ΆρθραΗ πολιτική συμμετοχή, τα πολιτικά δικαιώματα και η μάχη των ιδεών για αλλάξουμε...

Η πολιτική συμμετοχή, τα πολιτικά δικαιώματα και η μάχη των ιδεών για αλλάξουμε τον κόσμο

Του Τάσου Λάμπρου

Οδεύουμε προς τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024 τα κόμματα και οι κομματικοί σχηματισμοί διακηρύσσουν με κάθε ευκαιρία: μας καλούν να συμμετέχουμε μαζικά στην εκλογική διαδικασία, να χαρούμε μια ακόμη γιορτή της Δημοκρατίας, που είναι πάντα οι εκλογές.

Με βάση αυτό το κάλεσμα στο οποίο συμφωνώ απολύτως θα μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις μου  οι οποίες και τεκμηριώνουν την αξία της πολιτικής συμμετοχής.

Το κορυφαίο πολιτικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, του κάθε πολίτη είναι το δικαίωμα του “εκλέγειν” και του “εκλέγεσθαι” όποιος αρνείται την συμμετοχή ακυρώνει στην πράξη αυτό το δικαίωμα του.

Επίσης υπενθυμίζω ότι τα δικαιώματα μας δεν μας χαρίστηκαν τα κερδίσαμε σταδιακά με πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Η διεύρυνση της εκλογικής βάσης δηλαδή να συμμετέχουν  όλοι οι πολίτες, να έχουμε πραγματική καθολική ψηφοφορία ήταν το ζητούμενο και κερδήθηκε σταδιακά. 

Το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες το 1952, η ψήφος στα 18 το 1982,η ψήφος στα 17 το 2016,η επιστολική ψήφος το 2024 είχαν και έχουν ένα στόχο την μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Αυτό δίνει την δυνατότητα οι πολίτες να εκφράσουν την άποψη τους για τις πολιτικές που εφαρμόζονται, και να αξιολογήσουν ιδέες, προτάσεις, και να αναδείξουν το πολιτικό προσωπικό που θα υπηρετήσει τους κορυφαίους πολιτικούς θεσμούς.

Φυσικά στις μέρες μας πολλά ακούγονται για τα κριτήρια επιλογής πολιτικών σχηματισμών και των πολιτικών στελεχών για την απογοήτευση που υπάρχει για την πορεία της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής κοινωνίας ,για τα άλυτα διαχρονικά προβλήματα που απασχολούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αυτό όμως δεν ακυρώνει την αξία της πολιτικής συμμετοχής η οποία είναι όχι μόνο  απαραίτητη αλλά και αναγκαία για να φέρει τις μεγάλες αλλαγές που επιθυμούμε οι περισσότεροι.

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα τόσο του επιθυμητού, όσο του εφικτού, όλοι εμείς έχουμε δυνατότητα να αξιολογήσουμε ιδέες, προτάσεις, πρωτοβουλίες, προοπτικές αλλά και αξιολογήσουμε αποτελέσματα, να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες, αξίζει να συνδέουμε πάντα το όραμα με τον ρεαλισμό.

Άρα δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ενεργή μας συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να είμαστε  ενεργοί πολίτες, για να συμμετέχουμε δυναμικά, καθημερινά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να συμμετέχουμε στο δημοκρατικό διάλογο και να προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι πολίτες με δικαίωμα τα και υποχρεώσεις σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Αυτές τις σκέψεις πάντα τις παρουσιάζω στους μαθητές μου, στους σπουδαστές μου στα πλαίσια της κοινωνικής εκπαίδευσης, στα πλαίσια  της πολιτικής Παιδείας σήμερα εκτίμησα ότι απαιτείται να δημοσιοποιηθούν γιατί η αδιαφορία, η άρνηση, και οι ακραίες φασιστικές ολοκληρωτικές απόψεις αποτελούν κίνδυνο για τον Δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Αξίζει να έχουμε όλοι ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι, είναι το οξυγόνο που χρειάζεται η  Δημοκρατίας μας ,αλλά και σε μια συνεχή μάχη ιδεών για να βελτιώσουμε την κοινωνία μας με κοινωνική δικαιοσύνη και με ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους.

Το δεν βαριέσαι” εμείς θα αλλάξουμε τον κόσμο” ας γίνει εμείς μόνο με την συμμετοχή μας θα αλλάξουμε τον κόσμο, το έχουμε ανάγκη απέναντι στην νέα γενιά όλου του κόσμου.

Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας 

Καθηγητής κοινωνικής εκπαίδευσης 

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα