερησίως 1250ΜWh μέγεθος αντίστοιχο με την ετήσια κατανάλωση μιας πόλης 300 κατοικιών

Όταν μία μπαταρία λιθίου αναφλεγεί ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ. Η πάγια τακτική παγκοσμίως είναι να την αφήνουν να σβήσει μόνη της προστατεύοντας απλά τις παρακείμενες εγκαταστάσεις. Σε σχετικό ερώτημά της ομάδας νομικών που έχει αναλάβει το θέμα προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Τρίπολης η επίσημη απάντηση είναι «δεν ξέρουμε, δεν είμαστε εκπαιδευμένοι και δεν έχουμε τα μέσα κατάσβεσης μια τέτοιας φωτιάς».(*)

Επιπλέον επειδή οι παραγόμενοι καπνοί είναι άκρως τοξικοί πρέπει να υπάρχει σχέδιο εκκένωσης παρακείμενων οικισμών και πόλεων. Ωστόσο, σε καμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απ΄αυτές που υποβάλλονται στο υπουργείο Ενέργειας δεν υπάρχει αναφορά για πυρόσβεση της εγκατάστασης.

Σημειώνεται ότι η Μεγαλόπολη και η ευρύτερη περιοχή της, στην οποία έχουν συμπεριληφθεί και τα χωριά του πρώην δήμου Βαλτετσίου, μετατρέπεται από Λιγνιτικό Κέντρο σε κόμβο μεταφοράς, αποθήκευσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΦΑ και ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα με τους υψηλότατους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιχειρείται η εξασφάλιση φτηνού ρεύματος και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας, αλλά η εξασφάλιση με επίκεντρο την Μεγαλόπολη μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών ανάγκών της Ε.Ε σε σημείο μάλιστα που πολλοί να εκτιμούν ότι θα καταστεί η Μεγαλόπολη ακόμα στρατιωτικός στόχος!(*)

(*) Τα στοιχεία που ακολουθούν παρουσιάστηκαν στην ομιλία με τίτλο «Μπαταρίες λιθίου: υπέρογκο κόστος – μεγάλη επικινδυνότητα» του Τάκη Παπούλια (φυσικός) στην ημερίδα με θέμα “ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” που οργάνωσε (27/4/24) ο Ιατρικός Σύλλογος Θηβών και η Συντονιστική Επιτροπή των χωριών του Δήμου Θηβαίων στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου.

(*)Πρωτ/λο απάντησης από Διοίκηση Πυροσβστικών Υπηρεσιών Νομού Αρκαδίας αριθ. Πρωτ. 3700 Φ.704.10

(*) Πηγή: https://www.drt915.gr

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα